2019. július 12., péntek

Normális emberek

Sally Rooney: Normális emberek





                                                                                             












Az irodalmi világ erre a könyvre világszerte felkapta a fejét. A Man Booker Díj 2018-as jelölése mellett több más irodalmi díj van a könyv és szerzője birtokában. A The Guardian véleménye szerint a Normális emberek a „jövő klasszikusa”, a Times az év regényének nevezte. Nagy várakozással vettem kézbe a KULT-könyvek legújabb kötetét.

Olvasás után úgy gondolom, hogy Sally Rooney kellő tehetséggel rendelkezik, várhatóan okoz még meglepetést a jövőben. Írói stílusa friss, mai. Ez a regény legkevésbé sem romantikus vagy szórakoztató, bár egy első szerelemről olvashatunk. Hőseink Connell és Marianne szeretetre és megértésre vágyó, a világban helyüket kereső két fiatal, akik igyekeznek felnőttet játszani. Mindenféle minták, kapaszkodók nélkül. A fejlődésregénynek is felfogható történet Írországba viszi el az olvasót, ám a középpontba helyezett cselekményt bárki magáénak érezheti. A bekövetkezett gazdasági összeomlás izgalmas hátteret ad az eseményeknek. Mindez megtűzdelve belső lelki vívódásokkal, ki nem mondott gondolatokkal, vágyakkal.




Marianne és Connell története egyszerű, hétköznapinak mondható. A két különböző társadalmi réteget képviselő fiatal egy kisvárosi gimnázium tanulói. Marianne jó családból származik, özvegy édesanyja neveli. Apja bántalmazásaitól már megszabadult a család, ám ez nem múlt el nyom nélkül a lány lelkében mély nyomokat hagyott. Zsarnok bátyja még erős befolyással bír a lány felett.




Connell családi háttere sem problémák nélküli. Connell okos és népszerű fiú a társai között, az iskolai focicsapat sztárja. Anyja karraktere képviseli a felnőtt mintát, irányadóak a gondolatai. Szeretettel és némi megértéssel terelgeti fiát az élet rögös útján. Connell egy fiatalkori szerelem gyümölcse, apját nem ismeri. Kiváló tanuló, akit az ösztöndíj segít egyetemre, céljait megvalósítani.

Connell édesanyja takarítani jár a lányékhoz. Ezek az osztálykülönbségek már az elejétől kezdve erősen jelen vannak. A fiatalok egymásba szeretnek, mint valami modern Rómeó és Júlia. Ezt a kapcsolatot a külvilág és rokonok előtt titokban tartják, ezzel saját helyzetüket is bonyolítva. Nem is tudom nevezhetjük-e igazán szerelemnek ezt a valamit. Egymás karjaiban kötnek ki a sors szeszélye és a kíváncsiság folytán. Elég érzelemmentes kapcsolatnak éreztem ezt, ahol a testiség és az egymásra utalt vágy és a sérült lelkük nagyobb szerepet kap. Tulajdonképpen jól passzolnak egymáshoz, megértik egymást, mégis szinte küzdenek a másik ellen. A kapcsolatuknak új dinamikát az egyetem ad majd. Egymáshoz való vonzódásuk kölcsönös és tagadhatatlan. Mindketten folyamatosan keresik a szeretetet, önértékelésük megerősítésre vár. Itt már mindegyiküknek van más kapcsolata is, de Marianne személyisége sérülékenyebb. Valójában sem Connell, sem Marianne nem érzi lelkileg erősnek önmagát, sem szerethetőnek, sem normálisnak a többiek mellett. A regény nagy kérdése ez. Mi a normális, a társadalmi  megfelelésektől való eltérés mennyire vállalható.


Sally Rooney sorai közvetlen hangon, világos képet mutat a tizenévesek kapcsolatáról, annak összetettségéről és az életük  változásairól. Rooney főhősei erősen frusztráltak, érzelmileg bizonytalanok, beilleszkedésük nem zökkenők nélküli. Olyan fájdalmat jelenít meg a történet, ami sajnálatosan jellemző napjainkra. Ilyet nem olvastam sehol mostanában. Itt senki sem normális, vagy mindenki az.
A különféle mentális betegségek, a családon belüli erőszak, magány és útkereső fiatalok pedig nem csupán "menő", divatos téma, de fontos is. Mondhatni biztos siker. A YA-vonal miatt érzésem szerint ez inkább korosztályfüggő sikerkönyv lehet. Bár nem egy tipikus YA regény, stílusában emlékeztetett erre. A fiatalabb korosztályt fogja talán inkább olvasói közt tudni Sally Rooney.

Az egész számomra nyers, hideg-rideg és kissé távolságtartó maradt. Az írói stílus merev, darabos töredezettsége is része a szereplők lelkivilágának. Az írásmódja, a narráció nagyon egyedi, visszafogott, nekem kissé kusza, ugrál az időben. A téma érdekes volt, a főszereplők szerethetőek, bár Connell nekem csak egy pontig... Meglepő történet, ám egy kicsit úgy érzem több akart ez lenni, mint ami végül kikerekedett belőle.

Mélyek és reálisak ezek a felvetett problémák, a traumákat és az önpusztító dolgokat hihetetlenül jól hozza a történet. Önkép-zavar és az erőszakos kapcsolatokkal való kölcsönhatás félelmetes, ahogyan a depresszió is ilyen fiatalon. A mozaikcsaládok sorsa egyre súlyosabb kérdéseket vet fel. Ez volt benne az a rész, ami mégis "szerethetővé", érdekessé tette számomra a könyvet. Bár vegyes érzéseket hagyott maga után, és személyes kapcsolódásom részben van ebben a témában, mégis érdekelt, magával ragadott a két fiatal problémája. A Normális emberek afféle tüskés boldogságot ábrázol az én olvasatomban. Nehezen jutok szóhoz, mert van pár nagyon eltalált jelenet, amiért már megéri elolvasni. A generációs problémák mindig időszerűek, itt nagyon érzékenyen kerülnek bemutatásra.

Tetszett az emlékmozaikokból felépített háttér. Marianne gyermekkori traumájának későbbi kiteljesedése elképesztő. Rooney kitűnő a karakterábrázolásban, jó pszichológiai érzékkel festi meg ezeket a problémákat.
Talán ezért is megrázó és elgondolkodtató, szívbemarkoló a két fiatal sorsa. A "mi is a normális" kérdésre soha nem könnyű és talán nem is lehet jó választ adni. Most akkor ki lóg ki a sorból? Nincs könnyű dolga a két fiatalnak az őket körülvevő világgal. A társadalmi elvárások, érthetetlen reakciók és a helykeresés, beilleszkedés nehézségei bizony feladják a leckét. A jó döntést hozni dilemmája, a sorsunkra ható következmények csak később érnek be igazán. A szerelem sokat segíthet ebben a helykeresésben.



ITT tudod a KULT-könyvek legújabb kötetét megrendelni!




Sally Rooney 1991-ben született Írországban.

Első regénye a Beszélgetések barátokkal címmel 2017-ben jelent meg. Ezzel elnyerte a Sunday Times legjobb fiatal írónak járó díját. Ez is megjelenik magyarul, még az idén ősszel. Második regénye a Normális emberek tette igazán ismerté.




XXI. Század, Budapest, 2019
302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155915888 · Fordította: Dudik Annamária Éva



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése