2021. április 8., csütörtök

99 magyar vers

99 magyar vers
Simon Márton válogatásában



                                                                          





A Helikon Zsebkönyvek 99. kötete a magyar költészetből merítve stílusosan 99 nagyszerű magyar verset mutat be. A válogatás megtisztelő és nehéz feladata Simon Márton költőre hárult. Mint minden válogatás, lista ez is szubjektív, de átfogó képet mutat. A névsort böngészve valóban sok izgalmas meglepetés várhat az olvasóra. Remek ötletnek gondolom ezt az antológiát. A vers mindig személyes, intim műfaj, hangulatfüggő. 




A kötetben számtalan közismert és elismert név található, azonban biztos vagyok benne, hogy mégis meglepetések sora érheti a kíváncsi verskedvelőket. A válogatás valóban széles skálán mozog, szélesítve ismereteinket. Sokféle verstípust, megközelítést és témát találunk a költeményekben. Az csupán egy izgalmas pillanat lehet, amikor a számtalan alig, vagy kevéssé ismert költő alkotására bukkantam olvasás közben. Ide sorolnám új felfedezésnek a teljesség igény enélkül: Ujvári Erzsi, Urr Ida, Karig Sára vagy Vasadi Péter, Csajka Gábor, Sziveri János, Gutai Magda verseit. Igazán tökéletes és elgondolkodtató volt a két záró vers Málik Roland és Jancsó Noémi alkotásai.




Sokak számára ismert tény, hogy a népszerű írónő, Szabó Magda is költőként kezdte pályáját. Tőle is találunk egy csodás verset a kötetben, de a közismert és nagy nevek közül számomra meglepetés volt Szabó Lőrinc verse vagy Karinthy Frigyes alkotása. Örömmel fedeztem fel Szilágyi Domokos, Hervay Gizella és Baka István költeményeit, hogy most rájuk is vetül picit a reflektorfényből. Megérdemelten, nagyon kedvelem az ő költészetüket is.


A névsorból Nagy László, Fodor Ákos, Faludy György, Orbán Ottó vagy Térey János sem hiányzik. Színes csokor ez a válogatás, hol sok kevéssé ismert vers került be az életműből. Remek verseket alkotott a meséiről közismert Csukás István is, tőle is találunk egy verset a kötetben. Első olvasásra huszonhat vers került a kedvencek közé, ezek mint egy jó füves könyv, hangulat és téma miatt bármikor szívesen olvasható nekem. Motivál, hogy időnként újra elővegyem és beleolvassak ebbe a remek válogatásba, újabb kortárs szerzőket megismerve. Sok új felfedezést téve jó kirándulás volt a költészet oltárához ez a válogatás. A kevéssé ismert alkotók is megérdemelnék, hogy olvassuk és tudjuk a munkásságuk jellemzőit, fontos sarkköveit. Gazdag, érdekes és bőséges válogatást ad a kötet a hazai líra gyöngyszemeiből. 

                  
Simon Márton jó érzékkel nyúlt bele a magyar líra bőségszarujába. A fiatal költő méltán népszerű és kedvelt minden korosztály számára, ezt már bizonyította. Nem csak fantasztikus költő, de jó ízléssel, értéket teremtve-mentve válogatta össze az antológia verseit.

Jó volt megismerni, elmerülni ezekben a költeményekben. Friss hangú, alig ismert verselők munkásságát is megismerni, avagy a már méltán népszerű és közismert alkotók életművéből a felszínre hozni kevéssé ismert kincseket. Ajánlom minden verskedvelő, költészetrajongónak, izgalmas új felfedezéseket tehet az olvasó. Jó versolvasást mindenkinek! Remélem sokaknak fog még tetszeni a kötet! 



ITT a kedvezményes megrendelés lehetősége! 









Helikon, Budapest, 2021
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795933



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése