2020. július 7., kedd

A fényfestő

Bauer Barbara: A fényfestő 







                                                                             










Bauer Barbara legújabb könyve egy varázslatos, misztikummal átszőtt időutazásra hív. Már az első oldalaktól rabul ejtett a családregény, vitt a történet. Az egésznek van valami meseszerű bája.

A fényfestő hősnője, Cecil ​Le Blanc Párizsból érkezik Budapestre. Néhány évvel vagyunk az '56-os forradalom után. A fiatal lány múltja, származása nyomába ered, keresi a családi gyökereit. Szeretné lezárni ezt a múltat, tisztán látni és érteni mi miért és hogyan történt sorsa meghatározó alakulásában. Azt azonban előbb meg kell találja, hiszen a családi titkokról lehulló lepel még tartogat neki számtalan váratlan meglepetést. A regény a nem túl távoli múltba, a hatvanas évek elején játszódik, szereplői és az események a fikció és a valóság keverékei. Egy izgalmas családregényt olvashattam, amelyben megelevenedik a történelem.


A múlt titkaihoz nagyszerű és valós a történelmi keret, a háttér. Ez a meghatározó és sorsfordító múlt nemzetünk egyik tragédiája a zsidóüldözések, a kitelepítések korszaka. A regényben több női sors kerül bemutatásra a főhősnőé mellett, hiszen ezek szorosan összefonódnak. Erőteljes, karizmatikus nőt ismerhetünk meg a mára megtört Katalin alakjában is. A családtörténet felkavaró és fordulatokban gazdag.
Cecil alig négy évesen, elég kalandos úton került Párizsba, gyerekkori emlékei bizony elvétve vannak. Abból a néhány emlékfoszlányból ami lelkében megmaradt, kell megfestenie a valóságot. Ami bizony elég komor, ez fokozatosan derül ki. Szerencse, hogy gyorsan rátalál a szerelem, Endre az építész személyében. A fiú élete is hordoz tragédiákat, ám a rátermett és életvidám fiú jó hatással van a lányra, együtt fedezik fel Budapest nevezetességeit.


Bájos, léleksimogató szerelmes történet bontakozik ki a lapokon. Azonban ez csak a felszín, olyan mély és tartalmas a történelmi háttér, a beépített információk is számtalan érdekességgel szolgálnak a mai olvasóknak. Egyet emelnék ki: a Sportszelet csoki történetét. Ez még nekem is meglepetés volt, hogy anno a Népstadion átadása alkalmából került forgalomba. Ahogy a két fiatal szerelmes egyre közelebb kerül egymáshoz úgy ismerjük meg a történelmi múltat is. A nézőpontok váltakozás, Cecil álmai adnak egy misztikus hangulatot a regénynek, felsejlik egy régi, gyerekkori szerelem is. Tökéletes arányban keveredik a valóság és a romantika. Kiemelném, hogy a történelmi múlt tragikus képei, erősen hatnak a szereplők életére. A múlt valóban meghatározza a jelent, amit Cecil előtt alaposan eltitkoltak, válaszokat sosem kapott. Nem csoda, ha a lány lelkében bezárkózott, életét a sötét uralta. Endre kézen fogja és kivezeti a fényre. A szerelem valóban csodákra képes. A ki nem mondott kérdések most további kérdésekhez vezetnek. Az emlékezésekből kibontakozó tragédia elképesztő, de sajnálatosan valós.
A halálvagonok, az azonnali kitelepítések, egyéni sorstragédiák története mellé lenyűgözően finoman jelenik meg a jelen társadalmi élete. A történelem sorsformáló erején van a hangsúly. A történet szép és tetszetős, viszi az olvasót, jó kikapcsolódást nyújt. A szocialista hangulat, a hatvanas évek szürkesége, jellemzően feszült légköre tapintható.



A két fiú beszélgetéseiből kibomlik az uralkodó rendszer pontos képe. A tömegek befolyásolása, aminek Gagarin 1961-es Budapestre való érkezése a tetőpontja. Ez hatalmas esemény volt akkoriban, éppen az augusztus 20-i tűzijáték előtt. A szovjet hatalom befolyása, technikai fölénye a nyugattal szemben a jelen elnyomóinak hatása bizony alig változott. Ezeket a finom kikacsintásokat, hatásos üzeneteket a mának lehet csak a nagyon figyelmes olvasó veszi észre a szerelmes történetben. Barbara szépen bánik a szavakkal, az érzelmeket sem fedi be cukormáz, nem csap át szirupos rózsaszínbe, a valóság talaján marad. Üdítően friss és hihető a regény.







Bauer Barbara meseszövése, a regény nyelvezete és hangulata viszi előre az eseményeket, a szereplők és a történet él, lüktet. Igazán tetszett a magyar népi kultúra meghatározó megjelenés is. A cigány hegedűs alakja bár mellékkarakter, mégis kifejezően sokatmondó, ahogyan a boltos néni vagy Endre barátjának háttere is. Meghatározóan jellemző a zsidó hagyományok felelevenítése vagy a gasztronómia beépítése a regénybe. A magyar nép mindig szeretett enni, ennek falunk különösen megadták a módját. A hagyományos magyar konyha jól illet a hangulathoz is. Élmény volt olvasni, megismerni ezt a szép-szomorú regényt. Tetszik a finoman elegáns stílusa, ahogy finoman átszövi a regényt a múlt történelme, ami a szereplők életébe is számtalan váratlan fordulatot hoz. Bauer Barbara remek mesélő, tökéletesen visszaadja a korszakot, annak hangulatát. Nem akar történelemkönyv lenni, de jól használja, illeszti a regénybe a valóságot.

A könyv sikere borítékolható, ebben nincs kétségem, már a jól sikerült borítókép felhívja a figyelmet, fogja az olvasó szemét. Ez a történet is biztosan sokak kedvence lesz, hangulata és stílusa ezúttal is tökéletes. A végső lezárással minden a helyére kerül,a múlt letisztult, megtalálta mindenki a lelki békéjét, hogy tovább tudjon élni. Igen, a romokon is nyílik virág, csak meg kell látni. A megszülető képről eltűnik a sötét, átadja helyét a fénynek.

ITT megvásárolható kedvezménnyel a regény! 



Bauer Barbara: Budapest, 1974.-

Légiutas-kísérőként kezdte pályáját, manapság a legnépszerűbb női írók közé tartozik. Első regénye (Légikisasszonyok) 2012-ben jelent meg, majd átdolgozva egy kötetben 2018-ban is a boltokba került.
A Jaffa Kiadónál megjelent kötetei:

Légikisasszonyok (2012), Két út között (2013), Magánutak (2014), Vakrepülés (2015), Elsuttogom százszor (2016), A leggazdagabb árva (2017), Porlik, mint a szikla, (2017), Az élet hangja (2018), Még látlak odafenn (2018), Kétszáz éves szerelem (2019), Az aranyműves fia (2019).

Jaffa, Budapest, 2020
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 789634752448

1 megjegyzés:

  1. Engem viszont most nem a borító, hanem ez az értékelés vett le a lábamról! :)
    El szeretném olvasni a könyvet, köszönöm!

    VálaszTörlés