2021. április 3., szombat

Visszapillantó

Visszapillantó


                                                                



Az első három hónap rövid összefoglalója: a sötét bezártság után lassan, de biztosan süt a nap, kiszabadulhatunk mi is a szabadba. Bár a vírushelyzet sajnos nem csillapszik, de a remény éltető ereje talán működik. 
Az első negyedévben 45 könyvet sikerült elolvasnom, ami pontosan egyezik a tavalyi eredménnyel. Ezen kissé még én magam is meglepődtem, hiszen érezhetően lassabban ment az olvasás.... ahogyan az írás is, hiszen 35 bejegyzés született, míg tavaly 41 került ki ugyanebben az időszakban. Recenzió 18 volt ezekből, amit főleg a karácsonyi csúcsnak köszönhetek, sok maradt januárra. A közismert helyzet sajnos mindenkit így-úgy érintett, a kiadókat sem kíméli. A mindig nagyon várt könyvfesztivál sajnálatosan idén is elmarad, de minimum később lesz, ahogy sorra csúsznak a megjelenések is. Mindezt egy ideje a boltzár is nehezíti...

       
Kétség nem fér hozzá, hogy nem csak a negyedév, de az év egyik legjobb könyve már megfordult a kezemben. Jón Kalman Stefánsson: Ásta című regénye az izlandi sztárszerző csodás hangulatú életfilozófiája lenyűgöző olvasmány volt. Élmény volt lírai soraiba belemerülni, elgondolkodni az élet és a boldogság értelmén, lehetőségeiről. A Jelenkor Kiadónak hálás köszönet érte. 

Coco ​Chanelről, a legendás divattervező ikonról két könyvet is olvashattam. Tényleg egyik könyv hozza a másikat, hiszen a 21. Század Kiadónál megjelent Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője hozta az Európa könyvét, ami Chanel a Riviérán címmel jelent meg. Mindkettő különböző életszakaszait mutatja be az ötven éve elhunyt divatikon tervező kivételes életének. Ajánlom mindkettőt, a csodás kivitel mellé a tartalom is remek.
Egy klasszikus is - végre -   a kezembe került. Orwell Állatfarm című  szatirikus kisregénye kiemelkedő olvasmányélmény lett. Nem tudom, miért maradt ez ki eddig... Ne hagyjátok ki! Aktuális, találóan pontos. 





Két krimi volt, ami megmozgatta, kellően felborzolta a várakozásom. Az idei év első skandináv krimije természetesen az Animus égisze alatt jelent meg, januárban. Ez azért is bizsergető öröm, mert Arne Dahl náluk tért vissza a magyar olvasókhoz hét év után. A Valaki figyel egy összetett, alapos krimi, szépirodalmi igényességgel megkomponálva. Kiváló sorozatindító, ha minden rendben megy augusztusban érkezik a folytatás is, amit kell-e mondanom, izgatottan várok!


                                                                                                           


A másik kiváló krimi a General Press kiadványa egy igen aktuális, fontos témát állított az események középpontjába. Nele Neuhaus német írónő és a Gonosz farkas tartalmas, minőségi krimije a családon belüli erőszak és a pedofilia létező tényére irányítja a figyelmet. Olvasható, nem részletekbe menő ábrázolása igazi családi drámák sora. A valós problémák, a tabunak számító téma ha lehet ilyet írni befogadható módon kerül ábrázolásra. Sötét és fergeteges krimi, erről a témáról kell beszélni, sajnos de ez a való világ. A történet jól felépített, több szálon fut, a karakterek is jól kidolgozottak.

         

Picit maradjunk még a krimiknél. Tavalyi felfedezés Linda Castillo, akinek amish környezetben játszódó történetei lenyűgöztek. Egy ​zárt világ – megannyi titokkal. Tőle olvastam még hat krimit, (Égető titkok, Sötét úton, Vihar után, Néma eskü, Könyörgés, Megtört csend) pótoltam a sorozatot, hiszen ősszel már a tizenkettedik kötete érkezik. Ahogyan a másik remek sorozat Peter James tollából, a Roy Grace nyomozó nevével fémjelzett krimisorozat lett. Itt öt történetet sikerült pótolnom, hiszen ez is a tizennegyedik részél tart már. Nem is értem, miért is maradtak ki ezek a krimik nálam. Mindkettő a General Press Világsikerek sorozatában jelenik meg.




        
Jók voltak még, ajánlom ezeket is: Péntek Orsolya: Hóesés Rómában, Kerékgyártó István: Szeretett gazdám, avagy Egy vezér ifjúkora, Barna Imre 
a kiváló műfordító első regénye a Kérdezd meg tőle, 
                                                                                                                        
J. S. Margot: Mazel Tov - Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal, 
Esi Edugyan: Washington Black, Krusovszky Dénes esszék, kritikák gyűjteménye, Hemingway szalvétája címmel. A svéd nyelvész, Sverker Johansson A nyelv eredetéről címmel kiadott munkája nem csak izgalmas és okos, szórakoztató könyv, számtalan érdekességgel. Érdemes kézbe venni! 

Lee Child és öccse közös erővel egy eredeti, sallangoktól mentes, izgalmas légkört megteremtve írta meg a 25. Reacher-krmit. Az őrszem egy jó krimi lett, ha nem is kiemelkedő. Ez azért már elég jó teljesítmény egy évtizedek óta futó, sikeres történetfolyamban.                                            

Két újraolvasást is megemlítek: Kőrösi Zoltán Magyarka regényét a szomorú, öt éves évforduló okán a moly oldalán szervezett emlékolvasás miatt vettem elő. Míg Hartay Csaba újra kiadott, frissített szövegű, de szókimondóan mai első regénye a Lerepül a hülye fejetek -et olvastam újra.  





    
Néhány szó a csalódásokról, a citrom-díjasokról: Sarah Crossan: Darázsfészek valamije magasan viszi a pálmát, erősen megosztó, nálam "kiverte a biztosítékot"... nem csak a töredezett-verses stílusa miatt. Az utóbbi évek legundorítóbb-idegesítőbb nőalakjával. A történet előnye, hogy beszélnek róla, 
és vitákat generál. Szuperszép borító, fontos témák, rémgyenge kivitel. Hasonló témában a Bánat egy tollas állat magasan jobb volt. 
Nem nyert nálam Ben Lerner könyve sem, Az iskola Topekában, nem sikerült közös hullámhosszra kerülnünk, ahogyan Halász Rita Mély levegő kisregénye is nekem fullasztóan nyomasztó volt. 




A bloginterjúk sora Cseke Lajos történelmi regényíróval folytatódott januárban, majd márciusban Beke Zsolt műfordítóval beszélgettem Linda Castillo és Lee Child krimijeiről, a fordítás folyamától. Február sajnos kimaradt, de jó hír, már kész, hamarosan érkezik az áprilisi interjú! Az legyen meglepetés, hogy most kivel beszélgettem.

Ha esetleg rólam szeretnétek többet tudni, még olvasni, a Könyvutca blogon készült velem is egy interjú márciusban, keressétek, ajánlom! Köszönöm itt is Beának az érdeklődést, a jó kérdéseket. 

Pici előretekintés. Amiket izgatottan várok: Karl Ove Knausgård sagájának hatodik, záró kötetét május végén, J. D. Barker - James Pattersonnal közösen írt krimijét a Madártollas gyilkosságokat, jelenleg április közepe az új, várható megjelenése. A. J. Kazinski és Thomas Rydahl első közös regénye különleges krimi, Andersen legismertebb, tragikus végű meséjének hátborzongató „előtörténete”, A hableány halála címmel elvileg már megjelent a héten. A Fabian Risk-sorozat 5. kötete Stefan Ahnhem tollából Halálos X címmel a hónap közepére ígérkezik.
A Kafka fia egy befejezetlenül maradt Borbély Szilárd-regény június elején kerülhet a boltokba.

Köszönöm a figyelmet és a támogatást minden kiadónak, olvasónak, követőnek.




     
Tavaszi lendületnek Varró Dániel versével zárok, biztatva mindenkit olvasson, merüljön el a könyvek csodás világában!
Varró Dániel: Április

Bolond idő, esős-napos tavasz,
kertben, gomblukban kis, színes virágok,
az Április egy szerelmes kamasz,
telisóhajtja széllel a világot.
Belülről úgy feszítik már a gondok,
hogy kikapcsolja nadrágján a gombot,
s könnyít magán ezüst sliccét kitárván:
ragyog az égen szép ívű szivárvány.

kép: Joel Robison



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése