2019. november 26., kedd

Madárasszony

Finy Petra: Madárasszony




                                                                                     












Finy Petra első, felnőtteknek szóló, 2012-ben megjelent különleges családtörténete most új borítóval ismét az üzletekbe került. Kivételes, egyedi hangulatú a regény. Témája a depresszió, öngyilkosság, önmagunk megtalálása és a túlélés. Mert az bizonyos, hogy minden drámaisága ellenére a regény az élet szeretetéről szól.


Linger Lea élete nem könnyű. Keresi önmagát, helyét a világban egy terhelt, nehéz gyermekkor után. A gyermekkor mindig erősen meghatározó, sorsformáló az életünkben. Lea életének főszereplője, az édesanyja igen hamar kilépett a kislánya életéből. A korán félárvaságra jutott lányka felnőttként emlékidézésre indul. Igyekszik kideríteni mi történt, mi állt az események hátterében, mi vezetett az elkerülhetetlen tragédiához. A depressziós, madár- és természetimádó anya életének mozaikjait a családtagok, barátok elbeszéléseiből ismerheti meg. Ez is egy érdekes adalék, ki mire, hogyan emlékszik vissza évek távolából. Az életük részleteit összerakni nem kis feladat. A depresszió lehet népbetegség, de a többi családtagot is megviseli ám. Lehet ez elvont, idegen attól, aki kiegyensúlyozott életet él. Megérteni nem könnyű. Segíteni sem az. A múltbéli szál bizony kemény, de valós történetet mutat.


Édesanyja, aki jobban szerette a madarakat, mint az embereket, a természetben érezte igazán otthon magát. Erre volt is bőven oka. Rövid fejezetekből, emlékmorzsákból rajzolódik ki a kislány és az anya, valamint a többi szereplő kapcsolata, életük közös pillanatai. A történésekből kibontakozik a depresszió számtalan tünete, jellegzetessége. A nő rövid, de boldog életének szakaszai, a családi kapcsolatok és konfliktusok hálója. Sajnos egy kicsit sok a probléma családon belül is. Szinte mindenki küzd valamivel, terheltek a családtagok is. Ebben a környezetben cseperedik a kislány. Tetszett, amikor a két szülő, mint két boldog, gond nélküli szerelmes jelenik meg, vagy Böbebú alakja is eredeti. Ő egy "boszorkány", akitől azért nem kell tartani.

Szerkezetét tekintve különleges könyv ez. Olvashatjuk akár egy határozó kötetnek is, megelevenedik benne hazánk színes rovar és madárvilága, növényei. Pillangók, lepkék, hernyók és madarak, madarak mindenütt. A hattyús rész a regény egyik kiemelkedő része. Már a fejezetcímek is egyediek: Kobaltkék, Jancsi és Juliska, Töviskoszorú, Kenderkötél, Csíkkirály, Lepkeorchidea, Füstifecske Ájtatos Manó.. stb. A fejezetek pontosan illeszkedve épülnek egymásra. A rövid, kemény mondatok töredezetté, zaklatottá teszik a regényt, ami jól adja vissza a nő lelkiállapotát, érzelmeit, fájdalmát. Számtalan jelző, költői kép, hasonlat és leírás egyéni hangulatot ad a regénynek.

A természetközeliség, határozza meg Lea minden létét, pillanatát. Két testben él, ahogy később az apa jellemzi őt.Társa, kísérője egy holló. A kislány igyekszik, próbál anyjával rezonálni, együtt repülni vele, alkalmazkodni az asszony furcsaságaihoz. A gyermeki lélek egyszerűen érzi, tudja, a felnőttek titkolózása ellenére is, anyával baj van. A pszichésen sérült nőnek is eleinte jót tesz a lányka közelsége. Izgalmas látni, mennyire hatnak a régi emlékek, a múltban gyökerező jelen képei meglepőek.
A visszaemlékezések legtöbbször borongós, szomorúak, de ez lélekgyógyító a felnőtt lány számára.
A Lea életében fontos emberek által elmeséltekből ismerhetjük meg, hogyan süllyedt egyre mélyebbre az édesanyja lelke. Ebből a posványból nehéz, szinte lehetetlen kirepülni. Lehúz, meggyűr, szárnyaszegetten hullik a porba. Ez sajnos borítékolható. Természetesen akadnak vidám, örömteli pillanatok is azért. Ezekkel a részekkel az írónő megtöri a drámai visszaemlékezéseket. A történetmozaikokból egy kerek egész családtörténet áll össze a végére. Kemény és személyes, fájdalmas dráma bontakozik ki a lapokon.


Számomra döbbenetesen pontosan sikerült ábrázolnia a depresszió tüneteit, az asszony lelki hullámzásait, egyéni küzdelmeit. Nagyon megindító regény. Éppen úgy szól emberi kapcsolatokról, a depresszióban elmerülő személyiségről, mint a természet megnyugtató hatalmáról, varázsáról. Eredeti, színes képekben tárul elénk a a madarak különleges világa, ami körbe öleli az emberekét.
A Madárasszony persze nem csupán a madarak, lepkék vagy szitakötők miatt lesz maradandó olvasmányélmény. Az oknyomozásból kibontakozó identitástörténet lelkileg is hat az olvasóra.



Finy Petra 1978-ban született Budapesten. Első felnőtt könyve a 2006-ban megjelent „Histeria grandiflora” című verseskötet, 2008 óta több nagysikerű gyerekkönyvet írt. Ez az első felnőtt regénye. Ezt követte az Akkor is 2018-ban a Marlenka 2019-ben jelent meg.


Eredeti megjelenés éve: 2012
Athenaeum, Budapest, 2019
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632939360

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése