2020. január 26., vasárnap

A nap csókja

Bálint Erika: A nap csókja





                                                                                     












Bálint Erika bemutatkozó, első regényéről pontosan egy éve írtam ajánlót. Az Adj esélyt eredeti témaválasztása, a történet sodra, valódisága megfogott, jó emléket hagyott. Kíváncsian vettem kézbe az újabb regényét, amiről hasonló élményem maradt. Ezúttal is fontos és jellemző sorsok, drámák adják a történet mélységét. A csinos borító alatt egy felnőtt, ötvenes évei elején járó tanárnő szerelmét ismerhetjük meg. A szerelem itt azonban csak egy eszköz a nő öntudatra ébredésének, új életének nyitányához.



Léna igazi sznob, budai orvosfeleség, hosszú évek óta kiüresedett házasságban él férjével, Robival. Látszólagos idilli életük igazi "aranykalitka" azonban álca a külvilágnak. Az okok mélyen a nő gyermekkorában keresendőek. Elképesztő, mit hurcolunk magunkkal otthonról, miféle teher, visszahúzó erő lehet a gyermekkori szeretetlenség, szigor. Bálint Erika társadalmilag jellemző problémákat választott regényének alapjául. A szülő-gyermek kapcsolat, a párkapcsolati válság és az egyén boldogsága itt nehezen talál közös nevezőre. Egyértelműen kiderül, sosem volt ez szerelmi házasság, és nem is a férj a hibás, hogy házon kívül keresi a boldogságot. Való igaz, folyamatosan félrelép, de ezt neki csupán a helyzet hozta. Mondhatni, ő feltalálta magát...
Sajnos Léna olyan traumákat hordoz, ami a görcsös megfelelni vágyás kényszerével párosul. Tartja
a látszatot, őrzi a rosszat, mint kilépne, miközben lelkileg és testileg is szenved. Évtizedek óta csak "élnek", egymás mellett.

Hosszú évek fájdalma, elhanyagoltsága számtalan pszichés tünetet produkál, egészen a kínzó, állandó migrénig. Miközben egyértelműen boldogtalan, folyamatos szeretethiánya van. Ő is csak egy csinos díszlet a házasság romjai felett. Nem is értettem, miért ragaszkodik valamihez, ami sosem volt? Vajon miért, mire várt eddig? Elfojtott, viharos érzelmek tombolnak lelkében. Először önmagát kellett legyőzze, elszánnia magát a döntő lépésre... Idáig azonban hosszú és keserves út vezetett. Közben felvillannak a gyerekkor emlékei, képei, megismerjük a szülői hátteret, az ő elrontott házasságukat. Ezt cipeli tovább Léna, mint egy rossz örökséget. Tovább súlyosbítja az idős, beteg apa a helyzetet.
Zsú, a lányuk felnőtt, egyetemista, apját rajongva szereti, míg anyjával hűvös a kapcsolata. Valahol ő is most válik igazán felnőtté, hogy a szülők házassága végleg összeomlik. A problémákkal való szembenézés ideje, ha kissé későn is, de elérkezett.

Tetszett Léna nővére, Nusi karaktere. Életteli, dacos lázadó, aki tartja a lelket húgában. A másik hasonlóan élő, színes lüktetést hozó karakter a barátnője, az énekesnő Mari. Bizony ő tudja és kimondja az igazat, mi baja van Lénának. Robi elég semleges, már-már unalmas figura volt. A női karakterek valósabbra sikerültek.

A regény olvasmányos, letisztult stílusa, remek hangulati képeivel valóban csak felnőtt olvasóknak való. Akik bírnak némi élettapasztalattal és empátiával olvassák Léna vergődését, majd szerelmes próbálkozását. Andrást a véletlen hozza, a két felnőtt érzi a másik rezdülését, nem romantikára, andalgós sétákra vágynak, a mélyebb megismerkedés későbbre marad. A test évtizedekig elfojtott vágya, ha nem is rögtön, de végre orvosolást nyer. Elgondolkodtató, igazi mai téma, női sors bontakozik ki a lapokon. Hangulati képei kifejezőek, nincs üresjárat. Léna személyiségfejlődése jól megrajzolt, biztató. A mérgező kapcsolatok hálójából kiutat talál András segítségével. A boldogságkeresés eredményes lesz.

Jó volt megismerni Léna sorsát. Igazán friss, mai történet. Sok megromlott házasság vár így vagy
úgy terápiás kezelésre. A szenvedés nem megoldás, a gyereknek sem jó az ilyen légkör vagy családi minta. Lélekölő, elmérgesedett helyzet, amit kezelni kell. Lépni kell, hogy helyére kerüljön az egyén. A boldogságért tenni is kell. Léna túl sokat várt erre. Megszenvedte mire eljött a megnyugvás, lassan, de magára talál.

Kíváncsian várom az írónő milyen témát fog legközelebb választani. Ajánlom a regényt a komolyabb, tartalmasabb szerelmes történetek olvasóinak.


ITT tudod megrendelni a kiadótól kedvezménnyel a regényt! 



Bálint Erika
Békéscsabán született, Gyöngyösön nőtt fel, a Debreceni Egyetemen szerzett diplomát.
Volt középiskolai tanár, népművelő, könyvtáros és vállalkozó.
Későn kezdett el írni, eddig elsősorban az Aranymosás Irodalmi Magazinban jelentek meg novellái. Elbeszélései középpontjában hétköznapi emberek állnak, férfiak és nők, akik önmagukat és saját helyüket keresik az emberi kapcsolatok bonyolult szövedékű hálójában.
Az Adj esélyt! volt az első regénye, ami 2018-ban jelent meg.




Könyvmolyképző, Szeged, 2019
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577096

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése