2022. február 24., csütörtök

A Wim Hof-módszer

Wim Hof: A Wim Hof-módszer
Aktiváld a benned rejlő, teljes emberi potenciált!





                                                              







Úgy két éve került a kezembe Wim Hof előző könyve a Jég hátán is, ami több beható változást hozott az életembe. Nem csupán a kíváncsiságomra, de a hidegtűrő képességemre is jó hatást gyakorolt. Az ott olvasottak kipróbálása adott volt, amit fokozatosan fejlesztve több jó hatást is tapasztaltam. A holland "Jégember" módszere, életvitele orvosilag is bizonyított, több rekordot tudhat maga mögött. Úszott kamerák előtt a jeges vízben, maratont futott a hóban, vagy épp rövidnadrágban megmászta a Kilimandzsárót. Ráadásul ez utóbbit olyan emberek társaságában, akik reumában, rákban vagy szklerózis multiplexben szenvedtek. Érdemes esélyt adni önmagunknak, elgondolkodni és alkalmazni a módszert, amit saját tűrőképességünk növelésére fordíthatunk. Nem utolsó szempont az egészségi állapotunk javítása is.




     
Mi is az a Wim Hof-módszer?

Wim Hof élete már a születésével nem volt mindennapi. A holland extrém sportoló, aki a "Jégember" becenevet kapta, erről is ír új könyvében. A gyerekkori élmények mindig meghatározóak, ezt tudjuk. Nos, Wim Hof több meglepő élettapasztalatot is begyűjtött már gyerekként, ami a későbbi életvitelét megalapozta. Megismerjük olvasmányos stílusában az élete hátterét, azt hogyan is lett "Jégember".

Fokozatosan ellenállt az extrém fagyos hőmérsékleteknek, hosszú évek alatt kifejlesztette a Wim Hof ​​módszert. A módszert azután alkotta meg, hogy dokumentálta eredményeit, miközben a természetben elért fizikai eredmények lenyűgöző listáját vállalta, a jég alatti úszástól a sarkkör feletti félmaratonig (mezítláb és rövidnadrágban). 

A Wim Hof-módszer lényegében a test és a lélek optimális állapotához vezető természetes utat igyekszik megmutatni. A Wim Hof-módszer fontos pillére a légzőgyakorlatok. Ez talán nem újdonság, akik jártasak a meditációban vagy a jógalégzésben, de legalább hallottak már erről. Az egész módszer célja, hogy a testet aktív légzésre ösztönözze, ami a jóga és a meditáció kombinációja. Ezzel a testben zajló számos fiziológiai folyamat felett az irányítást mi szabályozhatjuk. A légzőgyakorlatok elsajátításával több energiát szabadítasz fel, befolyásolod az idegrendszeredet, és megváltoztatod a különféle élettani reakciókat. Önkéntelenül vált ki egy rövid stresszreakciót, ami végső soron a mindennapi stresszel szembeni rugalmassághoz vezet.

A hidegterápia és a légzőgyakorlatok mellett talán a legfontosabb a gondolkodásunk irányítása, esetenként megváltoztatása. Ezen áll vagy bukik igazán az egész módszer. Mennyire tudunk elszakadni és változtatni szokásainkon, motiváljuk önmagunkat. A mai elkényelmesedett, túlzottan komfortos világunkban a hideggel szembeni edzettségünket eredményesen növelhetjük,ami sok egyéb jó hatást is tartogat. Szó esik a barna zsírsejtek hasznosságáról is, ami az életkor előrehaladtával jelentősen lecsökken. A módszer alkalmazása után bebizonyosodott, hogy segít a depresszió, a szorongás legyőzésében, illetve a mentális állapotunk erősítésében. 


      
Az említett három pillér együttesen segít abban, hogy megerősödjön és jobb legyen az általános egészségünk. A Wim Hof ​​módszer ismert előnyei a következők: Stresszcsökkentés, gyorsabb felépülés a fizikai megterhelésből, jobb alvás, javuló sportteljesítmény, az összpontosítás és mentális egészségünk javulása. A Wim Hof-módszer olyan betegségek tüneteinek csökkentésében is szerepet játszik, mint a rheumatoid arthritis, a sclerosis multiplex, a Parkinson-kór, az asztma, a keringési-érrendszeri és autoimmun betegség legyőzésében.

Amint a bevezetőmben említettem, igazán minimális ráfordítás, bárki megteheti. Nem tagadom, kell némi akaraterő és tűrőképesség, de érdemes. A meleg-forróvizes fürdést zárjuk előbb egy félperces, majd egy perces hideg vizes tusolással. Ezt akár fokozhatjuk is tovább, nyáron átállva a teljes hidegvizes fürdésre. A szauna elv működik, keringés javító, fokozó hatása egyértelmű. A hidegnek kitett testünk különféle egészségügyi előnyökhöz juthat. Felgyorsítja az anyagcserét, csökkenti a gyulladást, duzzanatot és izomfájdalmat. Olvasás után érdemes a módszert elsajátítani, és a légzésre figyelni. Apró dolgok ezek a mindennapi életünkre lefordítva, mégis a benne rejlő lehetőségeket érdemes próbára tenni. A könyvben számos esettanulmány, olvasói levél is igazolja a módszert. Nyugtató, gyulladáscsökkentő és keringést javító hatása garantált.

A gyakorlatok YouTube-videón keresztül is elérhetőek. Segít abban, hogy energikusabbak, koncentráltabbak legyünk, jobban bírjuk a napi stresszt, legyőzzük önmagunk korlátait. A könyvben számos látványos és szokatlan fotó is akad, ami önmagában is lenyűgöző. 



ITT megrendelheted a könyvet kedvezménnyel! 


     
Wim Hof (született 1959. április 20-án), más néven "Jégember". Holland motivációs szónok és extrém sportoló, 16 Guinness-rekordokat állított fel.



Jaffa, Budapest, 2021
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634754671 Fordította: Végh Gabriella 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése