2021. július 2., péntek

A nyaralás

T. M. Logan: A nyaralás




                                           





T. M. Logan harmadik regénye ügyesen felépített, az emberi kapcsolatok mélyére hatoló dráma. A jól megírt kamaradarab nem újítja meg a műfajt, de egy olvasmányos, meglepő fordulatokat sem nélkülöző krimit kap az olvasó. Ezzel kiemelkedik a középszerűségből, a szerző előző krimijeinek mintájára működik. Aki szerette a Hazugságokat vagy a 29 másodpercet, bizonyára ezt is fogja. A helyszín egy dél-franciaországi villa, ahol négy régi barátnő tölti nyaralását családjaikkal. A néhány nap eseményei fokozatosan besűrűsödnek, amihez a villa és az összezártság tökéletes helyszín. Nem véres akciókrimi, hiszen a szerző lassan, de ügyesen fokozza a feszültséget, alakít ki egy perzselő feszültséggel és heves érzelmekkel teli nagyon emberi történetet.



Kate, Izzy, Rowan és Jennifer több mint 20 éve barátok. Egyetem után évente egyszer összejönnek egy lányos hétvégére. Ez 5 évvel ezelőttig volt így, amikor Rowan terhes lett, és kihagytak pár évet. Most ebben az évben mindannyian 40 évesek lesznek, ami egyébként is meghatározó egy nő életében, ez ad egy alapos okot, hogy felújítsák régi barátságukat. Egy hétre összejönnek egy franciaországi villában, családjukkal együtt. Kate, férje, Sean, valamint gyermekei a tizenhat éves Lucy és öccse Daniel. Rowan, férje Russ és lányuk, az alaposan elkényeztetett Odette. Jennifer, férje, Alistair és a kamaszkorral küzdő fiaik, Jake és Ethan. Izzy, aki egyedülálló, gyermek nélkül érkezik. Az események a kíváncsiság miatt indulnak be. Kate megnézi férje őrizetlenül hagyott mobilját, ami döbbenetes felfedezésre vezeti. Ráébred, Sean megcsalja, ráadásul nagy valószínűséggel éppen egyik barátnőjével... A féltékenység zöld szemű szörnye felébred benne, mindenki gyanússá válik, ahogy titokban figyeli a villa lakóit. A történéseket elsősorban Kate szemszögéből ismerjük meg, de kapunk fejezeteket az összes többi karakter nézőpontjából. Ezek a gondolatok, belső monológok adják a "nyomozást".

Nagyon sok minden történik ebben a könyvben, kiderül, mindenkinek vannak féltve őrzött titkai. Kate is elmereng a múlton, lassanként megismerjük a kapcsolataik hátterét, a házasságok titkait, vagy Izzy magányosságának okát. Főszerepben az érzelmek, a férfi-nő viszonyok, a kamaszok lelkivilága, a felnőtté válás nehézségei és a közösségi média veszélyei. Mindig történik valami, ami másképp fordítja az események sorát, lassanként valóban mindenki lehetséges társ lesz a félrelépéshez. Sok egyéni dráma és hazugság zajlik a lapokon, senki nem az már, aki egykor volt. Kibontakozik egy - egy súlyos döntés háttere, megtudjuk hogyan hat, alakítja később életünk sorát. Nem igazi thriller, lélektani dráma ez inkább, feszesnek meg egyáltalán nem mondanám. Kicsit többre, másra számítottam a leírás alapján, de összességben nem csalódtam. Ugyanis egy váratlan esemény fejre állítja a nyaralás lassanként egyáltalán nem önfeledt pillanatait. A kötelezően "itt és most érezzük jól magunkat" nem tud működni, egyre több apró homokszem kerül a gépezetbe.  

         
A csavar és a gyilkosság meglepő, egészen máshová fut ki a történet, mint azt az olvasó várná. Ebbe azonban alaposan beleremeg mindegyik házasság. Négy egykori jó barát, akik megosztják egymással az emlékeket és minden titkukat, vagy mégsem? Mi történik, ha akiket úgy gondolod, hogy jól ismersz, rádöbbensz egyáltalán nem ismered őket? Az évtizedes, eltemetett sérelmek kusza és sötét felhőket vetnek a nyaralásra. A kapcsolatok hálójában vergődve átértékelődik a múlt és a jelen is.

T. M. Logan az emberi lélek legmélyére ásott le, érdekes témát választva. A történet maga teljesen életszerű, hihető. Bizonyítva az őszinteség nagyszerű erény. Azonban nem feltétlen minden esetben szükséges. Azonban nehéz felmérni előre, hogy az igazság fájdalmasabb, vagy a hazugság árnyéka. A gyerek - szülő kapcsolat és a kamaszok lelkivilága szintén fontos tényező lesz, ami biztosan némi önvizsgálatra is serkenthet. Becsapós történet, már az áldozat személyén meglepődtem, majd egészen más lett a vége, mint vártam. Tökéletesen szórakoztató nyári krimi, jó kikapcsolódást ad.


ITT megvásárolhatod a regényt kedvezménnyel! 

      

T. M. Logan:
Első kötete a hazugságok 2017-ben jelent meg, hatalmas sikert aratva. Ezt követte 2018-ban a 29 másodperc. A Daily Mail tudományos riportere Nottinghamshire-ban él családjával.



General Press, Budapest, 2021
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525011 · Fordította: Tóth Bálint Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése