2021. április 20., kedd

Weöres Sándor Füves könyv

Weöres Sándor: Füves könyv





                                                  




"Tiprás és eltiportatás, falás és fölfalatás: ez az élet.



Weöres Sándor a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója. Mindemellett talán az egyik olyan költő, akinek már gyermekkorban megismerjük és megjegyezzük a nevét. Ez egy életen át kísérheti generációkon átívelve nem csak a versszerető irodalombarátokat, hiszen a Tündér (Bóbita) Kutya-tár vagy a Pletykázó asszonyok örökbecsű darabok a gyermekirodalomban. Páratlanul gazdag művészete a mai napig fontos és meghatározó igazodási pontot jelent nem csupán a gyermekköltészetben, de az egész magyar irodalmi életben is. Verseinek ritmusával ösztönösen érezte és találta meg az utat a gyerekek szívéhez.


A Helikon Zsebkönyvek 100. kötete az ő munkásságából merítve nyújtja át mélységében, tömörségében az élethez nyújtott hasznos tanácsait ebben a Füves könyvben. Igazán jó és néhol roppant frappáns bölcsességekre találhatunk, amik ettől lesznek zseniálisak. Megszívlelendő tanácsok, életreceptek páratlan megfogalmazásában. Segíthetnek a mindennapok káoszából kiutat találni. 
A kikristályosodott igazságok témáiban az élet legfontosabb, legjellemzőbb kérdéseire kaphatunk válaszokat. A szerelem, férfi-nő kapcsolata, a boldogság és az élet mibenlétének fontossága mellett a vallás, a hatalom és az öröklét, halál-elmúlás témái villannak fel. Egyszerű és közérthető példákkal akar felelni az élet számtalan meghatározóan fontos kérdésére. Bármikor találni benne valami jót, hasznosat. A teljesség felé, a szeretet és odafigyelés a másik emberre, annak fontossága jelenthet úticélt. Ehhez lehet iránytű a versek, prózai művek részleteit is tartalmazó válogatás.

"Húszéveskori önmagunkkal ha találkoznánk negyvenévesen: irigyelnénk, vagy megpofoznánk."

Nyílt, őszinte, elgondolkodtató képein érezhető, mennyire jól bánik a szavakkal Weöres Sándor. Szuggesztív módon választ keres sorsdöntő és fontos kérdésekre, amikre a lehető legmélyebb őszinteséggel válaszol. Ha csak pár perced van olvasni, ám szeretnél értékes gondolatokkal gazdagodni, vagy éppen újraolvasnád tanács után kutatva, ez a te könyved. Az élet örömeihez a szomorúság és a fájdalom is hozzá tartozik. Így kerek, ezek nélkül mit sem érnek a boldog pillanatok. Olyan mankó, segítő támasz ez a könyvecske, amit bármikor, bárhol felütve kaphatsz válaszokat a lelked mélyén megfogalmazott, de ki nem mondott kérdésekre is.

"A magány nagy társaság; az elhagyottsághoz legalább kettő kell."


Megismerhetjük a költői líra sokszínűségét, témáit. A jó vers, az irodalom szerepe, jelentősége is felbukkan. Ezzel is kedvet kapva a további művek megismerésére. Igazán élvezetes kis olvasmány, bölcs és mélyreható életvezetési tanácsokkal, és filozófiai vizsgálódásokkal segít eligazodni rohanó világunk egyre zűrzavarosabb pillanataiban. 

"A levegőt s a szabadságot csak akkor érezzük, ha nincs."

ITT rendelhető kedvezménnyel a kötet. 
       
Weöres Sándor: 
1913. június 22. (Szombathely) – 1989. január 22. (Budapest)
Kossuth és Baumgarten-díjas magyar költő, író, műfordító, irodalomtudós. Felesége Károlyi Amy költő volt.
Weöres Sándor: A legfontosabb
Csak azért
az egyetlen napért
érdemes volt megszületnem,
amikor szeretni tudtam,
és szeretnek-e, nem kérdeztem.
Csak ennyi történt teljes életemben,
egyébkor szakadékba buktam.
Csak azért
az egyetlen napért
érdemes volt megszületnem.






Helikon, Budapest, 2021
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634797029

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése