2020. január 24., péntek

Harcosok, vértanúk, boszorkányok

Harcosok, vértanúk, boszorkányok 
Tamási Izabella (szerk.)




                                                                                               












A Történelmiregény-írók Társasága egy igazán jó hagyományt teremtett. Immáron ötödik éve jelennek meg novellaválogatásaik és viszik az olvasóikat egy kalandos időutazásra. A történetekben az ókor, az államalapítás időszaka mellett a sötét középkor, a török idők majd a századforduló és a II. világháború történelméről villannak fel képek.
A legfrissebb kötetbe 16 szerző írása került be. Néhányat kiemelnék kedvcsinálónak a olvasáshoz.


Egy novellaválogatás ritkán tud igazán egységes lenni. Fontos az erős, hatásos indítás, ami rögtön megfogja, megszólítja az olvasót. Itt a humor kapott most szerepet.
Andy Baron nyitó novellája volt idén is az egyik, ami erről gondoskodott. Szórakoztatóan vicces pillanatokat ad az olvasónak a régi Róma hangulatát megidézve. Az emberi huncutság nincs korszakokhoz kötve, mindig voltak ügyeskedők, akik egy kis bolondozásra kaphatóak, főleg, ha még anyagi hasznuk is lehet ebből.

Soós Tibor novellája egy komor hangulatú történet, Imre herceg feltételezett házasságának körülményeiről és a vadászbalesetéről ad hátteret. A pogány időkben is akadt egy történelmet befolyásoló, véletlen felbukkanó vadkan ... ez szegény Zrínyit is megkísértette a későbbiekben. Emberi sorsok, drámák mai napig ható történések nem kíméltek senkit, semmikor. Ez kiderül ebből a novellából is.

"Mi magyarok okozzuk a saját vesztünket! A világ sosem tudna legyőzni bennünket, így mi magunk írtjuk mi magunkat!"

Cselenyák Imre történetéből Gellért püspök vértanúsága és megrázóan szomorú drámája tárul fel.
Bónizs Róbert a boszorkányüldözésről kanyarított egy novellát, ahol az emberi butaság végtelenségéről kapunk bizonyságot. Ártatlan áldozata számtalan volt a boszorkányüldözésnek azokban az időkben. A hitetlenek vagy inkább tudatlanok körében elképesztően aljas eszközöket is bevetettek. A tudás veszélyes is lehet, főleg ha elvakult gyűlölettel párosul.

Urbánszki László novellája egy korabeli fogadóba viszi olvasóit. A marketing már akkoriban is jól jött egy új vendéglőnek. Ezt egy jó ötlettel, találékonysággal valósította meg a fogadós, kihasználva
a vásári forgatag adta lehetőséget. Ez is egy szórakoztató írása a kötetnek.

Ajándék a címe Bányai D. Ilona történetének. A régi magyar mondákat idézően mesél az idegen vadászról, aki a szegény ember pártfogójává lett. Az álruha természetesen a nép körében igen népszerű Mátyás királyt rejti, ahogy az sejthető. Ez az írás számomra ismét megmutatta, hogy az egyszerű emberek nehéz sorsa, mindennapi szenvedési is jellemzően fontosak.
Léleksimogató legenda a szegény ember szerencséjéről, a becsületről. Véres harcok, csaták nélkül is él a történet, ami a Boszorkánykör regénysorozathoz jól illik hangulatában. Üde színe ez a válogatásnak.

Igen eredeti hangú, informatív történet Dr. Várkonyi Tibor novellája, ami a kedvencek közé került. Isztambulba repülünk az időgéppel. A Hét torony őre történetben kiderül, bizony itt előkelő, magyar főrendű urak is raboskodtak. Aki azonban ide bekerült, annak élete leáldozott. Keserves rabság várt rá. 2009 óta látható egy emléktábla, ami a hős magyar nemesek nevét őrzi. Török Bálint az Egri csillagokból ismerős lehet már az olvasónak, itt feltűnik ismét.



"2009-ben gránit emléktáblát avattak Isztambulban a Héttoronyban raboskodó magyarok emlékére. A rabokat korhű viseletben ábrázolják és magyarul, (angolul) és törökül ez a felirat olvasható: „Török Bálint, Bornemissza Gergely, Majlád István, Béldi Pál és mindazon magyar rabok emlékére, akik hazájuktól távol, a Héttoronyban raboskodtak a XVI–XVII. században.”





Több novella végén olvasható a valóságos háttér ismertetése, így a felbukkanó valós személyek számára állít emléket. Érdekesek ezek a kiegészítő magyarázatok a történetekhez. Bakóczy Sára, Tapodi Brigitta írásai is ide sorolhatók. Feltűnik ezekben Festetics György és a kastélya vendégei, Kazinczy vagy Berzsenyi Dániel és a korszak több meghatározó irodalmára is. Brunszvik Teréz és Teleki Blanka mellett a gyerekek is főszerephez jutnak a Kéz, fej, szív novellában.


"Az érzések a szív mélyén lakoznak, a gondolatok a fejben születnek, a cselekvés pedig a saját kezedben van. Ez a te szentháromságod. Sose feledd!" 


A kötet másik kedvence számomra, Csikász Lajos Legényfogó novellája volt. Az Arany és vér regény történetéhez kapcsolódó, de önálló írás a lehető legmókásabb, ahogy azt a cím is sugallja. A férjfogás egy egészen eredeti módját ismerhetjük meg. Az alapprobléma napjainkban is kísérti a hajadon lányokat, no de a magyar nem megy a szomszédba némi leleményért. A lány becsületének megmentése mindenek előtt. A Csikász-féle ízes humor garantáltan kacagtató pillanatokat szerez az olvasónak.

Három novella a kötet végéről, ami számomra az eszenciája volt a válogatásnak. Gál Vilmos Asztaltársaság írásában a bécsi világkiállítás idején járunk. Itt is ismert emberek elevenednek meg, szolgáltatnak jó hátteret egy szívmelengető történethez. Herman Ottó, Színyei Merse Pál és Keleti Károly ül többek között annál a képzeletbeli asztalnál.


Trux Béla meglepett, bátran kilépett a megszokott komfortzónájából. Nem a templomosok vagy a középkor elevenedik meg írásában, hanem a Sztálingrádi csata egyik női orvlövészének gondolatait olvashatjuk. A pusztító háború névtelen hőse a Nyulacska, aki érdekes hátteret mesél el az olvasónak. Izgalmas, merész és jó lépés volt ezt megírni, tetszett. A kötet egyik ékköve lett ez a novella.


Izolde Johannsen visszakanyarodik utolsó regényéhez. Lebensborn a címe a novellának, ami az Észak magányos királya egyik mellékszálát zárja le. A feszültséggel teli regény érzelmeket is megmozgat, ahogyan a novella is. Olyan norvég nők állnak a középpontban, akik német katonával estek szerelembe. Mert ugye a szerelem vak.. nem nézi a háborús helyzetet, nincs nációs előítélet az érzésekben. Főleg, ha az kölcsönös. Az ebből a kapcsolatból született gyermekről mesél a novella, aki minderről semmit nem tehet.




Ajánlom minden történelmünk iránt érdeklődő, azt szerető, kikapcsolódásra vagy ismerkedésre vágyó, olvasó embernek. Mindenki kedvére válogathat ebből a történetgyűjteményből. Jó kalandozást, szórakozást kívánok.



A kötet ITT megrendelhető!




A művek szerzői: Trux Béla, Izolde Johannsen, Hacsek Zsófia, Gál Vilmos, Tapodi Brigitta, Bakóczy Sára, Csikász Lajos, Bányai D. Ilona, Gáspár Ferenc, Urbánszki László, Bónizs Róbert, Cselenyák Imre, Solymár András, Soós Tibor, Andy Baron, Várkonyi Tibor





Történelmiregény-írók Társasága, Budapest, 2019
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155816178

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis bemutató lett! Gratulálok! Az az érzésem, mintha egy bon-bonos dobozból kellene választanom, mindegyik más, de mindegyik ínycsiklandozó. Faljuk fel az egészet!
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Jó kis recenzió, kedvet csinál a könyvhöz!
    Trux Béla mesterlövésze tényleg klasszul megírt darab, végig filmszerűen láttatja a sztorit. :)

    VálaszTörlés