2024. május 14., kedd

A ​következő célpont

   



Jeffrey Archer: A ​következő célpont
(William Warwick 5.)




                                   












Régóta csodálom Jeffrey Archer munkásságát. Már a Clifton-krónika sorozattal rabul ejtett, de szinte minden egyéb más könyvét is olvastam. A William Warwick sorozatnak ebben a részében elég sok minden történik, végig lendületes történetet kapunk. Megkockáztatom, ez az eddigi legjobb történet az eddigiekből. Archer tudja, hogy mivel és hogyan lepje meg az olvasót.

Archernek ismét sikerült több lebilincselő, önmagában is érdekes elemet összefonnia. Kiemelném Archer kitűnő jellemábrázoló képességét, izgalmas témaválasztását. Az olvasóhoz közel állnak az események, ismerős elemek, emberek bukkannak fel. Az írói fantázia szabadon elegyedik a valósággal. A cím sokat sejtető, bár nem igazán kérdés, ki lehet a következő célpont.

A regény William Warwick nyomozót követi nyomon ezúttal is, amint egy nagy horderejű műkincslopás ügyében nyomoz. Ám Warwick főfelügyelő újabb, szigorúan bizalmas megbízást is kap: a királyi család védelmére kirendelt testőrséget ellátó csapatot kell átvilágítania. 
William Warwick lenyűgöző főszereplő, jó karakter, most ért be az előző esetekből kialakult kép. Öröm volt látni, ahogy karaktere fejlődik a sorozat során. Archer profizmus lenyűgöző. Érdemes sorban olvasni, hiszen nem csak különleges hátteret, de szórakoztató tartalmat is kapunk. A régebbi ismerős mellékszereplők mellé újak is belépnek a mesébe. Jól megrajzoltak, mindegyik hoz valami egyedit és érdekeset a történetbe. A megszokott macska-egér játék fordulatai elképesztően jól felépítettek, nem csak a terrorizus mint napi fontos keret van jelen.


Mint Archer minden könyve ez is színes, könnyen olvasható és lehengerlő. A cselekmény ügyesen kidolgozott, olyan fordulatokkal, amelyeket a végsőkig találgathat az olvasó.

Helyszín London, 1988-ban járunk. A „nép hercegnője” Lady Diana, walesi hercegnő bűvöletébe kerül. Erre tuti mindenki emlékszik, nem volt az olyan rég. Az eseményeket a valóság ihlette, bár a történet hansúlyozom, kitalált. Mégis borzongatóan élethű, akár így is történhetett volna. Paparazzók, terroristák, műkincstolvajok világába merülhetünk el, miközben a királyi család és Lady Diana mint főszereplők nagyon jó ötletnek bizonyult. Az olvasó azonnal talál kapcsolódási pontot. 

Miközben Diana minden lépését őrzik, valaki olyasmit tervez, ami a feje tetejére állíthatja Nagy-Britanniát és a világot. Elképesztően csavaros és izgalmas a regény. Több szálon futnak az események, Archer nagy mesélő, határozottan gyorsabb tempót diktál szereplőinek, mint a sorozat korábbi köteteiben. Az akció szépen halad, alaposan kidolgozott, valóban meglepően fordulatos. Aki elolvassa a sorozat korábbi könyveit, jobban jár, hogy határozottan megértse az összes szereplőt, azok egymáshoz fűződő kapcsolataikat és háttértörténeteiket. Amiben szintén profi Lord Archer, az a műkincsek eleven világa. Miles Faulkner régi ismerősünk révén van jelen. A volt feleség és Warwick neje ügyesen viszik ezt a szálat tovább, nem csak árverések formájában. Számtalan trükk, az angol humor is színesíti a regényt. Az olvasó nem unatkozik, mesterien megkomponált események sorozatából kerekedik ki a történet. Jól szórakoztam, ajánlom mindenkinek, de csak sorrendben! Nagyon várom a következő Warwick-kalandot. 



ITT rendelhető a kötet, akár E-könyvben is! 



       
Jeffrey Archer az egyik legismertebb angol író. 1940-ben született Londonban. Lord Archert híres íróként ismeri a világ, de az ő élete is kész regény: a konzervatív politikus még a börtönt is megjárta, ám írói pályáját ez sem törte meg. Archer 32 éves koráig egy sort sem írt. Első regénye 1975-ben jelent meg Se több, se kevesebb címmel. A népszerű Clifton-krónika sorozatot 2011-ben kezdte írni, 71 évesen.

Könyvei kétszázhetvenötmillió példányban keltek el világszerte.

www.jeffreyarcher.co.uk



Eredeti megjelenés éve: 2022
General Press, 2024
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528784 · Fordította: Tóth Bálint Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése