2021. június 1., kedd

Véres Balaton

Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton



                                                          





Minden tekintetben igazi retro krimi Zajácz D. Zoltán első regénye. A három részesre tervezett sorozat egy olvasmányos, szórakoztató időutazás, ami megidézi a hetvenes évek Magyarországát. Tetszett végig a történet hangulata, cselekményfelépítése, a karakterek. A nyitás is izgalmasra sikerült, a címre utalva azonnal megtudjuk miért is ezt választotta a szerző. Minden adott volt, valóban ügyesen építette be a korszak jellemzőit a három szálon futó történetbe. Remek képet kapunk a nem is olyan távoli múltról. Akkoriban már én is üdültem a Balatonon, számtalan emléket idézett fel bennem is a krimi. Tetszett a május elsejék világa, a régmúlt kedvenceinek szerepeltetése. Bevallom én bizony nyomoztam a Piramis és a VIT kapcsolat után, ez meglepő volt nekem. A retro hangulat érzete remekül működik végig.


1979-ben járunk Zánkán, a nagyhírű úttörőtáborban, ahová én sem jutottam el úttörőként. A Balaton mint háttér tökéletesen jó választás volt. 1979 a Nemzetközi Gyermekév volt, így francia és német gyerekek is nyaraltak a zánkai táborban. A tihanyi hajókirándulás után rémülten veszik észre a felügyelőtanárok, hogy a francia kislány, Marion Morel hiányzik. A kellemetlen politikai affér lehetősége azonnal adott, hiszen a tizennégy éves Marion a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának egyetlen lánya. Néhány nappal később az egyik kísérőtanárt, a végzős egyetemista Editet találják holtan a parton. Vajon mit tudott, látott a lány, amiért brutális halált kellett halnia? Hol kapcsolódik össze Marion és Edit sorsa? Beindul az állami gépezet, a sajtó persze hallgat, kerülve a diplomáciai bonyodalmat.

Az elhíresült rendőrgyilkosság háttérként jelent meg, bár több momentumról kapunk képet, de a hangsúly szerencsére nem azon van. Marion sorsa is elég izgalmasra sikerült, azonban a halott lány története mélyebb társadalmi háttérrel bírt, igazából erre épült fel a krimi. Edit élete és háttere sok jellemző eseményt mesél el. Sorsa elég rendkívüli, ami a szomorú drámába torkollt. A lassan kialakuló történet a közepétől viszi az olvasót, a rejtély és az események felgyorsulnak.

Az elvtársiasság szelleme lengi be a krimit. A fiatal nyomozó, Adorján Máté szerethető karaktere egy korabeli Hódra emlékeztetett engem a Mattyasovszki-sorozatból. Már a hadnagy belépője is jól sikerült a történetbe. A vakmerő fiatalembert bízzák meg a nyomozással, aki nem meggondolatlan, bátor, és főnökeivel szemben is mer kockáztatni, éles logikája van. Hódra emlékeztetett a nyugati gépkocsi szerepeltetése is. Máté karaktere fölöttébb rokonszenves, tetszett a szerelmi életét taglaló rész, illetve annak megoldása is. Ez villant fel némi humort is.

Természetesen feltűnik egy ott nyaraló, cserfes, kissé kotnyeles lány, Laura, aki segítője lesz a nyomozásban. Az orvostan-hallgató lány pszichiáternek készül, apja egykori nyomozó volt. Ő hozza a modern vonalat a profilozást a történetbe. Ez akkoriban idehaza még nem működött, nem hittek az efféle nyugati hókuszpókuszban. A lány zseniális ötlete vezet el az igazi megoldásig, ami meglepő lesz. Nálam több lehetséges elkövető is akadt, komoly háttér villant fel minden szereplőnél. Nagyon jellemzően emberi volt a francia szülők jelenete, de a végkifejlet és az ügy lezárása is igazi izgalmakat tartogatott. Kikapcsolódásnak tökéletes, egy olyan világba röpített vissza, amit ismertem.

A pártvezérek, főnyomozók és a vadászgató elit élete színesíti még a krimit. A harmadik szál az elhárításnak ad feladatot, de ez valóban nem volt lényeges itt és most. Számomra csupán apróbb hibák lettek, amik elnézhetőek vagy betudhatóak a nagy igyekezetnek. Aprólékosan megmagyarázott minden történés, háttér, így túl sok meglepetés nem éri a rutinos olvasót. Valódi feszültség csupán a végjátékra maradt. 
A műfaj minden sajátossága megtalálható, magyar krimi, a magyar valóságról. Logikusan felépített történet, szimpatikus és utálatos karakterekkel. Stílszerűen a korszak népszerű meséjére utalva zárom ajánlóm: Kérem a következőt!


ITT megrendelheted!


              
Zajácz D. Zoltán: 1966-­ban született Kisvárdán. 

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalom-dráma tagozatán érettségizett, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett diplomát. Huszonöt évig dolgozott a médiában, a kilencvenes évek második felében az akkor legnézettebb magyar televíziós műsor, a Friderikusz Show szerkesztője volt. Jelenleg középiskolai tanár. Hobbija a zenélés, a nyolcvanas évek elején a legendás Cipőfűző zenekarban Bódi László Cipő szerzőtársa volt. A Véres Balaton az első regénye.



General Press, Budapest, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525240

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése