2021. június 6., vasárnap

A viking

Bjørn Andreas Bull-Hansen: A viking
Egy Jomsviking története



                                                       

"Apám egyszer azt mondta nekem, hogy szabad embernek félelem nélkül kell szembenéznie minden nappal."



Sok mítosz él a ma emberében a vikingek korszakáról. Életüket mai szemmel is valami férfias vadromantika, szenvedély és harc, misztikum lengi be. Norvégia és a fjordok, tengerek világa egy vad vidék, tökéletes háttér mindehhez. A legendák és szokások, a harcos istenek és híveik hazája, ami igen látványos és mozgalmas képeivel filmszerűen pereg az olvasó előtt. A vikingeket továbbra is nyersnek és műveletlennek tartják, de ez messze nem egészen fedi a valóságot. A korszak a lehető legpontosabban kel életre a lapokon a szerző szenvedélyes regényében. Történelmileg is hitelesnek éreztem a hátteret, a történet remekbe szabott.

     
Szépirodalmi igényességgel megírt, erős hangulatú történet, lendületes cselekményfelépítéssel, szerethető karakterekkel. A regény egész végig fogva tartott. Főhősünk, Torstein Tormorson férfivá, harcossá való fejlődését követhetjük a viking kor utolsó évtizedeiben járunk, 993 és 997 között. A mesemondás az elejétől a végéig fordulatos és izgalmas. Lényegében egy egyszerű fejlődéstörténet, bosszúval kombinálva. A fiú szemszögéből kronologikusan ismerhetjük meg élettörténetét. Az ifjú Torstein a szemünk előtt válik kamaszodó gyerekből igazi harcossá, hőssé. Kegyetlen és véres világ volt, az bizonyos, de az erőszak akkoriban a társadalom része volt, mint a világban ma is sok helyen.

Torsteint 12 éves a történet kezdetekor. Egy váratlan rablótámadás során az ifjú szeme láttára mészárolják le apját, őt magát pedig rabszolgaként viszik el. A korszak alapos ismerete, bemutatása révén a szerző közelebb visz minket Torstein gondolataihoz, érzelmeihez. Vágyódik testvére után, akivel bosszút állhatna a családot ért sérelmeken. Björn már igazi harcos, évek óta a maga útját járja. Kiszolgáltatott élete akkor ér fordulathoz, amikor eladják és egy békés halászfaluba kerül. Új gazdája ugyan felszabadítja, ám ez a nyugodt élete nem tart sokáig. A kalandok innen indulnak be igazán. Hozzálát bosszúterve megvalósításához. Útján sem ember, sem isten nem állíthatja meg, pedig apja gyilkosa nem akárki. Rengeteg karakter van a történetben, az összes szereplő egyedi és különleges, hitelesek. Az író a norvégok akkori életét nagyon plasztikusan mutatja be, remek tájleírásokkal. Nehéz és könyörtelen életet éltek, a harc volt életük mozgatórugója. Torstein hamarosan bekerül a Jomsvikingek rendjébe, és az ezt követő évek során olyan csatákban és konfliktusokban vesz részt testvérével, amelyek megváltoztatják a norvég, svéd és dán történelem menetét. Bepillantást kapunk a skandináv királyok közötti erőszakos hatalmi harcba is. Torstein útja az Orkney-szigetekre, Angliába, Dániába és Wenlandbe vezet- majd Jomsborgba, a Jomsvikingek féltett rendjének otthonába. Véres harcok, verejték, szenvedély és könnyek, tűz és a sós víz illata lengi be a regényt.

Gyönyörű, intenzív történet, ahol az érzelmek is fontosak. A szerelem Sigrid személyében jelenik meg a fiú életében. Ez nem csupán egy történelmi regény - igazi vad és szenvedélyesen dübörgő kalandregény. Egy mesteri író, egy értő fordítás, autentikus hangulattal. Ezek a vikingek nem finomkodnak, ahogy a szerző sem. Mindenkinek csak ajánlani tudom a könyvet akit érdekel a viking kor és nem riad vissza egy kis vértől, mocsoktól. Az első könyv a sorozatban, de remélhetőleg hamarosan jönnek a folytatások is.

ITT tudjátok megrendelni a kiadótól kedvezménnyel!

  
Ismerkedjetek meg Bjørn Andreas Bull-Hansennel! 1972. augusztus 18-án született Norvégiában, Oslóban. Első regénye A viking 2017-ben jelent meg hatalmas sikert aratva. 
Ő egy igazi 21. századi viking.
A norvég szerző egyébként saját YouTube-csatornáján rendszeresen tesz közzé videókat viking életmódjáról, érdemes elmerülni a világában, mert nem mindennapi.





Animus, Budapest, 2021
560 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248355 · Fordította: Török Ábel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése