2021. április 18., vasárnap

Osztálytalálkozó

Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek


                                                                        






"Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik. Mindenki előadja, hogy bejött neki az élet. Álomállás, álomcég, álomfizetés, álomutazás, álomférj, álomfeleség, álomgyerek."



A harminc mai történetet tartalmazó kötet a hónap végén kerül a boltokba. Számomra az idei év meghatározó és emlékezetes olvasmánya lett. A kötet fontos és aktuális kérdésekkel foglalkozik. 
Ezek a kis életmesék nagyszerűen képeznek egységet jelen világunkról, villantanak fel képeket rólunk emberekről.

A megidézett emberi kapcsolatok néhol bizony szürreálisak, mint egy Kafka-regény, ez akár a címadó első történetre is igaz. Egy osztálytalálkozóra érkeznek a résztvevők, látjuk az igyekezetet a szereplőkön, a kényszer szülte, kötelező részvétel okozta megfelelni vágyást. Mindenki próbálja a legjobb formáját hozni, ahogy ez ilyenkor elvárt. A drámai fordulat mellbevágó, az utolsó néhány mondattal válik döbbenetessé. Kiderül, ki az elbeszélő és hol is vagyunk, mi is az apropója ennek a találkozónak. Ugyanilyen szürreális fordulatot vesz a Van másik és a Mosoly című írás, ahol egyetlen záró mondattal áll fejre a történet, nyer más értelmet az addig olvasott mese.

A novellák nagyon sokfélék, valóban rövidek, olvasmányosak, egyszerre hol viccesek, hol elkeserítően dühítőek vagy meghatóak. Nagy erőssége még a novelláknak, hogy többértelműek. Legnagyobb örömömre végig szerethető és szórakoztató is, pedig komoly drámák, élethelyzetek villannak fel. A kiüresedett kapcsolatokról szívszorító volt olvasni, de a fájdalmas pillanatokban sok-sok szeretettel teli kép is megidéződött. Az élet és a sors szeszélye, játéka alakítja a sorsunkat. Éreztem dühödt haragot, fájdalmat, csodálatot, elkeseredett ragaszkodást a múlthoz. A szeretet vágya ott munkál mindenkiben. Az elengedés sem könnyű pillanatait hozza a Házassági évforduló történet. Ütős és megható, szívet melengető, a szeretet erejét megidéző mese ez. Felbukkant benne az elveszett boldogság fájdalma.
Embertelenül képmutató világ ez bizony, ahol játsszuk a saját kisded játékainkat a vélt, remélt, néha csak pillanatnyi boldogságunkért. 
                                 
Szerettem olvasni, vittek magukkal a történetek, még úgyis, hogy néhol elég könyörtelen, lélekfacsaró világot ábrázol, nem fest rólunk emberekről jó képet. Rényi Ádám jó emberismerő, nyitott szemmel járhat a világban, kiváló megfigyelő lehet. Tökéletesen megidézi a nagy elődöket, Örkény István, Roald Dahl meghökkentő világát. 

Az egyszerű, hétköznapi kis mesék olyan fricskát adnak, váratlan fordulattal záródnak, ami megdöbbentő és izgalmas végkifejlettel ajándékozza meg az olvasót. Rényi Ádám történetei ezernyi érzést, élethelyzetet képesek közvetíteni. A groteszk humor szinte mindig ott lapul. Erre kedvenceim: Barna lötty, Bűn és bűnhődés vagy a #lovecouple írások. Ez utóbbi a celebvilág jellegzetesen felszínes életmódját idézi fel. 
Az elmagányosodás sajnos társadalmi jelenség. A szétszakadt családok történetei a Korcsolyázók a tavon, A képeskönyv vagy a Paula eseményeiben jelennek meg. A Szerelem, sötét verem vagy a Három csengetés misztikus képei hátborzongatóan jól sikerültek. A Nem fogadott hívás pedig szintén a "mindent visz" kategória. A kötet egyik legerősebb novellája.

A könnyed humor is megcsillan az Op. 23. vagy a záró mesében. A legtöbb kis életpillanat valós, átélhető, könnyedén megtörtént vagy megtörténhet mindenkivel. Groteszk görbetükör, amibe érdemes belenézni, de kell egy kis bátorság is ehhez. Elképesztő, mennyire hiányzik a világból az empátia, nincs irgalom és kevés a figyelem, törődés a másik ember felé. Megrázó és mégis üdítően friss, elgondolkodtatóan szórakoztató olvasmány, ahol mindvégig jelen van az írás mellbevágó ereje. Kétségtelenül az év egyik kedvence nálam.

ITT előrendelhető kedvezménnyel  kötet! Ne hagyd ki, érdemes! 


  

Rényi Ádám: (Budapest, 1977. április 23.) 
a 21. Század Kiadó társtulajdonosa.
Média- és kommunikációs szakember az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát francia nyelv és irodalom, valamint média szakon. Rényi Ádám pályáját újságíróként kezdte. Évekig kereskedelmi televíziók vállalati kommunikációjáért felelt, majd PR-ügynökségek vezető beosztású munkatársaként dolgozott.

Jelenleg a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs főtanácsadója.






XXI. Század, Budapest, 2021
keménytáblás · ISBN: 9789635680917 · Megjelenés időpontja: 2021. április 30.

1 megjegyzés:

  1. Ez a bejegyzés is olyan volt számomra, mint egy novella. A végén csattant, amikor rájöttem, hogy ismerem az írót - majdnem tíz éve, még amikor tök másmilyen volt a 21. század kiadó (akkoriban indult), megszerveztek egy blogger-kiadó-író találkozót. Nem is tudtam, hogy ír :) A könyv már régóta érdekel, de a posztod (na meg a csattanó :D) még jobban meghozta a kedvem hozzá.

    VálaszTörlés