2014. június 21., szombat

Szégyen

Karin Alvtegen: Szégyen


                                                        


             




Karin Alvtegen az egyik legismertebb és legnépszerűbb skandináv írónő, 1965-ben született. A pszichokrimi műfajában alkotott eddig sikeresen. Történeteire jellemzően, nem csak magát a bűnesetet tárgyalja, hanem az emberi kapcsolatok oldaláról közelíti meg karakterei érzéseit. Mindezt kegyetlen őszinteséggel, mégis nagyon érzékenyen teszi.
 Alvtegen 2001-ben elnyerte a legjobb skandináv krimiért járó Üvegkulcs-díjat is.  Őt is jelölték a két legrangosabb krimi díjra: a CWA International Dagger és az Edgar Allan Poe-díjra. Könyveit eddig 26 országban adták ki sikerrel. Szégyen című regénye a negyedik a sorban, már nagyon várt kötet volt idehaza. 


A Szégyen igazi női regény. Az összes szereplője nő, a férfiak alig, illetve csak mellékalakok ebben a történetben. Roppantul elgondolkodtató és nyomasztó a történet.
A fülszöveg szerint:  Két nő a múlt fogságában. Két nő, akik jobban nem is különbözhetnének egymástól. Monika sikeres orvos, szép és fiatal, akire végre a szerelem is rátalált. Maj-Britt magányos, megkeseredett, óriási túlsúllyal küzdő, idősödő nő, aki évek óta nem lépett ki otthonából.


Természetesen a két nő története egyszer összeér. Karin elvarázsolt és lenyűgözött ismét.
Hogyan lehet lelkünk sötét titkaival élni? Lehet-e valakit egész életében bűntudatban tartani?
Nem, ez egészen egyértelműen kiderül a regényből. Monika életét egy kamaszkori véletlen baleset következménye teszi tönkre. Anyja elképesztő módon nem tudja neki megbocsájtani, hogy ő túlélte! Az anya összes fájdalmát és elkeseredett tehetetlenségét lánya ellen éli ki. Amivel persze módszeresen tönkreteszi annak felnőtt életét is.

A gyász egy életen át, és az elhagyatottság lelki nyomorékká teszi anyucit. Nem tud örülni lányának, a sikereinek, annak, hogy ő él. Egyszerűen nem találok szavakat az anya viselkedésére, hiszen lánya minden bajának ő a fő okozója.
Monikánál látszólag ugyan minden rendben van, hiszen van menő állása, jövedelme, lakása, autója. Ám ezek csak tárgyak, kellékek. A szerelemre képtelen, boldogság hiánya nyomorítja meg életét. Hosszú évek óta él bűntudatban, amit anyja folyamatosan táplál, miközben vágyakozik a szeretetre, ölelő karokra, megértő társra.

Maj-Britt története is ad okot gondolkodásra. A háttérben itt is a fiatalkorában elszenvedett, szülők általi megszégyenítés áll. A vallásból eredő nézetkülönbségek indítják el a lavinát. 
Maj-Britt egyszerűen csak beleszeret egy fiúba. Azonban ő nem a csoport tagja, a szülők pedig már választottak neki párt... A testi érés és a vágy már csak hab a tortán. Nagyon megrázó és elgondolkodtató a szülők elvakult gyűlölete a saját gyermekük iránt. Pusztán azért, mert másképp mer gondolkodni, másképpen érez, mást gondol a világ dolgairól. Egyszerűen kitagadják, nem vesznek róla tudomást tovább. Az unokájuk születésére sem reagálnak. Mindezt a vallási hitre alapozva. Csoda-e, ha Maj-Britt önmagát okolja a történtekért és saját testét teszi felelőssé? Isteni büntetésnek fogja fel gyermeke betegségét is, aminek következményei életére végleg kihatnak.

Bűnhődés egy életen át, bűntudattal élni, arra kárhoztatva nem lehet. Nem oldja meg a problémákat. Nyomasztó és szomorú, ahogyan a két tönkre tett életről olvasunk.
Amikor pedig összeérnek a szálak, a bűnhődés még magasabb fokra lendül. Monika is elkövet mindent, hogy jóvá tegye azt, amiről nem tehet. Egy apát, annak hiányát nem tud pénzzel pótolni. Thomas felbukkanása talán ad neki esélyt a boldogságra, normális emberi kapcsolatra.
Maj-Britt esetében a megváltást és az önkéntes magány feloldását egy gyerekkori  barátnő levele hozza el.

Nem mesélek, nem spoilerezek, olvassátok el! Bár nem a skandináv krimik sorozatban jelent meg a regény, nem is az, inkább lélektani dráma. Nagyon hatásos és megrázó olvasmány lesz! Karin zseniálisan ír emberi kapcsolatokról, sorsokról. Néhány rosszul meghozott döntésről azok hatásairól. Életünk a kezünkben van, sorsunkat azonban mások ítélete, elvárásai szerint nem lehet élni. Még akkor sem, ha saját szüleinknek nem tudunk megfelelni. Gondolatainkért és vágyainkért mi magunk vagyunk felelősek, csak magunknak tartozunk elszámolni.
Különben egy életen át ok nélkül szoronghatunk, szégyenkezhetünk.


4,5/5

                       


                 


Eredeti megjelenés éve: 2005
 Címe: Skam
Animus, Budapest, 2014
288 oldal · ISBN: 9789633241431
Fordította: Dobosi Beáta 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése