2014. június 3., kedd

Hajtóvadászat

Jussi Adler-Olsen: Hajtóvadászat


                                           








Jussi Adler-Olsen az egyik legnépszerűbb skandináv szerző a hazai könyvpiacon. Remek karakterei és a háttérben zajló emberi drámák jellemzik krimijeit. Néha úgy tűnik, alig nyomoznak, illetve az a mellékszál. Aki még nem olvasott tőle NE ezzel a krimijével kezdje az ismerkedést. Több okból is: a nyomozók magánéletének történései szorosan alakulnak és fontos hátteret adnak minden könyvben. Sok érdekes és meglepő fordulatokkal találkozhatunk, mint a nyomozásban.



Idehaza elsőnek a Nyomtalanul jelent meg. A sikerre jellemző, hogy már mozifilm is készült 
a regényből. Igazán feszültséggel teli pszicho történet a bosszú mélylélektana. Erős krimi!
A Fácángyilkosok feszült és pergő, a végére valóságos akció-thrillerré nőtte ki magát.
Személyes kedvencem a tavaly ősszel-télen megjelent Palackposta és a 64-es betegnapló az írótól. Fordulatokban gazdag, elgondolkodtatóan hátborzongató mind két történet. 
Akcióból sincs hiány! A gyilkosok lelkivilágát is mélységeiben ábrázolja. Már már döbbenetes, ahogyan a Palackposta történetében az áldozatok gondolkodását, személyiségét is felderíti, alapos háttérmunkával választja ki őket. A 64-es történet pedig szó szerint falhoz vág, végig az orrunknál fogva vezet. Tényleg az utolsó oldalakon derül ki, ki is az igazi  tettes! Hatalmas csavarral szinte az egész addig olvasott történet fejre áll. Elképesztően zseniális húzás befejezésnek! A miértek szintén nem elhanyagolhatóak az író egyik krimijében sem.
Jussit jelölték a jövő tavasszal átadásra kerülő Európai Crime Fiction Star Award díjra ez év márciusában.



A Q. ügyosztály immár ötödik esete a Hajtóvadászat. Akik már olvastak ilyen krimit, azok tudják:
a döglött akták osztálya ez, Dániából.

A Q-ügyosztályt vezető, nem kicsit morózus, de amúgy remek nyomozó Carl Mørck és segítői
ezúttal is érdekes feladatot kapnak. A szálak messziről indulnak, jól visszanyúlnak az időben,
mire keresztezik egymást. Van itt Dániából finanszírozott afrikai segélyprogram, magas beosztású minisztériumi dolgozókkal, akik bizony nagy pénzekkel játszanak. Sejthető, hogy nem is ér el Afrikába minden korona.
Képbe kerül egy Európán át vándorló cigány klán is. Az ő életvitelükkel és tetteikkel a klánon belüli hierarchiával alaposan megismerkedhetünk. Mondhatom elképesztően és meglepően szervezettem ténykednek! Ennek a csoportnak a tagja főhősünk, Marco. Nagyon értelmes és szimpatikus figura, akinek végig lehet drukkolni, izgulni érte. Az ő jellemfejlődése nagyon látványosan alakul. Ráérez, ez nem jó, nem vezet semmi jóra. Tanulni szeretne, ebben látna esélyt
kilépni ebből a körből, ami szinte lehetetlennek tűnik számára. Ő mégis az események egyik apró,
bár fontos eleme.

A 15 éves Marco semmi egyébre nem vágyik, csak hogy iskolába járhasson, és meg tudjon állni
a saját lábán. Gyűlöli életét a klánban, amelyet a nagybátyja irányít erős kézzel, s ahol arra kényszerítik a gyerekeket, hogy szervezetten kolduljanak, betörjenek. A sikeresebb koldulás érdekében, akár megnyomorítva is... aki pedig nem hozza a napi kirótt kötelező bevételt nem sok
jóra számíthat. Ettől az életformától lesz elege, ezen szeretne változtatni a fiatal srác. A gyermekbűnözés, mint alapprobléma nagyon mai és fontos téma.

Marco másképpen látja a világot, másképpen szeretne élni. Tanulási vágya, kíváncsisága óriási.
Természetesen erre a legkevesebb lehetősége sincs. Ebből és a kegyetlen bánásmódból lesz elege és
nem bírja tovább, és megszökik. Menekülés közben rábukkan nagybátyja egy feltételezett áldozatának holttestére, s ezzel az események egész láncolatát indítja el. Hamarosan tapasztalnia kell, hogy már nem csak a saját klánjának tagjai akarják elkapni, a rendőrség és egy másik banda is a nyomait kutatja. Magára marad Koppenhága utcáin. Igazi magányos kis hős lesz belőle.


Carl, a felügyelő, Asszad, a titokzatos segéd és Rose, az asszisztens nem kis feladatra vállalkoznak.
A fiú nyomait követve és az egykori minisztériumi dolgozót keresve elképesztő hajszán és kalandok árán jutnak el az igazságig. Nem kevés társadalmi problémát is érintve. A sok elgondolkodtató lélektani fordulattal megtűzdelt történet jól mutatja: írója jártas az szociológiában és a trükkjeit Hitchcocktól tanulta, ahogyan nyilatkozatában említette is.

Az eltűnt ember és családja kapcsolata Marcoval, aki rettegve, űzött vad módjára menekül végig a fővároson, majd ahogyan próbál a klán ellen tenni, segíteni a rendőrséget egészen elképesztő helyzetekben, az valóban nem semmi! Spoler nélkül:  csak a felügyelőtől ellopott és visszacsempészett pénztárcás esetet emelném ki. Igazi váratlan és elképesztő fordulat. A lelki vívódásai is nagyon remekül ábrázolásra kerülnek. Marco új életet akar, de a régi életformája bizony visszahúzza. A klánnak persze apja is tagja, de az akaratgyenge férfi nem tud, nem mer segíteni fiának. Nem rágod tövig a körmeidet az izgalomtól, de feszült, lélektani dráma olvasható a lapokon. A felvetett társadalmi probléma pedig jelentős és megoldásra vár.

A végére minden titok megoldódik, persze nem kis meglepetést okozva. Nem csak a klán életében történnek óriási változások, de az évek óta reményvesztett család is megnyugvást talál. Az is izgalmas fordulatot tartogat, mind emberileg, mind pedig a "teraszbontás" pillanata. Az igazság ez esetben nem odaát van, hanem néhány műanyag dobozban, jól elrejtve.


                                                a szerző aláírása (vágy!).




Mi lesz Marcoval? Milyen titkok derülnek ki  Assadról? Ki és miért tüntette el az évek óta keresett embert, és áll az egész események mögött az ki fog derülni a végére. Meglepetésekkel teli, sok szálon futó krimi ez, ami jól illeszkedik az előző történetek sorába. A lelki, lélektani rész talán itt emelkedik ki leginkább. Borongós dán valóság, ami nagyon mai történetet eredményez.



Köszönet az élményért az Animus Kiadónak!


             
4,5/5.







Animus, Budapest, 2014
464 oldal · ISBN: 9789633242391
Fordította: Dr. Dobosi Beáta



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése