2023. november 28., kedd

Fergeteg



Jozef Karika: Fergeteg






                                                   







Jozef Karika szlovák író, idehaza három könyve jelent meg eddig. A Hasadék című regényével pillanatok alatt nagyon népszerű lett 2021-ben. Következő évben a Félelem volt, ami az olvasók idegeit jólesően borzolta. Idén a Fergeteg az, amivel sokkol, okoz borzongató rémálmokat a rettegést kedvelők körében.

Ezeket a némileg természetfeletti rejtélyekkel megspékelt történeteit magam is kedvtelve olvastam. Karika könyveit ide, ebbe a műfajba sorolom. Jozef Karika szlovák író most egy misztikus thrillerrel tér vissza. Bevallom, a harmadik kötet megjelenését is vártam, tele voltam elvárásokkal. Sajnos ez nem lett a kedvencem, talán az eddig megjelent háromból ez a leggyengébben sikerült alkotása. Azért valamit tud Karika Úr, hiszen még foglalkoztat a meséje, pedig bő három hete olvastam. 

A történet jól indult, lendületesen olvasható, most is egy borongós környezetben játszódik, bár szerintem kevéssé félelmetes. A sztori első kétharmada, igazán érdekes és tetszetős volt számomra. A hagyományok, népi folklór színesítette a történetet, ami sajnos egyre jobban átcsúszott egy szerelmi drámával fűszerezett házastársi hisztibe. A különös, nem mindennapi történet eleinte magával ragadott, a könyv pedig igazán jól megírt párbeszédek segítségével vonja be a cselekménybe az olvasót. Sajnos a három fő karakter nem lett olyan izgalmas számomra, sőt, egyre inkább lettek irritálóak.


A sztori ezúttal a szlovák-lengyel határon játszódik, a Liptói-havasokban járunk. A főszereplők egy autóban rekednek, egy őrült road-movi szerű a történet, aminek egy talált fedélzeti kamera felvétele adja a hátteret. Ami egyre jobban kezd egy "zs" kategóriás mozira emlékeztetni. A benzikutas jeleneten már csak vigyorogni bírtam, de kínomban...

A misztikus izgalmat, amihez a sejtelmes borító jól illeszkedik, egy meteorológiai jelenség, az ún. erős szél lenne hívatott felkorbácsolni az olvasóban. Ez alig ment részemről. A halnynak nevezett szélvihar és egy titokzatos öregasszony okoz némi meglepetést. A halnyt követően az időjárás drámaian megváltozik, ennek hatása okozza a drámát. A helyi mendemondák, a folklór része tetszett egyedül, de nem volt korántsem olyan félelmetes. Inkább csak érdekes. A szélviharban felbukkanó sötét alak, a furcsa "rőzsehordó néni" ad némi meglepő borzongást, pici feszültséget. Erre a természeti jelenségre épül tehát a Fergeteg cselekménye.

Ahogyan az előzőek esetében, addig most sem teszed le a könyvet, amíg meg nem kapod a magyarázatot. Karika ügyesen húzza csőbe az olvasót, már senki nem biztos benne, hol a valóság határa, mi a fikció a történésekben. A thriller olvasása közben magam is különös érzéseket éltem át, de az intenzitás ezúttal sokkal enyhébb volt. Ha ez egy misztikus thriller szeretne lenni, nálam valahogy nem tudott mélyre hatolni. A megoldás a végére pedig tényleg kiszámítható. A másik dolog, amiért kritizálnám ezt a könyvet, az az utolsó néhány (kb.50) oldal, ahol az emberi tudatot nagyon hosszan és bonyolultan igyekszik elmagyarázni Karika. Ez az elmélkedés végképp nem kellett volna, vagy jóval rövidebben. A Fergeteg sajnos nekem most nem hozta azt az izgalmat, feszültséget, amire vártam. Talán a következő regénye majd jobban sikerül.


ITT kedvezménnyel tiéd lehet a Fergeteg! 



                    
Jozef Karika: (Rózsahegy, 1978. november 15. –) hazájában hatalmas népszerűségnek örvendő szlovák író és publicista.
Az írással a 2000-es évek elejétől kezdett el foglalkozni. Kezdetben inkább mágiával kapcsolatos regényeket írt, amelyek már akkor elismert íróvá tették ezen a területen.
A hasadék 2016-ban jelent meg Szlovákiában, ahol hatalmas sikert aratott és az irodalom határait túllépve popkulturális jelenséggé vált az országban. Azóta több irodalmi díjat is nyert Karika, többek közt az Irodalmi Alap díját is.



Animus, Budapest, 2023
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636143671 · Fordította: Böszörményi Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése