2021. június 8., kedd

Az utolsó élet

 Mohlin & Nyström: Az utolsó élet



                                                                          






Mindig izgalmas felfedezni egy új skandináv krimit. Különösen akkor hoz fokozott kíváncsiságot, ha a szerző ismeretlen még előttem. Itt rögtön egy új szerzőpáros krimijét vehettem kézbe, ami valóban nagyszerű elsőkönyves bemutatkozás. A két szerzőnek, a két Peternek érdemes megjegyezni a nevét.


                  
A történet egy fordulatokban bővelkedő, lélektani dráma, amit simán el tudnék képzelni filmen. Szeretem az ilyen "döglött akták"-tipusú történeteket. Kicsit messziről futunk neki, de annyira a helyén van minden, jól megírt, fokozatosan váltakozik a már kialakult történet, kap mindig egy újabb csavart, hogy szinte egy délután-éjjel kiolvastam. Kifejezett erőssége a kriminek a szépirodalmi stílusú, igényes szöveg és a karakterek mélyreható ábrázolása. Köszönet az ismét csodás fordításért Dobosi Beátának.  

A skandináv krimik jellemzői a váratlan ötletek, a lehengerlő történetmesélés, sötét háttér, társadalomkritika, borzongás és meghökkentés mellett a lélektan. Itt mindent megkap az erre éhes olvasó.

Két szálon futnak az események. 2009-ben a régi ügy, az eltűnt lány története bontakozik ki, míg 2019-ben a napjaink eseményeinek összefonódása adja az izgalmakat. A rejtély és sötét titkok pókhálója szövevényes, rétegről-rétegre bomlik le. 

Amerikában indulunk, főhősünket itt ismerjük meg egy kórteremben.... John ​Adderley FBI-ügynök, miután beépült a baltimore-i nigériai maffiába, egy keresztapa-történetbe került. A bosszú nem maradhat el, és visszautalva a gyerekkorra Svédországba kerül a férfi, itt kezd új életet. Az életét beárnyékolja egy kényes családi titok, ennek ered nyomába.

A tíz éve eltűnt svéd lány egy butikhálózat egyetlen örököse volt. John azonnal rádöbben a kollégákat egyetlen lehetséges tanú érdekli, arra akarják mindenáron ráhúzni a vizes lepedőt.. aki történetesen John sok-sok éve nem látott féltestvére. Így a nyomozónak mindent meg kell tennie azért, hogy ne fedje fel valódi kilétét.

Az ügyből a lélektani, pszichológiai szál alapos hátteret rajzol fel. Van itt családi titok, örökletes betegség, szülő-gyerek kapcsolat és a pénz összetartó ereje, ami erősen mérgezi ezt a házasságot. Nos, egy csinos, talpraesett anya árnyékából Emili nem tud kitörni, súlyos teherként nehezedik rá ez. Ő nem azokat a személyiségjegyeket örökölte. Gátlásai, félelmei fokozzák ezt a lélektani terhet, amibe értelemszerűen bele is roppan a lány. A kívülről csillogó aranykalitka komoly sebek okozója ezúttal is. A lelki teher, a megfelelni vágyás a szülők támasztotta igényeknek döbbenetes hátteret ad. A családi traumák hatásai, a kapcsolatok útvesztői adják a döbbenetes történet súlyát.

Emili messze nem az a tündérhercegnő, akinek szülei hiszik. Nyomtalan eltűnése egy házibuli után, alapjaiban rengeti meg a családi viszonyokat. Közben még ezer és egy fordulat adja az izgalmas hátteret, ami a nyomozást többszörösen új útra tereli. John szinte egy hét alatt több hibát talál, majd ér el eredményt, mint a svéd rendőrök a tíz év alatt. A pszichológiai feszültség végig ott munkál, minden szereplő kidolgozott, jól felépített a krimi. John Adderly egy eredeti, izgalmas karakter, mellette a többiekről is tökéletes képet kapunk egymáshoz és a világhoz való viszonyukról. A lelki motivációk, a terhelt múlt nyomasztó lékköre erre a házasságra is komoly próbatételt mért, nem csak az egy szem lány elvesztése miatt. Mindenki cipel valami titkot, ami a jelent erősen meghatározza. Az apa és az anya is menekül a múlt elől, mindketten másképp élik meg lányuk eltűnését. Ugyanakkor a rendőrségen belüli viszonyok is érdekessé, néhol humorossá teszik a krimit. Ez egy olyan thriller, amely kiemelkedik az elsőkönyves bemutatkozásokból. Könnyen és gyorsan olvasható a sodró cselekmény. Szerettem olvasni, tetszett az írásmód, a fordulatok és a végső megoldás is tartogat meglepetést a végén. Ami kiválóan átvezeti az eseményeket a majdani folytatásba.


Cselekményes, végig feszült, de nem véres akciókrimi ez, komoly tartalommal bíró, izgalmas nyomozás részesei lehetünk. A szerzőknek sikerül az olvasót többször tévútra vinni, aprólékosan kidolgozott hátteret kapunk az eltűnés körülményeiről, majd a nyomozás menetéről. Megbízhatóan mélyednek el a szereplők motivációjának ábrázolásában, mutatják meg, mi lakik a lelkek mélyén.
Ám az események lassan összefonódnak, lehullanak a rétegek, hogy végre kiderüljön a fájó és döbbenetes igazság.
Észrevehető, hogy a szerzők tudják, hogyan kell úgy írni, hogy végig megragadják az olvasót. Nekem nyomokban, stílusban a Sebastian Bergman kriminálpszichológus történeteit juttatta eszembe. Az utolsó élet egy igazán izgalmas debütáló regény, aminek várom a folytatását.



ITT rendelheted meg kedvezménnyel a krimit!


                        
Peter Mohlint és Peter Nyström:
Egy svéd kisvárosban nőttek fel mindketten és már tizenéves korukban elkezdtek dolgozni a saját, közös krimijükön. Az iskola befejezése után sem hagyták abba az írást, többnyire inkább forgatókönyvírással foglalkoztak. Néhány évvel ezelőtt viszont úgy gondolták visszatérnek oda, ahol kezdték és úgy döntöttek írni fognak egy krimit ketten. Ez lett Az utolsó élet, amit a svédországi megjelenése óta már 15 országban adtak ki.
(Forrás: Animus fb-oldal)

Foto: Magnus Liam Karlsson



Animus, Budapest, 2021
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248836 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése