2021. április 9., péntek

A madártollas gyilkosságok

 James Patterson - J. D. Barker: A madártollas gyilkosságok





                                                            





Az utóbbi időszak legjobban várt könyve. J. D. Barker neve számomra garancia volt, miatta érdekelt 
a regény. J. D. Barker A negyedik majom-trilógiával már a kedvenceim közé került, amit legutóbbi könyvével csak megerősített. Eléggé meglepő is volt számomra ez a koprodukció ténye. James Patterson nem tartozik a kedvenceim közé, pedig a világ egyik legnagyobb példányszámban eladott szerzője. Amit eddig olvastam tőle 3-4 könyvet egyik sem tetszett igazán. Felszínes, kidolgozatlan ötlethalom, forgatókönyvszerű regényei nem vertek le lábról. James Patterson, a világ egyik legnépszerűbb szerzője felkérte Barkert egy közös thriller megírására. Patterson rendre szívesen társult már eddig is más írókkal közös munkára. Szóval ez mindenképpen jó alapötlet volt a kiinduláshoz, de igazán érdekelne, vajon mi motiválta a két szerzőt a közös munkára, hogyan született ez a regény?


Mondhatom, azért hozta a szintet, a könyv olvastatja magát, mégis valahol hiányérzetem maradt. Spoiler nélkül lehetetlen bármit felvillantani, hiszen a szövevényes történet rövid fejezetei, idegesítően darabos tőmondatai, és a folyamatosan változó eseményei misztikus háttérrel megspékelt pszichológiája amúgy lenyűgöző. Pazar akciók sora, azonnal belecsapunk az események közepébe. A végig lendületes történet, ami egy expresszvonat sebességével gázolja le az olvasót, igazi hullámvasút. Több itt a csavar, mint egy barkácsáruházban, a végkifejlet kiszámíthatatlan és meglepő. Váratlan események és megkapó fordulatok sorával találkozik a kedves olvasó. Nagyjából 5-10 oldalanként áll fejre az események menete, változik meg a lehetséges gyanúsított személye és az okok, összefüggések háttere. Mire kezdene valamit összeilleszteni az olvasó, kiderül az ellenkezője sem igaz annak, amit elgondolt. Szóval vitt magával, ez kétségtelen, de úgy a 300. oldal táján egyszerűen elvesztettem az érdeklődésem. A felfokozott várakozás ellenére vegyes érzéseket hagyott, egy kicsit csalódtam. Egy idő után csupán sodródtam az eseményekkel, kapkodtam a fejem, türelmesen vártam a megoldást.


Az akció azonnal megkezdődik már az első oldalakon. A főhősünk, Michael Fitzgerald rendes fickó, kamion-sofőrként dolgozik. Hazatérve lakásába egy idegen nőt talál holtan a fürdőkádjában. Michael rögtön felhívja a húgát, Megan-t, aki pszichológia szakos főiskolai hallgató. A férfi csak ezután hívja a rendőröket. Rögtön sejthető, hogy a két ember között igen szoros a családi kapcsolat, a bizalom jól működik. A múltjuk, családi tragédiájuk, gyermekkoruk traumája folyamatosan, lassan bontakozik ki. Ez adja a feszültséget, olyan hátteret, ami minden képzeletet felülmúl. A regény egyik fontos, legszínesebb szereplője éppen Megan lesz. Michael lesz az első számú gyanúsított, bár állítása szerint nem ismerte a nőt, valaki csapdába csalta. A lehetséges bizonyítékok azonban nem ezt igazolják. Egy kis Holtodiglan-érzetem volt is itt.

Beindul a nyomozás, színre lép két jó figura: Garrett Dobbs nyomozó és Jessica Gimble, az FBI ügynöke összefogtak és versenyt futnak az idővel. A bizonyítékok csak gyűlnek, a tempó egyre fokozódik, a hullák száma is folyamatosan emelkedik, újabb és újabb esetekre derül fény. Minden áldozat mellett felbukkan egy verébtoll is.

Azok a fordulatok, amelyek az olvasót a múltban gyökerező rejtély felé viszik, valóban szórakoztatóak, csakúgy, mint a szerzők által bevezetett többszörös csavarok, tetszett a trükkös cselszövések sorozata. Michael húga, Megan az egyik legkülönösebb és legizgalmasabb karakter, az ő írásos dokumentumain keresztül alakul, változik az események menete, bontakozik ki a múltjuk. A gyerekkori háttér képei elevenek, a traumatizált környezetet,  amelyben a két testvér nevelkedett remekül ábrázolja a krimi. Nem kevésbé meglepő az örökbefogadó szülők személye. A komplex gyilkossági nyomozás lendületes. Egy hírhedt sorozatgyilkos üldözése, Michael személyazonossága, valamint emlékeinek rejtélye játszik jelentős szerepet. Barker tényleg tudja hogy kell pattanásig feszíteni az idegeket, miközben halvány sejtése nincs az olvasónak, hová fog kifutni a történet. Izgalmasak a szereplők, bár túl sokat nem tudunk meg róluk, a pszichéjükbe való elmélyülés azonban jól sikerült.

Az előzőek sikerét meglovagolva a recept ugyanaz, ettől nekem a történet kissé hatásvadász, már vesztett eredetiségéből, nem üt olyan nagyot. Természetesen a végén, ha siker lesz, (ami nem kétséges) meglebegteti a folytatás lehetőségét. A hírek szerint már dolgoznak is a folytatáson a szerzők. Az biztos, hogy sokan el fogják olvasni ezt a könyvet, talán nem csak a hype-nak köszönhetően. Számomra azonban nem ilyen a tartalmas, jó krimi. Ez egy jól összerakott, színes, szagos, kétségtelenül látványos akciókrimi, pszichológiai alapokon. Tény, hogy mozgalmas, végig pörgős, néhol rémisztő is a cselekmény, igazán filmre illő. Mindent összevetve, magával ragadott a történet és kikapcsolt, azonban nem ez lesz életem krimije... azaz: Életem első és egyetlen Omega-koncertjét juttatta eszembe a nyolcvanas évekből. Volt ott is minden vásári huncutság: füst, köd, pazar kosztümök, fényorgia, Kóbor lovon, meztelen lányokkal stb… csupán a zene szorult némileg háttérbe.

    

J.D. Barker számos könyv, például a Dracul és A negyedik majom-trilógia szerzője. A regényeit két tucat nyelvre lefordították, és elkeltek a megfilmesítési jogaik is. 
Barker a New Hampshire-i tengerparton lakik feleségével, Daynával, és lányukkal, Emberrel.







James Patterson: (1947. március 22)

a világ egyik legnépszerűbb szerzője, Alex Cross megalkotója, aki a filmvásznon is feltűnt. A kortárs írók közül az általa létrehozott képzeletbeli hősök bizonyultak a legmaradandóbbnak. Floridában él a családjával.


                                                                                                                             









Agave Könyvek, Budapest, 2021
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634199052 · Fordította: Bosnyák Edit·
Megjelenés időpontja: 2021. április 9.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése