2020. január 28., kedd

Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Családi sebek és a gyógyulás útjai


                                                                                 






"Mindegy, hogy mennyi idősek vagyunk, hogy milyen távol élünk a családunktól vagy mit tudunk róluk, ők mindig jelen vannak az életünkben."






Bevallom férfiasan, nem terveztem ezt a könyvet elolvasni. Azonban a körülötte kialakult hatalmas siker ráirányította érdeklődésemet. Nem bántam meg, tökéletesen megértem, a siker megérdemelt,
az nem vitatható.


Természetesen több önsegítő, önfejlesztő könyvet olvastam egykor, hiszen mindig is érdekelt a pszichológia. Mégis, valahogy évek óta nem volt a kezemben hasonló sem. Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, diplomáját az ELTE pszichológia szakán szerezte. Olvasmányos, közérthető stílusban, lényegre törően mutat utat, állít példákat. Ez az a könyv most, amit véleményem szerint mindenkink olvasnia kellene. A könyv öt fejezetben tárgyalja a családi traumákat, testvér kapcsolatokat, akár a nem kívánt vagy a "helyettesítő gyerek sorsán át az ikrek viszonyáig. A kapott és adott sebeket, a torzuló és fájó valóságról. Érdekes volt az "én születése" vagy az önbizalom kérdése részek.


"A kezdeti szeretethiány mint egy vörös jel vonul végig az életünkön, amitől nagyon nehéz megszabadulni."

Tükröt tart, akarva-akaratlan felrázza az olvasót és önvizsgálatra készteti. Hasznos hátteret teremt, hogy merjünk szembenézni a traumáinkkal, a régi titkokkal, amit cipelünk magunkkal. Eredményes terápia lehet, hogy emberi kapcsolatainkat tisztázzuk, megértsük vagy átértékeljük. Megkockáztatom, hiánypótló könyv a témában, még úgy is, hogy többször csak a felszínt karcolja, nem válik száraz lexikonná, szakszöveggé. Empátiával irányt mutat.
Minden családban akadnak csontvázak a szekrényben... Problémák, kapcsolati válságok, bizonytalan vagy elmérgesedett helyzetek. Homokba dugni nem érdemes a fejünket, a problémákra igenis van megoldás. Orvos-Tóth Noémi írása olyan, amitől egyből meg tud nyílni az olvasó, bizalmat, segítő figyelmet érez.  A közérthetősége mellett ez a másik lenyűgöző ereje.

Érdemes és időszerű rendet tenni, nem tűrni, cipelni évekig, évtizedekig a nyomasztó sebeket. Az ember mindig a miérteket keresi, áll értetlenül élete meghatározó perciben. Oké, megtörtént, DE MIÉRT? A háttér kérdése izgalmas felfedezés lehet. Döbbenetes igazságok világítják meg az okokat. A háttérrel ijesztő is volt szembesülnöm. A harag valóban lélekölő-nyomorító. Tetszettek a példák,
a valós esetleírások, ami további gondolatébresztő. Aki szorongással, depresszióval zavaros családi kapcsolattal vagy bármi más lelki gonddal küzd, igen hasznos könyvre bukkanhat.

Jól felépített, könnyen olvasható, hatásos könyv, mégis volt, hogy magam is leálltam, elmerengtem a múlton. Lelkiekben erősen megmozgatott ez a könyv. MIT is tudunk elődeinkről? Nagyanyáink, nagyapáink életéről, érzéseiről, ami hihetetlen ugyan, de máig hat, visszük tovább. A fejezetek végén lévő kérdések segítettek elmélyedni az egyéni világomban, családi kapcsolatokban.

Gondolatébresztő olvasmány és őszintén örülök, hogy a kezembe került, nem hagytam ki. Az általam olvasott önismereti könyvek közül, ez magasan kiemelkedik. Biztos vagyok benne, kedves olvasó, hogy olvasás után a saját családod is más szemmel nézed…Rajta, csak bátran! Ígérem, izgalmas felfedezés lesz!

"Amit azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni: minden szülő gyerekként kezdte az életét."

Részlet a fülszövegből:
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját.
Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.
Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

Eredeti megjelenés éve: 2018


Kulcslyuk, Budapest, 2019
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155932007

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése