2021. július 3., szombat

A fogadó

James Patterson - Candice Fox: A fogadó



                                                             





Vegyes érzelmeket hagyott a történet, többet vártam volna. Számomra sajnálatosan továbbra is a legnagyobb rejtély, mitől akkora ász James Patterson? Az eddigi olvasásaim alapján simán egy közepes szerző, akinek biztosan vannak jó, sőt zseniális ötletei, de a kivitelezés... itt ismét egy "panelhalom alkotja" a gerincét az eseményeknek. Az alig 336 oldal száztizenegy fejezetből áll, ami elég  sokatmondó. Alig másfél - két és fél oldalnyi "vázlat-forgatókönyvszerű leírásokból kerekedik ki a történet, ami ugyan olvastatja magát, mégis az "összelapátolt" jut eszembe róla. Pattersonnál jól bevált, hogy rövid fejezeteket ír, szinte csak felvázolja a körülményeket, eseményeket. Mindezt a különböző szereplők szemszögeinek váltott bemutatásával teszi. Főhősünk Bill Robinson, egy kirúgott bostoni nyomozó, aki most egy vendéglőt vezet. Ez felesége álma volt, aki időközben meghalt egy balesetben.


                   
A könyvvel kapcsolatban több negatív érzésem támadt, és sajnos nem is igazán kötött le a krimi része. A központi téma pedig valóban fontos és elgondolkodtató. A kábítószerkereskedelem, a fiatalok sodródó, tétova útkeresése, a létezés értelme egy élhető közegben fontos és meghatározó lehetne. A krimi amúgy eléggé, nagyon amerikai az egész. Candice hoz egy romantikus szálat az eseményekbe, amit itt inkább tölteléknek, feleslegesnek éreztem. 

A nyelvezete durva, közönséges, ettől egy idő után hatásvadász lesz az egész. A "fogjunk össze és mentsük meg a városunkat" is meredek, néhol eredeti megoldásokat eredményez. A fogadó és lakói, a komor tengerparti helyszín izgalmas hátteret ad, ahogyan a történet indulása is elég meglepő. A karakterek kissé felszínesek maradtak, és sokan vannak. A történetnek van egy csomó furcsa karaktere, ettől lenne érdekes, ők azok, akik a tengerparti fogadóban élnek. A cselekmény a rövidke fejezetek ellenére is elég lassan csordogál. Igazi nagy fordulatok sincsenek, amíg fel nem tűnik a kábítószerkereskedő és egy újságíró a képben.  A végére már izgalmas volt és magával ragadott. Érteni vélem, hogy mi volt az írók célja, azonban az egész egy rutinból született krimi lett, amolyan rendes iparosmunka.

Nem volt ez olvashatatlan vagy unalmas, de számomra egy simán középszerű történet maradt, nem tudott az átlag fölé emelkedni. Patterson legutóbb is társszerzővel dolgozott, úgy érzem kilóra ír, kell egy húzónév mellé, ami lendületet ad a kriminek. J. D. Barker kiváló szerző, ő némileg meg tudta menteni a Madártollas gyilkosságok krimit, de Candice Fox ide most kevés volt.




ITT rendelheted meg kedvezménnyel a krimit.


     
James Patterson amerikai bestsellerszerző. Világszerte első helyen áll a legtöbb könyvet eladók listáján - több mint 385 millió eladott példánnyal. Több mint egymillió könyvet adományozott diákoknak és katonáknak, és dollármilliókkal támogatta a független könyvesboltokat és az iskolai könyvtárakat. Floridában él családjával.









Candice Fox Ned Kelly-díjas ausztrál író. Jelenleg kreatív írást tanít a sydneyi Notre Dame Egyetemen, de korábban tiszti rangban szolgált az Ausztrál Királyi Haditengerészetnél is. Kutatási területei: irodalmi cenzúra, terrorizmus.


                                                                                         







Next21, Budapest, 2021
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635680382 · Fordította: Varga Bálint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése