2021. július 13., kedd

Sárkányhant

Szép Zsolt: Sárkányhant
(Kárpát walzer 2)


                                                                


                                                                        

Alig néhány hónapja fedeztem fel a moly. hu oldalon a Kárpát walzer világát, ami olvasás után egyből elvarázsolt. Így nagyon vártam ezt a könyvet, ami kedvencem lett. Ritka az, amikor egy első könyves szerző alaposan kidolgozott, végig lendületes történettel áll elő. Talán a folytatásnál még nagyobb a buktatók lehetősége, hogy ne egy kényszer szülte, átkötő folytatás legyen. Itt erről szerencsére szó sincs! Néha már úgy éreztem, ne számítsunk semmi jóra, itt valami óriási nagy kavarodás lesz. Olyan fordulatokkal mozog a történet, amiktől valóban elszédülsz, és mindezt olyan karakterekkel, akik élnek, hihetővé teszik a cselekményt. A történelemnek ez a Monarchia-beli szakasza a századforduló előttről különösen látványos, eseménydús korszak. 1870-ben folytatódik a regény.

Ismét egy remek történetet kaptam, ahol érezhető az alapos kutatómunka. Az erre épített mese jól keveredik a fantasy elemekkel fűszerezett eseményekben. Jóval komorabb, sötétebb a mese, talán véresebb is picit. A történelem és varázslat, bosszú és megváltás keveredik a kalandregényben, ahol természetesen a szerelem, bűbáj, sem hiányozhat. A mágia, varázslat és a szemfényvesztés elbűvöli és leköti az olvasó figyelmét. Valóban filmszerűen pergő események követik egymást.

Szép Zsolt gyorsan pergő, lendületes kalandokkal töltötte meg a folytatást, ismét egy különleges utazásra invitálja az olvasót. Kitűnően ábrázolt, jellemfejlődésüket jól követhető karakterek, és egy bátor, lenyűgözően erős főhős színesíti az eseményeket. Különösen izgalmas, hogy a női szereplők sem csupán díszletnek vannak, érzelmeik sokat tesznek az eseményekhez. A filozofálós, elmerengős, világ sorsa felett aggódó részek pedig a regény üzenetét hordozzák. A Lúdvérc az első kötetben okozott bonyodalmakat, itt a sárkány mint gonosz, tökéletes választás. Örömmel vettem, hogy visszatérnek a régi, jól ismert szereplők is, de sok új is gazdagítja a cselekményt. A jó és a rossz örök párharca a világ sorsa, a természet rendje adja a hátteret.

Bár nem túl biztató a természet erejét kihasználni, visszaélni vele, nem is lenne szabad, de mégis megtesszük. Azért ott van benne a regényben a remény. Hihetetlen kalandos, fordulatos, izgalmas történet lett a folytatás. Egy jól megalkotott, képzeletbeli fantasyvilág bontakozik ki előttünk, aminek legsötétebb mélyére nézve elmerenghetünk az örökléten, a világ mozgatórugóin. Nem kevés mágia, ármány és egy pici romantika is akad a több szálon futó eseményekben. Az biztos, hogy összességében egészen elvarázsolt ez az összetett történet. A narratíva és a szerző rajzai egy egyedi stílusú regényt képeznek. Szeretem az olyan szerzőket, történeteket, amik meg tudnak lepni. Szép Zsoltnak ez másodszor is sikerült.

Élveztem az intrika és cselszövés során kialakuló, sötét titkoktól sem mentes mozgalmas kalandokat, amit a misztikum átszőtt. A népmesei motívumokban bővelkedő, a magyar mitológiából is merítő történet fordulatai garantáltan meglepőek, váratlanok. A címbéli sárkány mellett a garabonciás és a boszorkányok színesítik a bátor hősökkel megtűzdelt történetet. Minden karakter hatalmas játékos, sokszor nem is az, ahogy elsőre megismerjük, így az adott szituációkat eredeti módon teszik eredetivé.

Humor sem hiányzik a lapokról, érzelmileg letaglózó volt néhány fordulat. Tudom, a szerzők előszeretettel nyírják ki az olvasóknak valamiért kedves karaktereket, így a fiatal Bellényeshy bárót és az egyik fiumeit nehéz szívvel engedtem el. Elképesztő kaland ez egy olyan világban, amit egyhamar nem felejtünk el. Bár jól szórakoztam, kicsit vegyesek most az érzéseim. Néhol nekem már túl véres, túl komor lett. Ezzel veszített a varázsból, a szórakoztató jellegéből. Bár tudom, sok olvasónak éppen erre van igénye. A mese a terjedelmi határok miatt számomra hirtelen ért véget, valódi megoldás nélkül. Kérdéses, ki fog itt nyerni? Ezek után a harmadik résznek is nagyon jónak kell lennie, tartalmas és izgalmas, meglepően látványos fordulatokat várok lezárásnak.

Megrendelhető ITT akár mind két kötet!

A regény Facebook-oldalát ITT éred el további hírekért.



                                  
Szép Zsolt: 1975. szeptember 10. –

Kétgyermekes családapaként élek Dunavarsányban.
Gyerekkori kedvtelésem, az olvasás, idővel az írás felé terelt.
A Kárpát Walzer a debütáló könyvem.
A kutatómunkától az első oldalakon át az utolsó simításokig
a rögös út minden percét élveztem.
Az írás lett a szenvedélyem.



Szeléné, Budapest, 2021
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150112718

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése