2021. április 25., vasárnap

Szem előtt

Jeffrey Archer: Szem előtt




                                                              






Jeffrey Archer új hőse, William Warwick nyomozó visszatért! Az angol lord nem véletlenül lett világhírű, a lektűr műfajának jeles képviselője ezúttal is meggyőzi olvasóit. Persze a fő hangsúly most a szórakoztatáson van. A kivételes népszerűségnek örvendő családregény-sorozata a Clifton krónika, valamint a Párbaj című regény összetett és alapos történetfelépítését itt ne keressük. Nincsenek véres akciók, ez egy szórakoztató, békebeli angol krimi. 


Azonban minden mást megkapunk,az Archertől megszokott fordulatos, néhol meghökkentő cselekményt, könnyed humorral meghintve, ragyogó párbeszédeket, amik végig fenntartják az érdeklődést, és könnyen olvashatóvá teszik a történetet. Izgalmas és hangulatos, amolyan hagyományos nyomozós történet ez, amihez a nyolcvanas évek Angliája remek hátteret ad. Egy kis könnyed, romantikával átszőtt humoros mese. A jól bevált recept és az írói profizmus működik. Nem véletlen, hogy Jeffrey Archer az egyik legismertebb angol regényíró. Az olvasó nem unatkozik, most is mesterien megkomponált események sorozata a regény. Jól szórakoztam végig, a jó stílusban megírt történet folyamatosan ébren tartotta a figyelmemet.

Az első rész családi bonyodalmai tovább folytatódnak. William Warwick jó családból származó ifjú, 
aki mindig is nyomozó akart lenni, szemben az apai akarattal, aki híres és sikeres védőügyvéd. Ebben 
a krimiben is fontos szerepet kap az apa, de a testvére is. Williemet a sikeres rendőri vizsga után őrmesterré léptették elő, araszol a ranglétrán. Warwick őrmestert jutalmul átirányítják a Scotland Yard kábítószerellenes ügyosztályára, ez hozza mozgásba az eseményeket. Feladatul kapja a csapatával,hogy a hírhedt drogkereskedőt Ahmed Rashedit kapják el. Háttérnek kerekedik ki az élete, amiben nagy változás történik. Bethszel törvényes keretek közé terelik közös sorsukat, életre szóló esküvőt tartanak. Amit egy nem várt, ritka pillanatként egy régi szereplő, mint hívatlan vendég tesz emlékezetessé. Az oltár előtti kellemetlen meglepetésről Miles Faulkner gondoskodik... Az ő élete is tovább bonyolódik a szemünk előtt, jelentős hangsúllyal viszi előre az eseményeket. Visszatér a ragyogó és gátlástalan ügyvéd, Booth Watson is, aki ismét biztosítja, hogy mozgalmas legyen a történet. Természetesen a női szereplők is kitesznek magukért. Beth, Christina vagy a csinos rendőrnő, Jackie színes és izgalmas szereplők. 

A számtalan váratlan és humoros kaland egy gyilkossággal vesz komolyabb irányt. Akad tárgyalótermi dráma, tökéletes képet ad az arisztokrácia életéről, lesz szerelmes nászút Rómába, sok művészettörténeti háttérrel, majd családbővülés, mindez kiváló stílusban. Aki olvasott a szerzőtől tudja mire számíthat, Archer mesterien szövi a szálakat. Itt biztosan azt kapja az olvasó, amit Archer korábbi könyvében is megszeretett.

Remek szórakozás, jó kikapcsolódás, számtalan érdekességgel megtűzdelt történet. Archer kellő fantáziával és humorral mutat rá az élet fonákságaira. A befejezés elég meredek és meglepő, igazi sodró akcióval megírt lezárás, ami jó átvezetés a következő részre. A jó biztosan elnyeri jutalmát, míg a gonosz... nos, az is, de azért lesz még csavar! Ajánlom mindenkinek, aki az olvasmányos, klasszikus krimit kedveli. Kifinomult, angol eleganciával megírt szórakoztató mese. Érdemes Jeffrey Archer könyveit olvasni, hiszen jól ír, most is bemutatja képességeinek teljes skáláját.

Itt rendelhető a regény, ha e-könyvben kéred IDE katt! 

                       
Jeffrey Archer: 1940. április 15-én Londonban született
Lord Archer-t híres íróként ismeri a világ, de konzervatív politikusként is szép pályaívet futott be. Élete is regényes.
A Clifton-krónika sorozatot 2011-ben kezdte írni, 71 évesen. Archer 32 éves koráig egy sort sem írt. Első regénye 1975-ben jelent meg Se több, se kevesebb címmel. 1979-es regénye a Párbaj jogait már hárommillió dollárért vette meg a kiadó. A sikerre jellemző, hogy Angliában a megjelenés hetében egymillió példány talált gazdára. Több novelláskötetnek is szerzője (S ezen áll egy mese, Egy tegez nyílvessző, Tucatnyi félrevezetés).

General Press, Budapest, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524779 · Fordította: Tóth Bálint Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése