2021. június 26., szombat

Arsène Lupin, az úri betörő



Maurice Leblanc: Arsène Lupin
az úri betörő




                                                                           





A Lupin filmsorozat a Netflixen letarolta a világot. Megelőzte nézettségben A vezércselt és A Bridgerton családot, vagy A nagy pénzrablást is maga mögé utasította.
A sikerhez adott volt minden, nem volt ez olyan váratlan: a kiváló irodalmi alap, a főszereplő karizmája mellé a történet aktualitása is sokat adott. Mindezt egy látványos, friss és lüktető filmen láthatjuk, ami számomra stílusában némi James Bond-hatással bírt. Két kiadó is kiadta most idehaza az 1905-ben keletkezett irodalmi hős kalandjait. Lupin "szülőatyja" Maurice Leblanc több mint egy tucat regény és számos novella főszereplőjévé tette elhíresült szereplőjét.

A GABO kiadványát olvastam, de tervezem a Cartaphilus könyvét is, (ebben 5 történet van) némi átfedéssel. A remek karakter intelligens, a maga módján becsületes és mindig csak a kőgazdagoktól rabol. Ezzel óhatatlanul megidézi Robin Hood alakját is. A szemérmetlen és piszkos úton meggazdagodottakat leleménnyel, furfangos módon szabadítja meg vagyonuktól. Korabeli hangulata vicces és humoros, a történetek varázsa napjainkra sem vesztett bájából. A krimin belül méltán klasszikus, a franciáknál olyan irodalmi hős, mint nálunk János vitéz vagy a Toldi. Lupin legendája már több mint száz éve él és varázsolja el az olvasóit. Ehhez a film most sokat tett, ismét ráirányítva a könyvekre a figyelmet.  Az ötrészes, kifejezetten humoros és élvezhető sorozat napjaink Párizsát tárja a nézők elé. Főszerepben a Életrevalók sztárja, Omar Sy, aki tökéletes színészi kvalitással hozza a Lupin-rajongó karaktert.

                    
Lupin alakja ravaszságában és eleganciájában megkapó, egy dörzsölt tolvajjal állunk szemben, aki kerüli az erőszakot, és mindig egy lépéssel ellenfelei előtt jár.
Egy igazi gáláns charmeur, egy nőcsábász, aki a
 jól megírt történetekben szárnyal, hiszen neki drukkolunk. Lupin egy jellem. Bepillantást kapunk múltjába, gyerekkorába is. Lupin a könyvekben ezerféle szerepet ölt magára, fontos jellemzője, hogy állandóan váltogatja a külsejét és a nevét. 
A történetvezetés egyszerű, néhol talán kiszámíthatóan egyszerű, mégis jó volt olvasni. 


A sorozatban sincsenek felesleges körök, remekül működik, jó dramaturgiája van. Ez esetben kétségtelenül a film nyert nálam. A filmsorozat nyitó darabja A királyné nyakéke jó választás volt, 
de határozottan érdemes olvasni könyvben a további kalandokat is. 
Kedveltem a kötetből A rejtélyes utast vagy tetszett még a letartóztatása, börtönideje és szökését ábrázoló epizódokat is. A másik "gyöngyszem" a kötetben A fekete igazgyöngy volt számomra .

           
A híres francia betörőről szóló film öt része hónapokig a legnézettebb filmek között volt, 
így 2021 nyarára elkészült, júniustól érkezik a folytatás. A következő öt epizód izgalmai garantáltak. Ajánlom mind a filmsorozatot, mellé a könyveket. Aki kedveli a klasszikus detektívtörténeteket, ezúttal sem fog csalódni. Szellemes és elegáns átverések, többségében viccesek és agyafúrt novellákat olvashattam. Remek és szórakoztató, látványos kikapcsolódás garantálva. Arséne Lupin szülőatyja Maurice Leblanc (1864-1941) kortársa volt Sir Arthur Conan Doyle-nak, ami a Holmes-vonalat jól használja.

A GABO-kötet a következő 9 történetet tartalmazza: Arséne Lupin letartóztatása, Arséne Lupin a börtönben, Arséne Lupin szökése, A rejtélyes utas, A királyné nyakéke, A kőr hetes, Imbert asszony széfje, A fekete igazgyöngy, Herlock Sholmes túl későn érkezik.












GABO, Budapest, 2021
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635661237 · Fordította: Till Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése