2024. május 28., kedd

Hazugságok ​hálójában

 



David Baldacci: Hazugságok ​hálójában





                                                









Aki olvasott már az amerikai szerzőtől, az tudja, hogy egyenletesen jó színvonalon ír. Most is kapunk egy szórakoztató és igen szövevényes krimit, rengeteg titokkal, múltba nyúló háttérrel és két remek női karakterrel.

Főszereplőnk egy volt zsaru, a kétgyermekes egyedülálló anya, Mickey Gibson, aki a gazdagok eltitkolt vagyona után nyomoz egy magánnyomozó ügynökségnél távmunkában. A krimi a vírushelyzetet is beépíti ezzel. 
Alapos képet kapunk az egyedülálló anya életéről, a gyereknevelés-munka egyensúlyának megteremtéséről. Egy nap felhívja egy kollégája, és arra kéri, látogassa meg egy hírhedt fegyverkereskedő otthonát, így kerül bele az események sűrűjébe. Fordulatos thriller veszi kezdetét, ahogy azt a nagy mesélőtől megszokhattuk, a krimi és írói eszköztára minden fortélyát beveti Baldacci.A cselekmény szempontjából számos karakter és szál döntő fontosságú, de a szerző mesterien sző egy összetett történetet anélkül, hogy az olvasó számára túl bonyolult vagy zavaró lenne. Figyelni kell a részletekre, ami kissé csökkenti az izgalmi faktort. A cselekmény eleinte lassan építkezik, a közepétől azonban felpörögnek az események, mindig történik valami. Nyelvezete is rendben van.

A karakterfejlődés igazán kiemelkedő, összetett és enyhén szólva is kiszámíthatatlan. Mickey és Clarisse érdekes karakterek, és meglepő volt követni a pályájukat. A történet egyik igazán jól kivitelezett aspektusa a két szereplő közötti dinamika fejlődése, tekintettel arra, hogy a narratíva nagyobb részében csak telefonbeszélgetéseken keresztül lépnek kapcsolatba egymással. A történet cselekménye sűrű, átgondolt, és a végén meglepő módon összeáll. Ez a rejtélyes kaland új stílusban David Baldaccitól. Röviden: a regény korrekt, de semmi több. A macska-egér játék kissé elnyújtott, túl tekervényes, sok szereplőt mozgat és néha ez az izgalom rovására megy. Ismétlődő részek is vannak bőven. Nem ez lesz a kedvenc Baldacci történetem az eddig olvasott harminc könyvéből, de soha rosszabbat. Elvileg ez is egy újabb sorozat nyitánya.

A pozitívum még, hogy az ex-zsaru, Mickey és a szociopata hajlamú nő kettőse jól működik. A nőnek titokzatos múltja és több neve van a történetben. Kemény kincsvadászat folyik a maffia pénze után. Meg akarja szerezni, és amit akar, azt mindenáron eléri. Az emberek, akik az útjába állnak, meghalnak. Ahhoz, hogy Mickey megállítsa őt, először fel kell fedeznie valódi kilétét, és azt, hogy milyen bánata van a régmúltból. A bosszú hajtja, ez nem vitás. Ami még érdekessé tette a krimit, az igazság mögött, hogy miért választotta Mickyt ellenségének. Összességében ez is egy lebilincselő olvasmány, Baldacci tökéletesen hozza a kötelezőt, amely az utolsó oldalig lekötött.



ITT rendelhető kedvezménnyel a krimi!





             
David Baldacci a világ egyik legkedveltebb történetmondója, a könyvei rendre felkerülnek a sikerlisták élére. Több mint negyvenöt nyelven és nyolcvan országban jelentek már meg az írásai, és világszerte összesen százötvenmillió példányban keltek el. A regényeiből mozifilmek és tévéfilmek is készültek. David Baldacci – a feleségével együtt – a Wish You Well Foundation nonprofit szervezet alapítója, amely az analfabetizmus ellen harcol Amerika-szerte.

www.davidbaldacci.com

Photo © Allen Jones







General Press, Budapest, 2024
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528531 · Fordította: Szabó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése