2019. július 4., csütörtök

A farm

John Updike: A farm 




                                                                                       













John Updike igazán sokoldalú szerző. A sikeres regényei mellett a rövidebb prózában is kipróbálta magát. Talán kevesen tudják, hogy versek, esszék és novellák is szerepelnek az életműben. Ő maga is egy farmon nőtt fel, talán ez adta az ötletet, hogy az 1965-ben megjelent negyedik kisregényének ezt a helyszínt választotta.


Az amerikai szerző kisregényét mondhatnánk akár egy egyszerű, mindennapos családtörténetnek. Egy néhány napos látogatás adja a hátteret. A kiragadott pillanatokból és a múlt megidézett emlékeiből épül fel az események sora. Updike nagyszerű leírásai mellé remek karakterek portréit ismerheti meg az olvasó. A farm történetét az elbeszélő szemével látjuk. Ez a hétvégi látogatás egy érzelmi hullámvasút lesz a szereplőknek.
Az elvált, harmincas évei közepén járó Joey Robinson érkezik új feleségével és tizenegy éves nevelt fiával a magányosan élő édesanyját meglátogatni. Az elvadult, gazos farm és Pennsylvania tájai látványos leírásokban elevenedik meg a szemünk előtt.



Joey, aki New Yorkban él és a reklámszakmában dolgozik elég távol került gyermekkora színterétől. Ő maga is meglepődik, hogy a valaha ragyogó és eredményes gazdaság az enyészet felé tart. Ahogyan idősödő, beteg édesanyja is. A farm tele van nosztalgiával a múlt felé, jól érzékeltetve azt is, hogy valami elcsúszott és talán elveszett örökre.

A regény fokozatosan feltárja Joey viszonyát az özvegy anyjával. Ez a szülő-gyermek kapcsolat mindig rázós, izgalmas téma. Különösen, ha a kedves mama erőszakos természetével valósággal rátelepszik fia életére. A farmon ő az úr, az az élete. Erős nő, aki kemény kézzel igyekszik rendet tartani. Az anya Joey gyermekkori emlékeiben is feltűnik, látjuk, megismerjük az egykor még energikus nőt, az apa alakja mellett. Mára minden megkopott, a lendület is megtört, vesztett erejéből. Az asszony beteg, de tartja magát. Bár ez egy rövid regény, ám Updike bonyolult és drámai történetet tár olvasói elé. Az emberi lélek pszichológiájából kapunk ízelítőt. Akár a férfiak és a nők, akár mint férjek és a feleségek, vagy a szülők és a gyerekek egymás közti viszonyrendszerébe látunk bele. Izgalmas látni az egykori fiatal aput és anyut, majd az öregedő anya és a fia kapcsolatának változásait. Az új feleség, Peggy jelenléte hordozza az anyós- menye közti feszültség forrásait is. Peggy egy kedves, érzéki nő, akivel remek összhangban van Joey. Richard a gyerek pedig önfeledten fedezi fel a vidéki élet minden lehetőségét.




Joey némileg bűnösnek érezheti magát, hogy magára hagyta az anyját, és ezt a bűntudatot az asszony "kezeli" is. Ahogyan az első feleség képe megjelenik a történetben, feltűnnek az elveszett saját unokák is. Joey elrontott házassága mellett megismerjük az apja és anyja házasságának történetét is. Az életünket meghatározó kapcsolatok és a rossz döntések következményei hangsúlyosak.

A konfliktusok mögött az elmúlás, öregség húzódik meg. Updike olyan atmoszférát képes teremteni a ragyogó leírások mellett, hogy egy igazi gyöngyszem ez a kisregény. Az olvasóban erős érzelmeket ébreszt a szereplői felé. Valahol egy kicsit mindenkinek igaza van. Igyekszenek, de nem találják az összhangot egymás felé. Az ragadott meg, hogy mennyire működni tudnak a regényben felvillanó konfliktusok, hiszen a családtagok keresik a helyüket. Érzelmeik irányítják őket. Próbálják a legjobb, legkevésbé fájó kiutat megtalálni ebből a sűrűre szőtt hálóból. Féltő és óvó szeretet, félelem az eljövendőtől, féltékenység és harag, vagy a csendes búcsú az élettől emberi és valós helyzeteket teremt. Mindezek megfelelő lírai érzékenységgel párosulnak Updike nézőpontjából. Hatásosak és átérezhetőek ezek a pillanatok. A farm és szereplői sorsát Göncz Árpád fordításában olvashatjuk.



A regényt ITT tudod beszerezni a 21. Század Kiadótól!



John Updike:
1932. március 18 (Amerikai Egyesült Államok, Shillington, Pennsylvania)
elhunyt: 2009. január 27. (Amerikai Egyesült Államok, Beverly Farms, Massachusetts)
Az igazi hírnevet az 1960-ban megjelent első Nyúl-regénye, a Nyúlcipő hozta meg

Pulitzer-díjjal tüntették ki a Nyúl-sorozat két regényéért és kétszer kapta meg az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerést, a National Book Awards-ot.


XXI. Század, Budapest, 2019
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155955464 · Fordította: Göncz Árpád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése