2020. január 10., péntek

Az Erdő

Edward Rutherfurd: Az Erdő






                                                                 

                                             








A várostörténeti könyvei után ez volt az ötödik olvasásom a szerzőtől. Az Erdő egy olyan könyv, amely ismét megmutatja Rutherfurd kiváló mesélőképességét, gazdag részletetekkel eleveníti fel 900 év történetét. Helyszín az Új-Erdő néven ismert, Anglia déli részén elterülő, ma nemzeti park. A védett tölgyerdő és lápvidék, ahol szarvasok és vadpónik élnek, a hangás rétek és fák világából kibontakozik, felsejlik Anglia évezredes történelme.




A könyv rövid történetek sorozata az Anglia ezen részén élő emberekről. Egyszerű, hétköznapi emberek, szerzetesek és gazadagok sorsa szövődik egybe. Az első 1100-ban indul, az utolsó pedig 2000-ben, azaz: a normann hódítás idejétől napjainkig ível a regény.

Már-már lehetetlen feladatnak tűnik kilencszáz év történelmét összesűríteni egyetlen könyvbe. Ezt Rutherfurd kiválóan érti, aki olvasott tőle egyetlen várostörténeti könyvet, az tudja, mennyire profi ebben a szerző. Itt most egész Anglia történelme elevenedik meg. Rutherfurd több család élettörténetén keresztül vezet végig az évszázadokon. Megismerhetjük az Albions, a Tottons, Pride, Puckles és a Furzeys családok sorsát, ez ad keretet a történelemnek.

A történeteket a családi vezetéknév köti össze, amelyek továbbra is megjelennek a későbbi leszármazottakkal, de bizonyos esetekben fontos szerepet kap egy amulett, amelyet nemzedékről nemzedékre adnak át a szereplők. Edward Rutherfurd összekapcsolja a karakterek sorsát a valós és fiktív eseményekkel, amit a tőle megszokott, magával ragadó módon mesél el. A személyes drámájukon keresztül, vagy annak hátterében mutatja meg az író az épp aktuális társadalmi formát, a nagyobb történelmi eseményeket. Rutherfurd zseniális módon szövi egybe az egyén és egyes családok történtét a valós eseményekkel.

Ezek a karakterek jól kidolgozottan jelennek meg, amitől valós, életszagú lesz a történet. Igazán sokszínűek a felvonultatott karakterek, különösen erős női jellemek bukkannak fel. A könyv egyrésze természetesen fikciós sztori, de olvasmányos, szórakoztató formában ad használható, átfogó képet Anglia történelméről az író. Generációkon át viszi minket, feltárva az angol történelem olyan nagy konfliktusait, titkos szerelmeket, ármányt és árulást, hatalmi harcokat, ahol felbukkannak a katolikus-protestáns ellentétek, a Nagy Armada, királyok és királynők, no és a vérpad.


A könyvben a történelmi személyiségek sorsa mindvégig összefonódik az Erdőben élő ezeréves családok történetével és a csodálatos dél-angliai tájjal és élőlényeivel: a kiirtásra ítélt szarvasokkal és a történelem előtti időkből származó, félvad pónilovakkal.A mese a Hódító Vilmos fia, Rufus titokzatos meggyilkolásával és egy szarvas történetével kezdődik. Az egymáshoz kapcsolódó családtörténeteknek különös hátteret ad a hatalmas, ezeréves erdőség a maga vadállataival, misztikus titkaival és az erdőlakók életét szabályozó hiedelmekkel, hagyományokkal és törvényekkel. Az emberek a főszereplők, azonban a táj, a fák és az ott élő állatok legalább akkora teret kapnak. Talán ez az egyik fő üzenete a regénynek. Mesék, legendák lenyűgöző elegye a könyv.



„Az ember ugyanúgy része a természetes környezetnek, mint Isten bármely más teremtménye.” 



Az egymáshoz kapcsolódó családtörténeteknek különös hátteret ad a hatalmas, ezeréves erdőség a maga vadállataival, misztikus titkaival és az erdőlakók (szénégetők) életét szabályozó hiedelmekkel, hagyományokkal és törvényekkel. Legendák és a mondavilág mesés képei keverednek a valósággal. A fáknak is van élete. Csodás természetei képekkel elevenedik meg az erdő élővilága, vagy az évszakok változásai.
Aki szereti a történelmi regényeket, érdekli Anglia történelme, annak mindenképpen érdekes és izgalmas olvasmány. Kár volna kihagyni a most új elegáns borítóval ismét megjelent regényt. Most is azt kaptam, amit vártam, sok-sok történelem könnyen befogadható formában. Jöhet a következő könyv a szerzőtől, hiszen Párizs még vár!



"Rufus tölgye már nem volt sehol. Üreges tönkje alacsony tuskóvá korhadt már fél évszázaddal korábban, és egy idő után az is eggyé olvadt az Erdő tőzeges földjével. Helyére emlékoszlopot emeltek, hogy a jövő nemzedékei is megismerhessék a hely és a fa legendás történetét."







Edward Rutherfurd 1948-ban született az angliai Salisburyban Francis Edward Wintle néven. Napjaink egyik legnépszerűbb történelmi regényírója. Tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen és Stanfordban végezte. Diplomázása után a könyvkiadásban helyezkedett el, majd 1983-ban belefogott első regénye, a gyerekkori otthonának történelmét megörökítő Sarum megírásába. Az 1987-ben megjelent regény óriási sikert aratott, és Rutherfurd azóta több monumentális, módszeresen kikutatott történelmi regényt írt, többek között Párizsról, Oroszországról, Írországról és Londonról.
A szerzőről honlapjáról tudhatunk meg még többet: http://www.edwardrutherfurd.com/




Eredeti megjelenés éve: 2000
Alexandra, Pécs, 2019
672 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634474555 · Fordította: H. Prikler Renáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése