2021. december 13., hétfő

Az év könyvei - 2021

Az év könyvei 2021
- szépirodalom -



                                                  



"Mert épp erre van szükség ebben az elátkozott világban: könyvekre, amiket azért írtak, hogy fényt hozzanak a sötétségbe!"
Jón Kalman Stefánsson: Ásta




Íme a 9 éves Gabó olvas blog év végi összesítése az ide olvasmányokról. 
Jöjjenek 2021 kedvencei egy harmincas listán összefoglalva. Az idén 179 könyv került a kezembe, ami 61 450 oldalt tett ki.
Ebből a szépirodalom 85 könyv volt. Ezekből válogatva állt össze ez a szubjektív lista. 

                
Jón Kalman Stefánsson egy zseni, vállalom az esetleges elfogultságom is, de inkább olvassatok tőle. Bármit. Nem véletlen került fel mindkét, itthon kiadott kötete. A Jelenkor Kiadónál megjelent Ásta egy családregény, egy nő fejlődéséről, hely és útkeresése a boldogsághoz, filozofálgatás arról, mi is az élet értelme, mi adja azt a boldogságot, amitől jó élni? Ásta című regénye szorosan a Menny és pokol trilógia mellé került a lelkemben, rajt-cél győzelemmel biztos befutó lett. Nálam ez a regény az idei nyertes. 

J.K. Rowling A karácsonyi malac története is mindent vitt nálam... Tanulságot nem nélkülöző, kalandos mese, ami egészen elvarázsolt. Bátran ajánlom felnőtteknek is!

Sigríður Hagalín Björnsdóttir A Szent szó regénye a Cser Kiadónál jelent meg. Szenvedélyekről és olvasásról, menekülésről és utazásokról és az emberi elme bámulatos labirintusáról szól. Hatalmas élményt jelentett megismerni ezt a történetet Patat Bence remek fordításában.

Háy János: Mamikám
Rövid és ütős, erős szociográfiára épülő, igazán eredeti hangú regény. Az autentikus nyelvezet kezdetben furcsa, ám gyorsan beleszoktam. A Mamikám az őrületes bűn, a kitaszítottság regénye. Szemléletesen idézi meg ezt a társadalmi réteget, összes problémájával együtt. Lehengerlő.

A Typotex Kiadó egy 2005-ös csodás kisregényt hozott Jón Kalman Stefánssontól. Ezúton is hálás köszönet érte! "a szürke hétköznapok izgalmainak krónikása a megszokottnál könnyedebb, egymáshoz lazán kapcsolódó történetek füzéréből álló regényében az izlandi falucska lakóinak életén keresztül a vágy mibenlétét és az élet értelmét kísérli meg körbetapogatni." - írja a fülszöveg. Ez a már címével is megkapó Nyári fény, aztán leszáll az éj. Stefánsson és Patat Bence duplázott. Nagyszerű olvasmány.

Borbély Szilár: Kafka fia - kihagyhatatlan! A szerző az apák és fiúk ellentmondásos viszonyáról mesél, miközben saját traumáit és félelmeit szövi bele a regénybe. Borbély Szilárd regényének megjelenése az év egyik legfontosabb irodalmi eseménye.

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda
A szerző szívmelengető módon, férfias érzékenységgel, érezhetően őszintén mesél. Számomra az év egyik kedvence lett ez a több évszázadot átölelő családregény. 

  
Billy O'Callaghan: Szerelmem, Coney Island
Szeretnék még olvasni az idehaza eddig ismeretlen szerzőtől. A szenvedélyes drámájában egyetlen napba sűríti azokat a történeteket, tájakat, tragédiákat és csodás pillanatokat, amelyek két, egymástól távol született, de egymás mellé sodródott ember életét alkotják. Egy fájdalmasan őszinte és szívszorító, finoman érzelmes történet.

Jonathan Franzen: Keresztutak
Franzen, aki a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja, mestere az epikus diszfunkciós családi sagak-nak. Az új regénye is egy összetett, igazi amerikai családtörténet a hetvenes évek Amerikájából. A 21. Század Kiadó KULT-könyvei közül is kiemelkedő, igényes darab.







                                                                                  

Az első etapot Karl Ove Knausgard Évszakok sorozatának nyitó kötete, az Ősz zárja, ez került a 10. helyre. Az Ősz egy személyes enciklopédia, amelyben az író apa megmutatja születendő lányának, milyen csodálatos, megismerhetetlen és kiszámíthatatlan hely ez a világ. Ez is az irodalom feladata, hogy felismerést ébreszt. Az Ősz történetei nem csak jó olvasási élményeket, hanem jelentős a-ha élményeket is kínálnak az olvasónak.



                          




Jönnek a kedvencek 11-20-ig! Benne két KULT kötettel, innen is látszik, erős év, jó termés volt. Itt van Colson ​Whitehead kétszeres Pulitzer-díjas, duplázott a norvég KOK, lezárult a Harcom sorozata, az új írósztár, Sally Rooney újdonsága, vagy Dezső András, aki hazai Pulitzer-emlékdíjas, remek tény-dokumentum regénye a Fedősztori, Bauer Barbara újdonsága, Finy Petra csodás Kerti szonáta regénye és Rényi Ádám első önálló könyves megjelenése. 
      
Az Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek ahogyan a többi kötet is, egyértelműen kedvenc lett. Linn Skaber saját és mások élményeit használta fel arra, hogy fiktív monológokat, rövid történeteket írjon, Felnőttmonológok alcímmel. A Ma négykézláb akarok járni már a címével megvett. Mindegyik fejezet egy-egy külön kis életmese, amiből az élet szeretete árad. A Scolar igényes kiadványa Patat Bence remek fordításában sziporkázóan élővé varázsolta a prózát, Lisa Aisato grafikái pedig elképesztően csodásak. Tökéletes könyv.

Történelmi regények közül az Anjouk 7. része szerintem az egész sorozatból kiemelkedik. A Birodalom ura alcímet viselő Bíró Szabolcs regény erős, igényes darab. Ahogyan Alex Schulman svéd író, A túlélők könyve is, ami egy szuggesztív erejű regény a család életünket meghatározó szerepéről, a testvérkapcsolatok romboló és építő energiáiról, és a traumafeldolgozás nehézségéről. Ez utóbbi két regény az Athenaeum kiadványa.

                                                    




A 21-30-ig helyet kapott kötetek között még három KULT-könyv a 21. Század Kiadótól, egy történelmi, családregények, novellák és szórakoztató irodalom került. Benkő László az Árulók diadala című regényében Corvin János élete áll a középpontban. A sorozat első könyve a ​nagy uralkodó egyetlen, törvénytelen fiáról mesél. Politikai cselszövés, ármánykodás, intrika és besúgás kísérte Corvin János rövidre szabott életét, nem kímélve magánszféráját sem. 
Megtisztelő volt előolvasni még megjelenés előtt a kiváló műfordító Barna Imre első regényét. Olvasmányos stílusban megírt, sok-sok találó gondolattal találkozhatunk a cselekményben. Tetszett ahogyan összefűzi ezt a családtörténetet, igazi aparegény a Kérdezd meg tőle története. 
     
                
A három KULT-könyv: Papírpalota, ahol a családtörténet kőkemény, földbe döngölő hatású, lírai érzékenységgel megírt elsőkönyves bemutatkozás. A legtöbb Kult-könyv beillik társadalomkritikának is, Liz Moore Hosszú, fényes folyó regénye bár krimivonalon viszi a történetet, de kiemelkedően érdekes a két lánytestvér sorsának bemutatása. Csak ajánlani tudom, húsba vágó, de különleges irodalmi csemege vár az olvasóra. Érdemes Gömöri Péter igényesen szép fordítására is figyelni. Jasmyn Ward A csontok megmaradnak című regénye hasonlóan szép, lírai hangon megírt, mégis szomorú története egyszerre fájdalmasan gyönyörű és mégis érzékenyen megírt regény egy anya nélküli, afroamerikai családról szól. Elgondolkodtató, mély történet. 
   

John Updike Nyúlszív regénye (és az egész Nyúl-sorozat) új fordításban került az olvasókhoz Horváth Gy. László munkájának köszönhetően. 

Forró Bence novelláskötete igényes és tartalmas, teljesen életszerű. Az emberi lélek mozgatórugóinak mélyére pillanthatunk. Férfiasan érzelmes novellák ezek. A kötet terjedelme (156 oldal) ne tévessze meg az olvasót. Rövidek, de annál hatásosabbak. Szívből ajánlom!


Helga Flatland Egy modern család regényében érdekes témát dolgozz fel, a kapcsolatok mélyére ás le. A középpontban a szülők és a gyermekek, a testvérek, a barátok közötti kapcsolatok szövevényes hálója bontakozik ki. Van frusztráció, bizonytalanság és elfojtott indulatok, ahogy egy családban mindenütt.

A Scolar kiadványa Hartay Csaba első regénye, Lerepül a hülye fejetek címmel most új szöveggondozással, borítóval került a boltokba. Egy kőkemény életrajz a ’90-es évek Magyarországáról, gimis bulikról és haverokról. Tökéletes látlelet a vidéki fiatalokról. Lakótelepi srácok a Holtág partján. 
Az idei éves listát Bödőcs Tibor regénye zárja. A Mulat a Manézs a cirkuszi bravúrokra is képes magyar nyelv karneváli dicshimnusza, szertelen, barokkosan burjánzó szatíra egy országról" írja a fülszöveg. Ambivalens érzéseim vannak a regénnyel, elismerem minden erényét, bár én másra számítottam. A magyar valóság édes-bús, keserű esszenciája egy idő után nem volt vicces, nem az önfeledt szórakozást hozta. Tagadhatatlanul a könyv erős hatást tud kiváltani, amihez talán inkább az elkeseredett, tehetetlen düh párosul. 
                           

3 megjegyzés:

  1. Először is szívből gratulálok a Blogod 9. Szülinapjához! Nem csupán a mai szépirodalmi listád impozáns, hanem a 9 évbe fektetett munka is, ami ezeket a bejegyzéseket eredményezte, mind lenyűgöző kitartást és odaadást mutat. Nem beszélve egy élet olvasásáról, ami ahhoz kellett, hogy ennyi minőségi és értékes írás szülessen Tőled! Sokkal nehezebb munka, mint gondolhatná bárki is, értve olvasni, állhatatosan, néha olyat is ami fáj, vagy nem tetszik, ami megvisel, de talán több olyan akad, ami örömöt okoz, és átlendít a nehéz időkön. Hiszen ezért (is) olvasunk, a sok szép élményért, vagy fájdalmasért akár, az olvasni szerető embereknek nem kell ezt elmagyarázni, mit jelent egy könyvet, nagy sóhajjal letenni, azt kívánva, hogy bárcsak ne lett volna vége. Olyat olvasni, ami fogva tart napokig, amire visszagondolunk, még évek múlva is. Becsülendő ez a hatalmas erőfeszítés, amit az olvasás oltárán teszel, Magad és mindannyiunk örömére! Még nagyon sok jó és tartalmas olvasmányt kívánok Neked, kitartást hozzá, soha nem múló szenvedélyt. Pihenni se felejts el közben, aztán újult erővel folytatni. A kedvünkért is, akik figyelünk, követünk, és Veled olvasunk, mérvadó véleményed alapján! Feltétlenül! Várom a 10. Szülinapot..!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mariann!
    Köszönöm a kedves szavaid, hogy folyamatosan figyelemmel követed a blogot. Örülök, ha találsz kedvedre való könyveket, és innen válogatsz olvasmányaidnak az ajánlóimból.

    VálaszTörlés
  3. Figyelmet érdemlő összeállítás!--
    A Nyúl--- sorozat mind az öt kötetét megvettem,és újra olvasom
    ebben a fordításban! Kedvencem!

    VálaszTörlés