2024. május 12., vasárnap

Vörös királynő

 


Juan Gómez-Jurado: Vörös királynő




                                     


                                             


Ez egy remek thriller, különleges történet, szórakoztató, és képes magával ragadni az elejétől a végéig. Friss és merész, végre határozottan nem a szokásos krimi.



Biztosan találkozott az érzéssel az olvasó, amikor egyszerűen lehengerlő a történet, már az első lapoktól kezdve végig fogva tartja. Mivel rengeteg krimit olvastam már életem során, elég nehéz meglepni. Most sikerült. Gördülékeny és élvezetes a cselekmény, eredeti a szereplőgárda, a történet.  Az általános cselekmény kiválóan illeszkedik a jól kidolgozott karakterekhez, akik kulcsszerepet játszanak abban, hogy az olvasó észrevétlenül mosolyogjon, és empátiát érezhet. Az idei év legjobbja eddig nekem ez a spanyol krimi. Biztos vagyok benne előkelő helyen lesz az év végi kedvenceim között. Hiába na, jönnek fel a spanyolok. Ha hibát kell mondanom, az lenne, hol a folytatás? Máris olvasnám, várom a trilógia további részeit, maradnék a szereplőkkel.

Egy gazdag család tinédzser fiát elrabolják, majd pár nap múlva meggyilkolják… nem akármilyen és nem a szokásos módon. Nem hatásvadász, nem vértől csöpögő a sztori, nem ezzel ér el hatást a szerző.
Nem sokkal később Spanyolország leggazdagabb emberének egyszem lányát rabolják el...többet nem is mesélek a sztoriról. 

A Vörös királynő egy különleges csoport, erről is kapunk bővebb hátteret. Ennek tagja Antonia Scott, akinek elméje olyan módon működik, amit mások nem képesek felfogni, képességei legendásak. Megismerjük őt és családi hátterét, a traumát, amit cipel. A rövid, mozgalmas és élénk, lüktető fejezetekből egy összetett, remekül felépített cselekmény bontakozik ki. Az atmoszféra is remek, Juan Gómez-Jurado valamit nagyon eltalált. 
Végig izgalmas, fordulatokban gazdag a krimi, egy perc üresjárat nincs. Sok sok háttér, emberi motivációk és politikai helyzet is felvillan. Van, amikor alig másfél oldalon kapunk a rendőri csoportról kiváló jellemzést. A szálak fokozatosan érnek össze, még a végére is bőven marad meglepő fordulat. Megfogott, tetszett az író stílusa. 

                               
Másik hősünk, is eléggé egyedi karakter, nem árulom el, miért. Jon Gutierrezt rendőrnyomozó lesz Antonia társa. Végig Antonia a kulcs, ha meg akarják oldani ezeket a bűncselekményeket és életeket akarnak menteni... de senkinek fogalma sincs arról, hogy mi történik valójában.. Az olvasónak se, csupán azt gondolja tudja... Antonia jellemében nyomokban valóban emlékeztet A tetovált lányra. Már csak ezen okból is érdekelt ez a krimi.

Az idén olvasott krimik közül magasan kiemelkedik, egy ideje nem élveztem annyira egy könyvet sem. A rövid fejezetek filmszerűek, adja magát a szokatlan cselekmény. A vége kissé furcsa, de ez nem jelenti azt, hogy nem lenne jó történet. Imádom ezt a könyvet. Szeretem. Látványos. Ellenállhatatlan erővel ható, lenyűgözően szuggesztív krimi. Hála és köszönet a 21. Század Kiadónak, hogy elhozta nekünk, krimirajongóknak.

Antonia Scott és Jon Gutiérrez főszereplésével végre egy merész és kiemelkedő thrillert olvashattam. Nem mellesleg a két ügynöknek valahol a törvényen kívül kell együtt dolgoznia az ügy megoldása érdekében. Antonia Scott, a bolygó legokosabb nője egy olyan ügynökséghez tartozik, ahol speciálisan arra képezték ki, hogy olyan dolgokat lásson, amit mások nem láthatnak. Jon Gutiérrez, a baszk rendőr szabálytalanságot követett el a munkahelyén, és a Mentor segítségével, aki az Antonia Scott ügynökségének tagja, sikerül kilábalnia ebből a kínos helyzetből. Madrid belvárosába kalauzol el bennünket, egy elég viharos nyomozásra.  


       
Társadalomkritika is akad, ki áll a spanyolországi befolyásos és nagyon gazdag emberek elrablásának hátterében. Ki is a titokzatos Ezékiel? Egy regény, amely segít megkérdőjelezni olyan kérdéseket, mint a hatalom, a család vagy a társadalmi igazságosság. Leginkább a két szokatlan, eredeti karakter mellett a váratlan cselekményfordulatok nyűgöztek le. Emberrablások, gyilkosságok, autós üldözések, földalatti üldözések, robbantások, árnyékfigurák az akció mindkét oldalán. A rabló és elkövető lelkivilága, motivációja is tökéletesen bemutatásra kerül. Meglepő, erőteljes pszichológiai dráma is a krimi. Jöhet a sorozatból készült film.
Antonia Scott és Jon Gutierrez lenyűgöző duójával jó volt megismerkedni. Ahogy említettem, az egyetlen kifogásom: HOL a folytatás? Azonnal olvasni akarom őket, amit azért elég ritkán érzek. Alig várom, hogy elérhetőek legyenek. Ha izgalmas és feszültséggel teli olvasmányt keresel, a Vörös királynőnek ott kell lennie az idei olvasmányaid listáján!



ITT tiéd lehet kiadói kedvezménnyel a krimi! 



                            

Juan Gómez-Jurado (Madrid, 1977) Újságíró, számos spanyol vezető lap szerkesztőségében dolgozott.
Regényei – Espía de Dios, Contrato con Dios, El Emblema del Traidor, La Leyenda del Ladrón, El Paciente, Cicatriz, és legújabb műve, a Reina Roja (Vörös királynő) – több mint negyven országban jelentek meg, világszerte bestsellerré váltak, és olvasók millióit hódították meg. Hollywoodban több művének filmes adaptációját tervezik. Juan nemrégiben elfogadta a világ legnehezebb felkérését a világ legkomolyabb ügyfelétől, a saját lányától, akinek az volt a kívánsága, hogy rendezze mesesorozatba az esténként elalvás előtt neki mesélt történeteket. Így született meg az Alex Colt-saga.

Eredeti megjelenés éve: 2018

XXI. Század, Budapest, 2024
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635684434 · Fordította: Vajdics Anikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése