2024. május 19., vasárnap

Visszatérő ​álmom, hogy apám vállán ébredek

 




Biró Zsombor Aurél:
Visszatérő ​álmom, hogy apám vállán ébredek






                                                                  








Biró Zsombor Aurél első regénye a valóság és a fikció keveredéséből áll össze. Meglepően közel került hozzám a kötet, könnyen azonosultam a vázolt családi helyzettel. Már a címe megfogott, érdekelt,  izgatottan vártam a megjelenést, azonnal be is szereztem.


Az utóbbi idők legjobb szépirodalmi kötete, amit olvastam. A friss hangon elmesélt, lendületes történet szókimondó őszintesége könnyen utat talált a szívemhez. A meglepően sok ismerős helyzet miatt, magaménak éreztem, pedig sem sportoló apám nem volt, Olaszországban sem éltem, talán a hercegnő anya volt azonos, és a szétesett házasság. Érzelmi szálak fűznek ehhez a kötethez, kedvenc lett, nem tagadom. Hasonló emlékek idéződtek fel olvasás közben bennem is. Így kis túlzással sokkolt a könyv néhány része. Mégis jó volt olvasni, emlékezetes marad több okból is. Az életem egy kész regény, amit most (részben) Biró Zsombor Aurél megírt.


                    
A felvillanó, töredezett emlékekből apa-fia kapcsolat bontakozik ki, több szemszögből. Tetszett, ahogy az apa, anya is véleményez, gondolatai beépülnek a regénybe. Mélyen őszinte  szeretettel megrajzolt szereplőkkel találkozhatunk. 

A névváltoztatás, amivel elindul a történet esetemben nem merült ugyan fel, talán ez az egyetlen, amiben jól döntöttek anno anyámék. Képszerűen láttam magam előtt azt az autózást apával, ahogy csikorog a sebességváltó, ömlik az eső. Így utólag, felnőtt fejjel igazat kell adni a történetbeli apának: mindegy is a név, a gének, a hasonlóságok akaratlanul ott vannak a gyerekben, tagadhatalanul megjelennek, kitörnek. A kirajzolódó emlékképek és a családi legendák egybefonódnak, alakulnak, változnak. Olvashatjuk dacos, kamaszos lázadásnak is akár a történéseket. A gyerekkori emlékek levakarhatatlan, szókimómdó eredménye sokat ad a történethez. Sok ismerős helyzet villan fel, nyelvi játékai üdítőek, teljesen hihetővé teszik a fikciós képeket. Örültem, hogy a nagyszülők is felbukkannak a háttérből. 

Olvasmányos ez a zaklatott önkeresés egy szülők által feldúlt világban, a férfivá érés folyamata, a szerelem is jelen van. A kapcsolati háló szakadozik, felnőni sosem egyszerű. Vagy ráébredni, a szüleink is emberek, nem tévedhetelenek. Bár ideig-óráig igyekszik mindenki menteni amit lehet. Idő kell, amig alaposan elrontjuk egymás és a gyerekek életét, ballépéseinkkel. Nem így akartuk, de így alakult... ez többszereplős játék mindig. Megrázó ez a hitelesség, ügyesen játszik velünk a szerző. Érzékletes látleletnek is olvashatjuk. A nyelvezete erős, friss, mai, a helyzetek tipikusak, mégis ettől egyedi, fikció ide vagy oda. Jó volt olvasni. 

Önmagunk megtalálása sosem könnyű ebben a zaklatott háttérben. Az igazság is mindig mindenkinek más, nemcsak az idő szépíti meg, írja felül a valóságot. Ugyanazt másképp éljük meg, raktározzuk elménkbe, lelkünkbe. A jellemek erősek, remekül hozzájárulnak a történet elsöprő erejéhez. Erős és hatásos ez a közismert valóság, egy házasság szétesése, a gyermek nézőpontjából. Mindegy is mi a valóság, mi a fikció, van benne anyag, jó a narratíva. Szóval ebben a milliőben megtalálni, felépíteni önmagát egy fiatalnak sosem egyszerű. A sportolói múlt és apa árnyékából kilépni kihívás. Mégis Biró Zsombor Aurél, érezhetően tudja mit akar. A fiatal szerző jól ír, tetszik a stílusa, és a téma. Szerencse, hogy nem került a kézirat sem elégetésre, vagy a szelektív hulladékgyűjtőbe, hanem a Kalligramnál landolt. Vajon merre fog indulni, mi lesz a következő dobása? Drukkolok neki! Olvassátok!


ITT vagy  ITT is rendelhető kedvezménnyel a kötet! 




                          


Biró Zsombor Aurél: 1998-ban született Buapesten. Próza-, film - és drámaírással foglalkozik. Ez az első regénye. 







Pesti Kalligram, 2024
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634684695



képek: a szerző fb oldala. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése