2014. június 1., vasárnap

Megyek utánad

Grecsó Krisztián: Megyek utánad






                            


"És én tudom, amit ő nem. Hogy ez tényleg szerelem volt."









Grecsó Krisztián (Szegvár, 1976. május 18.) ötödik regénye  a Megyek utánad. Folytathatjuk a viharsarki kalandozást főhősünkkel, Daruval. A kamaszkori szerelmek, a felnőtté válás folyamatát figyelhetjük, kísérhetjük végig, avagy: fiatalnak lenni a kilencvenes években. Daru története több tanulsággal is szolgált számomra a múltidézés mellett. Nehéz döntések, a jövő lehetősége, ami a múltból ered. Titkok, küzdelmek, elengedni a múltat. Nem könnyű, de meg kell tanulni, mert anélkül nincsen jövő sem.

A Pletykaanyu témája a szűk környezet, a falu élete és az ott élő emberek kis világa adta a történések alapját. Az Isten hozott (személyes kedvencem), 2005-ben jelent meg. A történetek itt is a Sáraságban, a titokzatos Klein napló körül forognak. A könyv 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénül, majd 2013-ban törökül is megjelent.
A Tánciskola is a felnőtté válás témája a pályakezdés az életbe elindulás a fő vonal, Tótváros jellegzetességeivel. A nagy sikerű 2011-ben megjelent Mellettem elférsz alapja pedig a szülők és nagyszülők szerelme, kapcsolata, azok hatása ránk és a jelen életünkre. Honnan is jövünk, mik a gyökereink, hová juthatunk.
Ezt erősíti, viszi tovább ebben az új regényben is. A kitörés vágya a lehetőségek megragadása ez. Mennyire vagyunk felelősek saját sorsunkért. Remekül illeszkedik az előző regények sorába az új regény. Friss, fiatalos és olvasmányos a története.



A Megyek utánad „egy arra tett kísérlet, hogy elmesélhető-e egy ember élete szigorúan a kapcsolatain keresztül”, nyilatkozta GK. a könyv sajtóbemutatóján.
A remek cím idézi mind szerkezetében, mind pedig hangulatában az előző sikeres regényét.  A Mellettem elférsz sokszor nyomasztó családmeséje után ez talán frissebb, lendületesebb, még ha a hová is tartunk kérdése szerelmenként változik. Persze itt is akad tragédia. A  hét történet közül van egy, amelyik fontosabb, kiemelkedik a többi közül. Tragikusabb, meghatározóbb, és folyton visszatér. Nem ad megnyugvást, vagy feloldozást Eszter alól. Egy életre beleégett Daru emlékezetébe.

A családi háttér, hatások mellett legfontosabb életre nevelő helyzetek a párkapcsolataink. Az ebben szerzett élmények és sérülések fontos elemei az ember személyiségének. Ezeken át válunk felnőtté, itt tanuljuk botladozva keressük a saját személyiségünket. Tényleg a nők tesznek valamilyenné, tőlük, velük válunk férfivá. Az első, még óvodai "szerelem" után a kamaszkor fontos problémái: mikor kezd már szőrösödni a lábam, kezd nőni a bajuszom? Nagyon fontos és meghatározó lelki dolgok ezek egy kamaszodó fiúnak! Az első igaznak hitt szerelem mindig meghatározó élmény marad. Ahogyan az első szexuális kapcsolat is.

"Ekkora öröm nincs. Napokig mosolyogva ment az utcán."

 A Megyek utánad szerkezete jól követhető, a fejezetek mint egy-egy állomásról, vagyis az aktuális  lányról szólnak: Lili jön, Eszter jön, Petra jön, Gréta jön, Sára jön, Adél jön, hogy aztán az utolsó rész címe valamiféle állandóságot sugalljon: Juli van.

A kedves fickó Daru, aki nagyon is vágyik valakihez tartozni, kicsit szorongó és lúzer is. A családi háttérrel megismerhetjük Daru jobb sorsra hívatott apját, aki mégis maradt a "fóliasátras nyomorban". Bölcs életfilozófiája eredeti, de érdemes rá odafigyelni. Neki két dolog fontos: a leltár és az udvarlás
„egy tisztességes férfi, ha nem is vadászik, megnézi, milyen az állomány"
Apja viselkedése nem kicsit keserítette meg életét, önbecsülését. Daru igazán csak azt tudja, el innen! Kitörni, más életet akar magának. A Viharsarok sivár falvai és városai, éppen olyan fontos szereplői
a regénynek, mint az emberek. Ez a keret a képhez. Gyönyörűen fájdalmas, hangulatfestő mondatai megmaradnak az olvasóban.  Daruval könnyen tud azonosulni az olvasó: Daru én vagyok! - mondhatja olvasás után.


A regény pergő, jó ritmusú, tele humorral, vággyal és féltékenységgel. A Megyek utánad lazán természetes és kíméletlenül őszinte. Az életrajzi elemek és a fikció remekül keveredik benne.
Mesél arról, hogy milyen volt fiatalnak lenni a 90-es évek derekán: füvezni a Kőrös-parton, házibulizni, vagy együttest alapítani.  Szerelmek jönnek és mennek... Közben érünk, tapasztalunk és van, hogy sérüléseket is szerzünk. Van szerelem, ami Csak egy tánc volt... ám az egész éjjelen át tartott.

A múltat el kell engedni, bármennyire nehéz is. A nők tesznek valamilyenné, mondja részegen Daru apja. Milyen lett Daru, hogyan válik az olvasó is Daru emlékein át Daruvá, erről szól ez a regény.
Élmény volt, bevallom. Megyek, megyünk utánad Krisztián.

Köszönet a Magvető Kiadónak és Grecsó Krisztiánnak!



5/5.








Magvető, Budapest, 2014

312 oldal · ISBN: 9789631431766


1 megjegyzés:

  1. Megvallom őszintén: én nem szerettem ezt a könyvet, nem jó időpontban talált meg, holott mind könyvmolyként, mint bloggerként láttam rajta, hogy rendkívül jó stílusú, egyedi szerkesztettségű regény.
    Én is onnan jöttem a Viharsarokból, nekem is van tanítói diplomám, csak ez a mindenáron megfelelés, ez a társfüggőség akasztott ki Darunál.
    (de azért még fogok Grecsótól olvasni :D)

    VálaszTörlés