2021. július 18., vasárnap

Win

Harlan Coben: Win
Ha veszítesz, meghalsz




                                                                      





Kedvelem Coben krimijeit, kifejezetten szeretem Myron és Win párosát. A Myron Bolitár nevével fémjelzett sorozatból nyolc kötet jelent meg idehaza, ebből hatot olvastam. A két vagány férfiú tökéletes párosa a kedvenceim közé tartozik, sajátosan egyéni stílusukkal, humorukkal.

A különc milliomos Win, aki valóban egy álruhás Batman, színes humorával, kivételes törvényértelmezésével üde színt vitt a történetekbe, most önálló szereplővé lépett elő. A most jobban megismert Win valóban különc milliomos, márkamániás, kőgazdag, aki lekezelő a környezetével. Egyedül azonban félkarú óriás, egy irritálóan más figura lett most, mint az eddigi olvasottakból megismertem. Az pedig nem árt, ha némileg szerethető a főhős, de Win karaktere nagyot változott számomra. Nem jó irányba.

Azonnal a sűrűjébe csapunk, egy verekedős jelenetbe csöppenünk. Nem tudjuk a hátteret, Win kegyetlenül megbünteti, jól elbánik a leendő áldozattal. Azonban az önbíráskodást nem pártolom, így ez a nyitás nem nyert meg. Amúgy ez egy mellékszállá válik a későbbiekben, bár bonyolódik még ez az ügy is. A szokásosan izgalmas, csavaros történet itt indul be igazán, vált át egy meglepő, sötét családi drámára. Rejtélyekkel, váratlan fordulatokkal átszőtt krimit olvashattam, ahol néha bizony nem is tudtam ki kivel van, merre tart a történet. A végére minden kitisztul, kapunk magyarázatot, csak nagy vargabetűkkel jutunk oda. Bizony van az úgy, hogy a legváratlanabb megoldás adja az igazságot. A legrosszabb, már az elején felderengett bennem egy elég elképzelhetetlen megoldás... és lőn! Az lett, amitől én is meglepődtem. A látszólag sok külön kis eset végül egybeforr.

     
Win családjának drámája, sötét titkainak háttere, évekre kiható traumák bontakoznak ki. Megspékelve egy politikai hátterű merénylettel a régmúltból, egy rablás-betörés-gyilkosság mellé kapunk egy család fekete báránya történetet is. A felső tízezer életébe leshetünk be, ami itt elég zavarossá teszi az egész krimit. Win olyan régi sebeket tép fel az igazság után kutatva, amitől ő maga is megdöbben. Úgy érzi, elérkezett a pillanat, hogy lezárja a múltat, tiszta vizet öntsön abba a bizonyos pohárba. Eközben azonban szembe kell néznie a saját családjának eddig leplezett, sötét múltjával, a családi viszonyok valóságával. Az árnyoldalaival együtt, sok apróságon múlik a történet, ahogy az már Cobenre jellemző egyre több szál kerül a cselekménybe. A sűrűsödő titkok egyre váratlanabb és meglepőbb megoldásokat hoznak. Semmi nem az, aminek elsőre látszik.

A feszültség fokozódik és egyre szövevényesebbé is teszi a krimit. Win negyven év titkairól ráncigálja le a pókhálót, miközben erkölcsi kérdéseket feszeget. A toronyban élő remete halála és a nála megtalált régen elrabolt családi festmény további nem várt bonyodalmakat okoz. Mi lapul a háttérben? Mi az az ok, ami miatt a két testvér hosszú évekig nem beszélt egymással, mi áll a betörés, rablás hátterében? Baleset vagy gyilkosság volt a testvér halála? Miféle titkot rejt az elrabolt unokahúg, Patricia sorsa? Ezek mellé komoly vádakat is kapunk, ami a hetvenes évek Amerikájában is már súlyos téma volt. Coben újabb izgalmas, pörgős, megdöbbentő titkokkal teli krimit kínál olvasóinak.

Coben valóban jól ír, tudja hogyan kösse le az olvasó figyelmét, feszítse pattanásig az idegeket. A lelki hátteret sem nélkülözi a történet. A politikai vonal mellé a pedofilia is sokkoló, van itt minden, mint a búcsúban. Coben megint úgy összekuszálta a szálakat, hogy esélyem se igen volt a valóságot kihámozni. Az elhallgatott nyomasztó családi múlt és egyéb titkok lassanként derülnek ki. Azt most ne firtassuk, hogy tudott ez családon belül is negyven évig titok maradni, hogyan tudott élni, létezni így a család? A krimibe sajnos teljesen lényegtelen epizód is belekerült, Win gátlástalan, különleges szexuális életét simán kihagytam volna.

Cobennek úgy gondolom mindegyik regénye izgalmas, profi munka, az olvasó csak új falja a mondatait. Visz a történet, sodró, pörögnek az események. Igazán mestere a bonyodalom keltésnek, ez most is kiderült. Némileg más stílusban épült fel ez a krimi, talán a tv-sorozatok újabb alapanyaga lehet. Nem lepődnék meg, ha Az idegen és Az ártatlan után a Netflix erre is lecsapna. Összességében egy meglepő családi múlt és annak hatásairól olvashattam. Coben mindent bedobott, megmutatta a zsáner teljes eszköztárát, hogy lenyűgözze olvasóit.



                    
HARLAN COBEN (1962. január 4. Newark, New Jersey)

Napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Eddig megjelent több mint húsz regényét, köztük a méltán népszerű Myron Bolitar-sorozatot a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon: könyveit eddig negyven különböző nyelvre fordították le, és közel ötvenmillió példányt adtak el belőlük világszerte.


Jaffa, Budapest, 2021
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634754565 · Fordította: Holbok Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése