2020. január 16., csütörtök

A legyőzhetetlen

Benkő László: A legyőzhetetlen
(Mátyás király 3.)





                                                                                               










Mátyás király a magyar történelem egyik legjelentősebb uralkodója. Emlékét a magyar hagyomány az egyik legnagyobb magyar királyként tartja számon.
Nevezik Corvin Mátyásnak, vagy "igazságos" Mátyás királynak, aki 1458 és 1490 között uralkodott Magyarországon. Benkő László róla írt sorozata a harmadik részhez érkezett, ami Mátyás uralkodásának fénykorát eleveníti fel. Az író személye és a téma, az előzmények ismerete mellett a borító garancia volt arra, hogy ez is egy jó könyv lesz



Hunyadi Mátyás (Kolozsvár, 1443. február 23. – Bécs, 1490. április 6.) alig tizenöt évesen lett magyar király. Az előző részből (A vaskezű) kiderül hogyan szilárdította meg hatalmát és vált karizmatikus uralkodóvá az ambiciózus és határozott ifjú. Nem volt egyszerű dolga, hiszen a külső ellenségek mellett családi belviszály is nehezítette dolgát. Választott királyként, erős legitimációs hiányosságokkal küzdve, jelentős bel- és külpolitikai ellenszélben sikerült hosszú távon stabillá tennie a hatalmát.


A királyokat és egyéb vezetőket a történelemkönyvek leírásai hajlamosak felmagasztosítani, már-már isteni alakként kezelni őket. Bizonyos szempontból ők is ugyanolyan érző emberek voltak, mint bárki más egyszerű halandó. A jellemfejlődésre ezúttal is nagy hangsúlyt fektet az író, kerülve a mondák és legendák dicsfényét, az isteni túlzásokat. Rendkívül józanon és távlatokban gondolkodott Mátyás, széleskörű műveltségével, politikai tehetségével, kiemelkedett kortársai közül.

Az olvasottak alapján néhány évszázaddal megelőzte saját korát, a 15. századot. Fantasztikus volt olvasni és megismerni ennek a kiemelkedő gondolkodású és jellemű férfiúnak az életét, sorsát. Megismerni határozott, keménykezű uralkodóként, hadvezérként, de megjelenik a lapokon az érző, szerelmes férfi, gondoskodó apa szerepében is.
Mátyás kiváló kommunikációs képességével kezelte a családi és egyéb belviszályokat, személye elleni támadásokat. A pápával való együttműködése elképesztően jó érzékkel működött. A katonai hadereje, technikai hadviselése lehengerlő volt. Ehhez természetesen a kincstárnak bevételekre volt szüksége, amit adókból fedezett. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy fokozatosan átalakult a kedves király képe az emberekben és a nagyurak egy részében is.

Uralkodását végig sorsdöntően meghatározta a török fenyegetettség, amire nem kis túlzással egész Európa tőle várt sikeres és hathatós megoldást. Izgalmas fordulat volt, hogy már hét éve uralkodott, amikor a tényleges, hivatalosan elfogadott koronázás megtörtént. Ehhez a Szent Koronát III. Frigyes német-római császár 70 ezer aranyforint ellenében szolgáltatta vissza Mátyásnak. Ennek hátterét, körülményeit is megvilágítja Benkő László. Mátyás kiváló uralkodói képességével, törekedett a békére. A magyarságot a belső viszályoktól is megóvta. Benkő László érezhetően a múlt legreálisabb bemutatására törekszik. Az események komplex ábrázolása és az olvasó szórakoztatása együttes feladat.

Bár első házasságát politikai célból kötötték, az igen hamar véget ért. Katalin alig tizenöt évesen szült fiú utódot, ám nem sokkal később mindketten belehaltak a fellépő fertőzésekbe. A következő királyi esküvőig ugyan 13 évet kellett várni, ám Mátyás igen kedvelte a női nemet, így nem volt hiány ágyasokban. Kiemelkedett Edelpeck Barbara alakja. Ennek a kapcsolatnak lett a törvénytelen gyümölcse Corvin János. A király férfias gondolkodása, lelkének vívódásai igen szemléletes leírásokban jelenik meg. Imádta a fiát, teljes jogú örökösévé szerette volna tenni a későbbiekben, amihez a neveltetése is fontos volt. Romantikus pillanatokban nincs hiány, a szerelem szépséges pillanatai adnak képet arról, mennyire meghatározó volt ez a király életében. Az egyéb szereplők is gyönyörűen kelnek életre, népesítik be a történetet.
A fiú örökös sorsa Mátyásnak komoly terveket adott, amiben anyja is erősen támogatta. A két nő, Szilágyi Erzsébet és Barbara kapcsolata is tartogat még meglepetéseket. Erről is olvashatunk a regényben.

Mátyás életének talán legnagyobb szerelme Aragóniai Ferdinánd gyönyörű lánya, Beatrix volt. A politikai érdekeltségek egyeztetése után 1476-ban házasodtak össze, a lány ekkor alig múlt 19 éves. Szemléletes, színes életképeket kapunk arról, hogyan készült magyar királynővé lenni Beatrix, megismerjük a nápolyi udvar életét, az utazását Magyarországra, majd a beilleszkedés nehézségeit is. Beatrix afféle társuralkodóvá lett a király mellett, aki a végsőkig lojális volt férjéhez. Házasságuk rendkívül kiegyensúlyozottan működött, amíg ki nem derült, hogy Beatrix meddő, így nem születhet gyereke. Az ekkorra már idősödő Mátyást ez különösen megviselte, mivel mindig is arra vágyott, hogy dinasztiát alapítson.



A mozgalmas életképek, valós történések mellett a harcok és fontosabb ütközetek közül kiemelkedően meghatározó volt a kenyérmezei csata. Erről olvashatunk részletes leírást. Kinizsi
és Magyar Bálint hűségéhez kétség sem férhet. A két kiváló katona ezúttal is jelentős szerephez jut
az események forgatagában. Ahogyan az első két kötet is cselekményes, történelmi információkban bőséges A legyőzhetetlen is informatív történelmi tabló. Eleven, lüktető világát aljas cselszövések, hatalmi harcok és a szerelem tették izgalmassá, fordulatossá

Ajánlom a sorozat minden részét: remek felépítése, cselekményes története és a szereplők kidolgozott jelleme teszi szórakoztatóan elgondolkodtató olvasmánnyá. Közel hozza a mai olvasókhoz ezt a korszakot. Izgalmas befejezés várható májusra, az bizonyos. 


ITT tudod  a Lazi Kiadótól kedvezménnyel megszerezni a regényt!
Kép: Mátyás király portréja (Andrea Mantegna festménye)


Benkő László:
(Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja.

2004-től kezdte írásait publikálni, a magyar középkorról (Honfoglalás, kalandozások kora - Viharlovasok, és a Tatárjárás) írott történelmi regényei mellett szerzője A Zrínyiek-sorozat három kötetének. Nevéhez fűződik a Honfoglalás trilógia és a Viharlovasok pentatológia, vagy a Szent László életét bemutató trilógia. Legutóbb Kinizsi életét és A pozsonyi csata eseményeit írta meg a történelmet kedvelő olvasóknak.







Lazi, Szeged, 2019

416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674179


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése