2021. június 28., hétfő

Amishok között - Kate Burkholder nyomoz

 Linda Castillo: Amishok között

avagy Kate Burkholder nyomoz



                                               

 


Amikor tavaly a kezembe került a Szégyen című történet, nem tartottam igazán jó ötletnek, hogy egy sorozat tizenegyedik részével kezdjem az ismerkedést. Azonban Linda és nyomozó főhőse Kate azonnal megnyertek maguknak. Kíváncsi lettem, így a sorozat korábbi részeit is elolvastam az elmúlt időszakban. Íme egy kis kedvcsináló összefoglaló az eddigiekről.

                    
Az írónő 2009-ben a Néma eskü című történettel indította el a sorozatot. Igazi sötét thriller minden kötete, ahol néha régi, afféle "döglött akták" módra nyomozunk a nyomasztó családi titkok hálójában.  Hol egy véletlennek tűnő baleset háttere kerül reflektorfénybe, vagy egy rossz döntés, ami bizony tönkreteheti több ember életét is. Idehaza General Press Kiadó Világsikerek sorozatában jelennek meg Linda krimijei.

A zsáner műfaján belül eredeti ötlet, hogy egy fiktív békés amerikai kisváros, Painters Mill zárt amish közösségét tette meg főszereplőnek. Izgalmas csavar, hogy női főhőse Kate Burkholder rendőrfőnök, aki amish gyökerekkel rendelkezik. Felnőtt életében kilépett, szakított a régi neveltetésével, amish múltjával.

A csendes amerikai kisváros mindig jó helyszín. Linda Castillo minden krimijében mesterien szövi egybe a történet szálait, az utolsó lapokig fenntartja a feszültséget. Néha még a végkifejlet után is tartogat váratlan meglepetéseket. Karakterei hitelesek, élettelik, ugyanakkor esendők, mint mi mindannyian. Imádom ezeket a Linda Castillo thrillereket, lenyűgözött a jó stílusban megírt sorozat. Címei is kifejezően izgalmasak: Könyörgés, Megtört csend, Az alagút, Utolsó lélegzet, A halál szava, Vihar után, Bűnösök között, Sötét úton, Égető titkok, után következik a Szégyen. Idehaza szeptemberben érkezik a 12. rész, A kívülálló címmel. Jelenleg éppen a 13. történet került az olvasókhoz Amerikában, ami várhatóan jövőre lesz olvasható magyarul.   

    
Megszerettem a rendkívül szimpatikus nyomozónőt, aki néha már egy női Terminátor elhívatottságával küzd az igazság oldalán. A pici romantikát a társául szegődött Tomasetti nyomozó képviseli, aki igazán izgalmas múlttal bír. Ez is egy súlyos emberi dráma, ami kibontakozik a háttérben. Erős, emberi, szerethető, tökéletesen méltó Kate karakteréhez.

Élvezettel merültem el az amish közösségéről szóló ismeretekben. Az amishok a keresztény alapú vallási kultúrához tartoznak. Életvitelük a XVIII. század óta alig változott, merev konzervatizmus jellemzi. Rengeteg háttér van a krimikben ezekből, hogyan és miért élnek úgy, elfordulva a modern élettől, bemutatja hagyományaikat, szokásaikat, amelyet az erős hit, szigorú szabályok és családi összetartás jellemez. Több történetben a vallási háttér az, ami a bonyodalmakat okozza. Az amishok technika ellenesek, nem használnak áramot, telefont, gépkocsit, jellegzetes lófogatuk a bricska is több esetben fontos, jellemző kellék. Minden történet feszült hangulatú, néhol érzelmes krimi meglepő fordulatokkal. Az első négy történet mindent vitt, majd a Vihar után, A halál szava, Sötét úton és az Égető titkok lett kedvencem. Jellemzően a régi, mélyen eltemetett családi titkok feszült légköre mozgatja a szálakat. 

     
Úgy gondolom valóban többet kapunk pusztán izgalmas kriminél, jó szórakozásnál. Pörgős, lendületes történetvezetése miatt letehetetlen és elgondolkodtató olvasmány. Természetesen vannak ismétlődő elemek, ezért is lehet ez esetben bátran nem sorban olvasni. Ennek ellenére is élvezhető önálló krimiket kaptam. Kate alakja köti össze a sorozatot, élete folyamatosan alakul az olvasó előtt, mindig kapunk a múltjából valami morzsát, jellemzőt. Megtudjuk a kilépésének hátterét, családtagjaival való viszonyát, majd életének nyomasztó titkát. Kate küzdelme, személyes konfliktusa is egy jó háttér a történeteken belül. A hetedik résztől Beke Zsolt remek fordításban olvashatjuk Kate nyomozásait. 



Linda Castillo a sorozat első kötetével már létrehozott egy igen különleges hangulatú légkört, amelyet az összes további történet révén sikerül fenntartania. A kulturális háttér, szokások és az emberi gyarlóság, bűn remek keveredése a sorozat. Ajánlom minden krimirajongónak.




LINDA CASTILLO Ohióban született, és már kamaszkorában elhatározta, hogy író lesz. Kate Burkholder-sorozata többször is előkelő helyen szerepelt a New York Times bestsellerlistáján. Jelenleg Texasban él a férjével.
A szerző oldala: https://www.lindacastillo.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése