2020. január 14., kedd

Ma még élünk

Emmanuelle Pirotte: Ma még élünk 



                                                                   













Meglepően különleges hangvételű II. világháborús történet. Egyszerre feszült és tragikus, izgalmas és reményteli, helyzetkomikumokat is felvonultató könyv. Filmszerűen mozgalmas képei nem is véletlenek, hiszen forgatókönyvnek készült. 2015-ben jelent meg, 2019-ben pedig a film forgatásán is elkezdtek dolgozni.


A mű Renée a zsidó kislány és Mathias az amerikai álruhás, SS-katona történetét meséli el. A keretet a II. világháború végórái adják, fél évvel a normandiai partraszállás után járunk. Az ardenneki csata a Harmadik Birodalom utolsó elkeseredett ellentámadása volt. 1944 december közepén a Belgiumban illetve Luxemburgban állomásozó szövetséges amerikai csapatok ellen szedték össze maradék erőiket.

A második világháború vége felé már a németek erősen vesztésre álltak. Ekkor a Griffmadár névre keresztelt hadművelettel olyan német kommandósokat küldtek az amerikaiak közé, akiknek az volt a feladatuk, hogy beépülve a szövetségesek soraiba különböző módon zavart keltsenek, ezáltal hozzájárulva az ardenneki akció sikeréhez. Ez kevés sikerrel zajlott: az amerikai katonák jöttek, a németek menekültek. Matthias is egy ilyen SS-katona, akire egy belga kisváros papja rábízza -természetesen tévedésből- Renéet. Nem sok jót ígér a kezdet. Ennek a "furcsa párnak" a kalandjait, menekülést olvashatjuk. A kislány alakja kiemelkedik a történetből. Személyes varázsával lenyűgözi a német férfit. Matthias védelmébe veszi a lányt, kettejük kényszerű együttese nehéz témát jár körbe. Az elfogadás, az élet mindenek előtt, üzeni a regény. Mit tehet egy ártatlan kisgyermek a származásáról, a kialakult politikai harcról? A borzalmas háborús viszonyok, a menekülés, az éhezés, a minden pillanatban ott leselkedő halál tudata csak erősíti a történet életigenlését. Emmanuelle Pirotte karaktereinek gondolatait, érzelmi pszichológiáját vizsgálja, mutatja be a háború lélekölő borzalmait. A szövetségeseket, a vidéki lakosokat, katonákat, ártatlan családokat, ezeknek az embereknek az érzéseit, akik ezzel a "furcsa párral" találkoznak, kapcsolatba kerülnek. A fegyverek hangja a kegyetlen helyzet árnyékában a túlélés ösztöne működteti hőseinket. A történelmi környezetet tökéletesen felhasználja a szerző, miközben számtalan kalandon keresztül vezeti hőseit.
A háború rémségeit az egyszerű emberek sorsán át ismerhetjük meg. Hihetetlen, ahogy a túlélés reménye, az életösztön viszi tovább a szereplőket.

Matthias a képzett gyilkológép is ember... valami elindul, megszólal a lelkében. Emmanuelle Pirotte könyvének lelki háttere érdekes. Hogyan tudja egy kis zsidó lányka örökre megváltoztatni egy SS-katona gondolkodását, világlátását, akinek egyetlen motívuma az ölés. Hogyan változtatja meg ez a katona az érzéseit a világ felé. Két menekülő, sérült lélek találkozása ez a regény.

Felvillan Matthias régi élete, múltja is. Ez lehet bátorság, hogy szembeszáll a német eszmékkel vagy az ember és az élet tisztelete. Fegyverrel nem lehet békét kötni. Az elvakult gyűlölet értelmetlen, nem vezet sehová. A számtalan vétlen áldozat halálát sem lehet utólag jóvá tenni, mégis Renée sorsa azt példázza, van remény. Ezt több esetben hazugságok árán tudják elérni, a világ képmutató és nem elnéző sok esetben. Mégis megéri, meg kell tennie. Végig érdekes volt a könyv, még úgy is, hogy a végét borítékolni lehet előre. Ennyi megpróbáltatás után jár a szereplőknek még egy esély egy jobb és boldogabb életre.


Emmanuelle Pirotte 2015-ben megjelent regényét eddig 16 nyelvre fordították le, és a könyv nemzetközi sikerének hatására 2019- ben megkezdődött a várva várt film forgatása is.




Helikon, Budapest, 2019
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632278094 · Fordította: Takács József



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése