2019. július 17., szerda

Az öröm titkának őrzői

Alice Walker: Az öröm titkának őrzői




                                                                         













A tavalyi év egyik kedvenc és meghatározó olvasmánya volt számomra az írónő Bíborszín című regénye. Erős, drámai a történet, aki olvasta egy elgondolkoztató, lélektani dráma részese lehet. Nem véletlen került filmre, ott is maradandó az élmény. Nincs ez most sem másként, Alicia Walker fontos témát állított regénye középpontjába. A nők körülmetélése, megcsonkítása számomra felfoghatatlanul döbbenetes. Erre nincs szó, magyarázat: sem hagyomány, sem vallás, sem törzs rítus nem lehet mentség az életre szóló borzalomra. Az afrikai hagyomány értelemszerűen eltérő, mint az európai. Egy másik kultúrájú embernek ez a szokás nemcsak elfogadhatatlan, hanem teljesen megdöbbentő. Mégis felfoghatatlan, hogy ez a megaláztatással felérő szertartás, még napjainkban is szedi áldozatait!


A Bíborszín egyik szereplője az olinka törzsből származó Tashi szomorú sorosát ismerhetjük meg mélyebben.
A regény olyan belső monológok sorozata, amelyek leírják a történet főbb eseményeit, ami mozaikszerűen bontakozik ki. Tashi átesett ezen a fájdalmas szertartáson, férje révén kerül az államokba. Tetszett, hogy Tashi afrikai és amerikai énje (Evelyn) is megszólal a regényben. Izgalmas azonosulási lehetőség a főszereplő értelmezését megismerni a hagyományok és az új életről, valamint az eseményekre adott reakcióit látni. Tudja és érzi, ami vele történt sajnálatosan nem visszafordítható, életét mindörökre meghatározza. Ám nem bánt meg semmit későbbi tetteiből.




Tashi Evelyn Johnson áll a történet középpontjában, de olvashatjuk a férje és fia véleménye mellett a pszichológusa álláspontját is. Ami meglepő volt még számomra a férj szeretője is szerepet kap. Tashi életének másik drámája, hogy szeretett testvére meghalt, a szertartás után fellépő vérmérgezésben. Ennek emléke is kísérti lelkét. Ő maga is a rosszul értelmezett hűség jeleként vetette alá magát a megcsonkításnak. A borzalmakat fokozza, hogy fia sajnálatosan sérülten születik, ami szintén ennek tudható be. Pszichológusa ugyan megpróbálja gyógyítani a lelki sebeit, kevés sikerrel. Tashi valójában az egész életét bánatban és fájdalomban élte le.



A drámai képek, nyers, valós leírások bizony még férfi olvasóként is megviseltek, elborzasztottak. Szomorú, hogy van ilyen, ahogyan Alicia írja: napjainkban is kétszázmillió nő és kislány él állandó fájdalommal, szülési komplikációknak kitéve, megfosztva a testi örömöktől. Igazi kiáltvány ez a regény a nők védelmében. Alice Walker bemutatja nekünk két nő sorsán át ezt a borzalmat. Tashit mellett megismerjük és M'Lisát, aki elvégezte a "műtétet" Tashin. Teljesen érthetőnek, indokoltnak tűnik, hogy Tashi bosszút álljon az életre szóló lelki és testi fájdalomért.
Tashi egyértelműen tekinthető ennek a kegyetlen hagyománynak az áldozataként, de M'Lissa sorsa és története sem vidám. Ő kezdetben afféle ellenség, egy áruló, aki továbbra is erőszakot hajt végre az olinka törzs lányain. Walker elmeséli nekünk M'Lissa nézőpontját is.

Alice Walker bemutatja a kulturális hagyományokat, hátteret. Ebben a társadalomban a női körülmetélés elfogadott szertartás. Csodálatos, drámai történet, egyedi mű. Mint férfi, úgy érzem, hogy ez a könyv rendkívül fontos, az olvasása nemtől függetlenül ajánlott mindenkinek. A döbbenet és a tovább gondolkodás adott, garantált. Mélyen megrendítő és elkeserítő, mégis empátiával megírt női történet ez. A témaválasztás fontos kérdésre irányít figyelmet. A nők szeretete, társadalmi egyenlősége, és a feminizmus érzékeny módon épül be a regénybe. A gyönyörű borító tökéletesen illik a Bíborszín történethez is, sugallva az egybetartozást.


A könyv kiadói honlapja ITT is rendelheted a könyvet.
ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni a kötetet!


Alice Walker kiáltványnak szánta a könyvét: „Egyszer s mindenkorra véget kell vetni a nők elnyomásának. Ezt a történetet senki sem fogja szeretni, de remélhetőleg elfelejteni sem tudja majd senki.”





Alice Walker (Georgia, 1944–) a feminista mozgalom egyik fő képviselője. A Nemzeti Könyvdíj (National Book Award) első női afroamerikai nyertese. Legismertebb regénye a számos díjjal jutalmazott Bíborszín, melyet Steven Spielberg filmesített meg. https://alicewalkersgarden.com/





Európa, Budapest, 2019
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635040360 · Fordította: Neset Adrienn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése