2019. november 30., szombat

Nyúlháj

John Updike: Nyúlháj 




                                                                       




"Nyúl, gyerekkora óta most először, egyszerűen örül, hogy él."









Az életműsorozat gyönyörű, egységes borítója, a friss újrafordítás nagyszerű élményt adott. A Nyúlháj eredetileg 1981-ben jelent meg, amiért Pulitzer-díjat kapott John Updike.
Harry Angstrom azaz Nyúl története, a kisvárosi átlag amerikai tökéletes mintaképe. A sorozat harmadik része önállóan is olvasható, mégis szorosan kötődik a Nyúlcipő, Nyúlketrec regényekhez, azokra épül.


Tovább ismerkedhetünk Nyúl lelkének hullámzásaival, belső vívódásaival, gondolataival. A családregény további szereplői is tökéletes karakterek, hétköznapi emberek. Feltűnnek régi szereplők, de újak is gazdagítják a történetet. Nyúl beérkezett, megállapodott, meghízott és meggazdagodott. Mondhatjuk, Nyúl kikapta a tutit, megörökölte apósa Toyota autókereskedését, él, mint hal a vízben, mégsem igazán boldog. Már egyre jobban észre veszi az élet múlandóságát, foglalkoztatja a halál, tudja, már kevesebb lehet előtte, mint mögötte. Negyvenhat éves, megállapodott, jól menő üzletember, aki családjával is békében, látszólagos nyugalomban él. Elég felszínes, sekélyes élet ez.

Janice még mindig iszik, Nyúl még midig a szexről fantáziál, mindenről „az” jut eszébe. Finoman, de kíváncsian figyeli a baráti kör nőtagjait, férfias gondolatait a szex mozgatja. Fontos és meghatározó mellékszereplő az anyós, Springer mama. Ezt a békés, langyos állóvizet az első nagy olajválság borzolja, megindult az infláció, ami erősen hat az amerikai gazdaságra is. 1979-ben járunk, a történet ismét tíz évet mesél el.




Azonban mindennél jobban megtöri az idillt, borzolja a kedélyeket és Nyúl idegeit a fiatal Angstrom, az egy szem fiú utód hazaérkezése. Nelson otthagyja az egyetemet, és váratlanul beállít egy barátnőjével.

Aki, valóban csak barátnő, de az időzített bomba hamarosan robban, megérkezik Pru, az igazi menyasszony is, aki már terhes.... A kínosan lezajló, sebtében összehozott esküvő kívülről több mókás momentumot ad a történésekhez. Nyúl természetesen féltékeny a fiára, saját fiatalkori hibáit látja ismétlődni, amitől próbálná óvni a fiút. Nelson azonban eltökélt, kész terve van arra, hogy beszáll ő is a családi vállalkozásba, helyet kér. Ennek Nyúl a legkevésbé sem örül, bár a két Springer-nő (a mama és lánya) ezt helyesnek ítélik, támogatják a fiút. A családi konfliktus a szokott formáit hozza, ahogyan az egy ilyen helyzetben megszokott. Nyúl és a fia kapcsolata ingataggá válik, bár igazán sosem volt ez nagyon szoros. Most sem találják a közös hangot. A miért az előző kötetből derül ki. Updike remekül ábrázolja az apa-fiú kapcsolat konfliktusát, mélységét. Nyúl ugyan ötvenhez közeledik, ám eszében sincs az ifjú trónkövetelőnek továbbadni a stafétabotot. A generációs különbségek megnyilvánulása több esetben is tetten érhető. Még Nelson sem tudja igazán mit kezdjen önmagával, próbálgatja az első lépéseit a felnőtt létben. Ehhez kellene némi segítség, támogatás a családtól.

Mindeközben alapos, szemléletes képet rajzol Updike az amerikai fogyasztói társadalomról. Hiteles társadalmi és korrajz a keret. Megidéződnek zenék, filmek és politikai történések is. Updike zseniális stílusban olyan látványos és hiteles társadalomképet és hangulatot teremt, ami az olvasóban is felidézi a saját emlékeit erről a korszakról. A hetvenes évek fordulójának Amerikája a változások előtt áll.
A Toyota kereskedés is új alapokra helyezi az autók forgalmazását, szempont a takarékosság. Nyúl bizalmasa és barátja a görög munkatárs, Charlie Stavros, akire már nem neheztel, amiért egykor a felesége szeretője volt. Meglepő, de Charlie már-már családi barát státuszba került. Mint kívülálló jól látja Nyúl és Janice kapcsolatát, szinte az ő sugallatára végre önálló házba költöznek az anyós mellől. Ezzel megteremtve a saját kis világukat is. Nyúl aranyat vesz, befektet és nagypapa lesz. Mindezek mellé a régi kalandja is feltépi az emlékek sűrű pókhálóját. Ruth keresése, az esetleges lánya megtalálása hoz még izgalmakat a regénybe.


Nyúl életének ezen szakasza most egy közös baráti karibi nyaralással zárul, ahol a felszínesség eléri
a csúcsát. A gátlástalan erkölcsök még jobban el-felszabadulnak. A párcserés szex ötlete a baráti társaságon belül elég meglepő dolgokat eredményez. Thelma és Nyúl párosa megható, érzelmileg is jól működik. Nyúl élete igazi fejlődésregény. A nagyszülői szerepet örömmel fogadja, ez újabb kihívásokat adhat az ő életének is. Itt és most nagy drámák, tragédiák vagy sorsfordító események nincsenek, mégis visz a történet sodra. Az élet hétköznapi valósága ismerős pillanatokat ad az olvasónak, könnyen találhat kapcsolódási pontokat. Updike egyedi stílusa, nyelvezete most is gondolatébresztő olvasmány. A szülő-gyerek kapcsolat, a fiatalok új szemlélete, vagy az elmúlás fájdalma kendőzetlen őszinteségében tárul fel előttünk.

Updike a 20. századi Amerika egyik legkiválóbb prózai mestere. A lírai részek megnyugtatóan idilliek. Elképesztő pontossággal tud emberi helyzeteket megjeleníteni, érzékletesek a szereplői lelkében dúló viharok. Kíméletlen őszinteséggel adja vissza a családi és társadalmi problémákat, amit magunkénak érezhetünk. Önismeretnek is felfogható Nyúl sorsa, hiszen ezek a hétköznapi problémák mindannyiunké. Várom a további két kötetet, jó lesz egyben látni ezt az új, igényes kiadást. Nagyon megérdemelte ezt a sorozat.


A regényt ITT tudod kedvezménnyel beszerezni a kiadótól! 




John Updike: 1932. március 18. (USA, Shillington, Pennsylvania) 2009. január 27. (Amerikai Egyesült Államok, Beverly Farms, Massachusetts) író, forgatókönyvíró. a New Yorker folyóiratnak írt cikkeket és kritikákat, és itt jelentek meg első novellái és versei is. 1957-ben azonban úgy döntött, hogy minden idejét a szépirodalomnak szenteli


Pulitzer-díjjal tüntették ki a Nyúl-sorozat két regényéért A Nyúlháj (1981) és a Nyúlszív (1990) Kétszer kapta meg az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerést, a National Book Awards-ot.
76 éves korában tüdőrákban halt meg 2009 január 27-én.









XXI. Század, Budapest, 2019
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759741 · Fordította: Gy. Horváth László



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése