2024. május 21., kedd

Viking nők

 

Lisa Hannett: Viking nők



                                                
                                                       








A vikingek továbbra is uralják képzeletünket, népszerűek, mitológiájuk és legendájuk napjainkban is elevenen él. Ha a vikingekről beszélünk, főleg a férfias, véres-harcok, kalandos világuk jut eszünkbe. Igaz, nem volt hátrány, ha a nő is tudta kezelni a kardot...

A vikingekről kialakult kép sok esetben torz, amihez a mítoszok is hozzájárulnak. Kétségtelen, hogy a vikingek kora a történelem egyik legizgalmasabb időszaka, ahol a nők is erős jelenléttel bírnak. A vikingek nem csak legendás tengerészek voltak. Lisa Hannett most kézen fogja az olvasót és beutazhatjuk ezt a korszakot, ahol a nőkre fókuszál. Lenyűgöző, ahogyan Lisa megalkotja a környezetet, tele hasonlatokkal és metaforákkal. Nem csak szórakoztató, de informatív is a könyv. Tele izgalmas, élvezetes, színes életképekkel, ahol a nők élete áll a középpontban. A 8-11. század hangulata, felfogása, szokásai elevenednek meg a lapokon. Nem mindennapi sorsokat ismerhetünk meg, igazi egyéniségek ezek a nők. Jó volt elmerülni az izlandi sagák mesésen különleges világában. 


         
Nemcsak a viking kultúra különösen érdekes aspektusát fedezetjük fel, érdekes volt olvasni egy részletes és árnyalt képet a viking történelemről. 
A Sagákban szereplő nők modern értelmezése és elemzése, hátterük elképesztően valósra sikerült. Hogyan is éltek, szerettek, mi volt a szerepük ebben az összetett társadalomban, miféle elvárásoknak kellett megfelelniük. Olvasóként magával ragadó volt bepillantani és megismerni a Skandináviában mai napig meghatározó viking kultúra különböző aspektusait, kiemelten a nők szerepét, a politikát és a vallást. Minden oldalról átsüt a szerző nyilvánvaló tisztelete és szenvedélyes szeretete ezen kultúra és az emberek iránt. Lelkesítő olvasni az érdekességeket, magyarázatokat. Lendületesen olvasmányos, cseppet sem száraz tények összessége a könyv. Kronológiával, szereplők felsorolásával, jegyzetek, biográfiával kiegészítve a kötet végén. Ez igen hasznos, megkönnyíti az eligazodást ezen a majd ezeréves utazáson.

A nők felbukkannak minden emberi kapcsolatban: mint anya, feleség vagy ágyas, de tetszett a látnokok, varázslók, boszorkányok rész is. Kemény élet volt ez nem vitás, ahol a nők is kivették a részüket, fontos szereplők voltak a harcosok mellett. Lenyűgözöen izgalmas időutazás a kötet, akit érdekel a téma ne hagyja ki! Ez Lisa Hannett első magyarul megjelent kötete, olvassátok!


ITT rendelhető a könyv kedvezménnyel!


















Corvina, Budapest, 2024
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631370102 · Fordította: Németh Anikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése