2022. február 2., szerda

Az unoka

Az unoka
magyar film





                                                   





A filmet a Balázs Béla-díjas Deák Kristóf rendezte, akinek a nevét azonnal megismerte az ország, amikor Oscar-díjat nyert a Mindenki című rövidfilmjével 2017-ben. Sajnos magyar filmesek elég ritkán jutnak el a díjig, itt már a jelölés is elismerés lehet.

      
Végre mozikba került a tavaly ősz óta tologatott Az unoka. Tetszett a film, van mondanivalója, eleje, közepe és vége. Fontos témát választott első nagyjátékfilmje alapjául Deák Kristóf. Az "unokás csalások" adják az alapot, azaz, az időseket könnyű átverni, galádul kihasználni. Sajnos nagyon is valóságos, az idősek naivitásával, tudatlan tájékozatlanságával, a jóhiszemű segítőkészségükkel való visszaélés. Az érzelmek teljes repertoárja vonul végig a filmen mélységesen komoly, humanista mondanivalóval.


Nem mellékesen bemutatja azt is, hogy mennyire nem ismerjük igazán a családtagjainkat. Hány szülő, nagyszülő él abban a (téves) hitben, hogy az ő gyereke, unokája egy jó gyerek, aki szorgalmasan dolgozik, becsületes, törvénytisztelő állampolgár, soha rosszat nem csinál... Aztán jön a döbbenetes felismerés, a durva valóság, hogy a gyermek-unoka bizony gátlástalanul lop, csal, hazudik, néha akár dílerkedik, az élet sötét oldalán boldogul. Rendkívül izgalmas, szatirikus, forma- és ötletgazdag a film, pedig a történet egyszerű. Szól az elviselhetetlen magányról, a fiatalok-idősek kapcsolatáról, az összefogás erejéről, és a mai felgyorsult világunk pénzéhes hiénáiról. Azt talán nem kell mondani, a rendőrség alig tesz valamit...ezért is kénytelen kézbe venni a dolgokat Rudi. Fontos szerep jut a nagypapa órájának, ami a két ember meghitt, bensőséges viszonyát is bemutatja. 

    
Az unoka egy nyomozós thrillerbe oltott felnövés-történet, a fekete komédia elemeivel árnyalva. A napjainkban játszódó bosszútörténet főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, Rudi (Blahó Gergő). Miután imádott nagyapja (Jordán Tamás) egy lelketlen csalás áldozata lesz, elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot. Ehhez találékonyságra, rafinériára és önbizalomra van szüksége – meg egy csapat szövetségesre.




A színészi alakítások is viszik a cselekményt, a nagy öregek rutinból jók. Öröm volt látni a becsapott nagypapa szerepében Jordán Tamást, vagy a naiv nagyi szerepében Pogány Juditot. Mert hogy a csaló is unoka...

Feltűnik és fontos szerepet kapott a filmben Tordai Teri, Hámori Ildikó vagy Papp János, Kertész Péter és Mikó István is.
A fiatal színészek közül a call centerben dolgozó jófiú, kissé málé unoka szerepében Blahó Gergő remekel, de jó volt a kolléganő, Döbrösi Laura. A film másik mondanivalója itt rejtőzik. A hivatásos csalók és a telefonos értékesítők között nincs igazán túl nagy különbség... Nagyszerű volt Jászberényi Gábor, aki a csalót, a rosszfiút alakítja. Igen, ha valakinek ismerős a név, Ő az író Jászberényi Sándor testvéröccse. Ha hibát keresnék, fájó volt látni a nagypapa temetését, illetve néha picit lassú a történetvezetés, de egy percig nem unalmas. Nézhető, élvezhető és elgondolkodtató alkotás született, ami bőven megér egy mozis estét. Jó szórakozást hozzá!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése