2021. június 22., kedd

Hollófekete

Ann Cleeves: Hollófekete




                                                           







"A most elstartoló NEXT21 Kiadó három erős thriller szerzővel indította el a szórakoztató regények nyári bestseller kínálatát és az új kiadó bevezetését. Mindegyik Next21 kiadású bestseller tartalmaz egy hozzá tartozó könyvjelzőt", - olvasható a kiadó sajtóközleményében.

A regényhez tartozó könyvjelző igazán figyelmes gesztus a kiadótól az olvasói felé. Az ismerkedést Ann Cleves Hollófekete krimijével kezdtem. 


      
Szeretem a sötét tónusú, komor krimiket, ami borzongató és mélyen felkavaró, régi titkokat kiderítő történet. Nem egy szokványos krimi, eredetileg 2006-ban jelent meg. A teljes történet fokozatosan bontakozik ki, ám egyetlen pillanatra sem hagy nyugodni. A nyomozás talán nem is igazán fontos, fajsúlyosabb inkább a jellemábrázolás. Elgondolkodtató és megindító olvasmány, a cselekmény több szálon bontakozik ki. Bár nem az a fajta krimi, ahol az ember lerágja a körmét izgalmában, itt inkább a lelki dolgokon, a mögöttes okokon, van a hangsúly. A krimi alapvető feszültsége és a rejtély megoldásának kulcsa valahol a múltban rejlik, ami szorosan kapcsolódik a jelen eseményéhez. 





"Kint néma csend volt. Nem hallatszott szél. Shetlandon megdöbbenést váltott ki, ha nem fújt a szél. Az ember csak hegyezte a fülét, és nem értette, mi hiányzik."

A Shetland szigetvilág ad egy különleges hátteret, a bizalmatlan légkörön alapuló jól felépített történet vér nélkül is kegyetlen hatást tud elérni. Kellően sötét, mint egy skandináv krimi, végső fordulata pedig meglepő eredményt hoz. Már igazából az elején tudni lehet, hogy a kis közösségben történt néhány évvel ezelőtti eltűnés összefügg a mindenki által bűnösnek vélt, kirekesztett, magányos életet élő hőssel. Magnus Tait belső vívódásainak oka, drámai. A rég halott édesanyja emléke súlyos teherként nehezedik rá, ami egész életében meghatározó volt számára. Tiszta Hitchcock-hatás! Ann Cleeve végig le tudja kötni a figyelmet, feszültté és átélhetővé teszi a történetet. Nem csupán a szereplőket és életüket meghatározó titkaikat ismerjük meg, hanem ezen változások hatásait. Az élet által megpróbált, sokszor megkeseredett szereplőket ismerünk meg. Mindenki hordoz valami sérelmet, fájdalmat, ami feldolgozásra vár. Az emberi lélek legsötétebb zugait tárja elénk a történet fonala.


A békésnek tűnő városkának megvannak a maga mocskos kis titkai. Amikor Jimmy Perez felügyelő és a rendőrség nyomozni kezd, ezekből a kényelmetlen titkokból egyre több kerül felszínre. Ez a rejtély azonnal magával ragadja az olvasót. A felnőtt szereplők mellett a szeretetre és figyelemre vágyó fiatalok tragikus története bontakozik ki. A történet lassú tempójú, de életszagú. Érződik a könyvön Shetland különleges atmoszférája, ami sokat adott a cselekmény hangulatához. Nem véletlen került filmre a regény. A skót vidékeken játszódó Shetland sorozat eddig 5. évadig jutott el és vált a történetei és karakterei által a nézők és az olvasók kedvencévé.
A néhány éve nyomtalanul eltűnt kislány és az új esztendő első napjaiban megölt tinilány sorsa érdekesen kapcsolódik össze. A krimi a finom rezgésű pszichológiai dráma ismérveit hordozza, ahol a magánéleti problémák legalább annyira fontosak, mint maga a gyilkosság. Lassan hömpölygő, de szépen felépített történet, ahol a titkokról, hazugságokról csak a könyv utolsó lapjain hull le a pókháló, tárul fel a sokkoló igazság. Hiába derül fény a történtekre, ez sem hoz valódi megnyugvást. Ígéretes sorozat, ami remélem hamarosan folytatódik. A műfaj rajongói számára mindenképpen ajánlott darab.

ITT tudod megrendelni kedvezménnyel és ajándék könyvjelzővel a krimit!

         

ANN CLEEVES New York Times bestsellerszerző, akinek könyvei világszerte több millió példányban keltek el. 2017-ben a CWA, a brit Detektívregényírók Szövetsége Gyémánttőr díjjal tüntette ki. Cleeves regényei alapján készültek a nagysikerű Shetland és Vera tévésorozatok.


Next21, Budapest, 2021
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635680504 · Fordította: Szabó Olimpia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése