2022. február 1., kedd

Könyvek a moziban

Könyvek a moziban




                                            







Négy izgalmas, remek történetet ajánlok, amit hamarosan filmen is láthatunk. A Rémálmok sikátora már a héten a mozikba kerül, a hónap közepén érkezik a Halál a Níluson, Agatha Christie klasszikusa. Az Északi áprilisban, míg az Ahol a folyami rákok énekelnek nyári bemutató lesz.





          
Több mint egy év halasztás után végre beúszik a nagy vászonra a Karnak, fedélzetén Poirot a kis belga detektívvel. A 2017-ben bemutatott Orient expressz sikere után borítékolható volt a folytatás lehetősége. A feltűnő bajusszal rendelkező belga detektívet ezúttal is Kenneth Branagh alakítja, sőt a filmet is ő rendezte. Egy igazi klasszikus a krimi királynőjétől, Poirot most Egyiptomban nyomoz. Színes társaság jön össze erre az egyiptomi hajóútra. Most nem vonaton, de hasonlóan zárt térben nyomoz a kis belga detektív. A fiatal, szép és mesésen gazdag lányra mindenki irigykedve néz. Váratlan halála után több lehetséges elkövető is felbukkan, ahogy kell, hiszen indoka mindenkének lett volna, ahogyan titka is akad az utasoknak. Sokszereplős, alapos és pontos jellemrajzokkal, finom eleganciával megírt, mire eljutunk az első gyilkosságig. Amit gyors egymásutánban még néhány követ. Ez egy lineáris krimi, de azt nem jelenti hogy kitaláltam ki a gyilkos... Persze, egy idő után sejtettem, csak hinni nem akartam. Csavaros, bravúros nyomozással, aljas fordulattal a végén. Filmes borítóval a Helikon Kiadónál már ismét kapható a regény.

Szereplők: Kenneth Branagh, Gal Gadot, Armie Hammer, Emma Mackey, Annette Bening, Rose Leslie, Letitia Wright, Tom Bateman, Jennifer Saunders, Sophie Okonedo, Russell Brand, Ali Fazal, Dawn French



   
Rémálmok sikátora

Ez a film William Lindsay 1946-os noir regényét dolgozza fel, amely először 1947-ben került filmre. Most Guillermo del Toro forgatott filmet a könyvből, aki A víz érintése filmjével elnyerte 2017-ben a legjobb film és a legjobb rendezés Oscar-díját.

A karneváli mutatványosok és szélhámosok világában játszódó sötét és misztikus filmben csak úgy hemzsegnek a kiváló színészek. A Rémálmok sikátora gazdag képi világával egy közönséges szélhámos történetét meséli el. Az utazócirkusznál dolgozó Stanton Carlisle becsvágyó férfi, aki néhány jól megválasztott szóval tehetségesen manipulálja az embereket. Egy nap azonban találkozik egy pszichiáternővel, akiről rövidesen kiderül, hogy talán még nála is veszedelmesebb. Klasszikus amerikai mese mások és önmagunk megtévesztésének ezerféle módjáról, egyúttal álom a megváltásról – amely végül álruhába bújt rémálomnak bizonyul. A regényből Guillermo del Toro rendezésében Bradley Cooper, Rooney Mara, Cate Blanchett és Willem Dafoe főszereplésével nagyszabású mozifilm készült. A könyvet az Athenaeum Kiadó jelentette meg. 




   
Az Északi

Vissza a X. századba, jönnek a vikingek! Áprilisra várható az Izlandon játszódó, Az Északi című film Robert Eggers rendezésében, ami egy misztikus és látványos bosszútörténet. Egy akciódús eposz, amely egy fiatal viking herceg életét követi nyomon, amint megbosszulja apja meggyilkolását. A pazar szereplők között Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk és Willem Dafoe. A filmet rendező Robert Eggers együtt írta a forgatókönyvet Sjónnal. Ő egy népszerű izlandi író-költő, keressétek a Macskaróka kötetét, néhány éve idehaza is megjelent. Miatta is választottam ide ezt a filmet. 








  
Ahol a folyami rákok énekelnek

Delia Owens nagy sikerű könyvéből készülő adaptációt a nyáron láthatjuk a tervek szerint a hazai moziban. Az Ahol a folyami rákok énekelnek Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel, (egy hihetetlen fejlődéstörténet) mígnem beköszönt életébe az első szerelem. A bimbózó románcot azonban egy rejtélyes bűnügy zavarja meg. A kötet már 2018-ban megjelent, és zajos sikert aratott. Akkor ez volt az Amazon legtöbb példányban elkelt fikciós kötete 2019-ben, idehaza is hosszú ideig a sikerlistán tanyázott. A „Lápi Lány" története kellően felkavaró, elgondolkodtató és rendkívül hatásos. Kicsit misztikus, varázslatos tájleírásai megfogják az olvasó képzeletét.

Delia Owens közel hetvenévesen igazi bestseller-szerző lett első kötetével. A népszerű regényt ajánlom azoknak, akik a szépséget, izgalmat, gazdag érzelmeket, és a szórakoztatást keresik egy könyvben. A filmet Olivia Newman rendezi, a projekt felelőse Reese Witherspoon produkciós cége. A színésznőnek saját könyvklubja is van (közel 2 millió követővel).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése