2020. szeptember 7., hétfő

Elmentem világgá!

Földvári András: Elmentem világgá!                                                                                               


"Elgondolkodtam, milyen más fénytörésben látjuk mi a dolgokat a távolból. A nyugati ember szereti jobban tudni azt is, amiről fogalma sem lehet."

Szórakoztató, lebilincselően izgalmas kalandok sorát olvashatjuk Földvári András könyvében.
Utazni kaland és élmény, szélesíti a látókörünket, megismerhetünk egzotikus és különleges, távoli helyeket. Nem csak az utazás szerelmeseinek ajánlott elmerülni ebben a nem mindennapi világban, amit megismerhetünk ezekből a valós sztorikból. Betekintést kapunk a 80 történet segítségével a kontinenseken átívelő utazásokba, megismerjük azok hátterét.
A szerző stílusa könnyed, olvasmányos, megcsillan némi humor is. Érdekes világra nyit ajtót az olvasónak. András esetében nem csupán a munkája része volt az utazás, hanem szenvedély is. Minden egy kamaszkori utazással indult 1968-ban, amikor szüleivel Drezdába repültek. Ezután András elhatározta, ő repülőtereket fog gyűjteni. Így tudatosan választott munkát, lett 22 évesen a Malév dolgozója. 29 évet töltött el itt különböző pozíciókban, majd 6 évet a Brussels Airlines-nál, végül 8 évet a Turkish Airlines csapatánál, innen ment nyugdíjba. Földvári András nem csak álmodozott, munkája segítségével meg is valósította álmait. Ehhez az elképesztő utazási mániához egy malévos kollégájától 1997-ben ajándékba kapott könyv is sokat segített. A világ 100 építészeti csodája kötetből András már látott ezekből néhány látványosságot, de elhatározta, hogy az összeset végig látogatja.

Már a családalapítás is egy nyeremény repülőjeggyel indult. Ilyen leánykérésre lehetetlen nemet mondani. Eleinte kettesben a feleségével, majd a gyerekekkel utaztak, később barátok, kollégák voltak útitársai.
A legtöbb helyre szabadjeggyel jutott el, és persze olyan kapcsolatai voltak, hogy sokszor a szállás is
csupán néhány dollárba került. A repülés csodálója és szerelmeseként szívesen olvastam ezeket a repülős utazásokat. Vannak itt olyan különleges esetek, amiken jót szórakozhatunk, meghökkenünk vagy elgondolkozunk. András többek közt megfordult az Ördög torkába Türkmenisztánban, utazott kutyaszánon és strandolt Grönlandon. Átrepült a Golden Gate híd alatt helikopterrel, de olvashatjuk azt is, miért lett nemkívánatos személy Vanuatun. Szinte mindenütt találkozott magyarokkal. Különösen tetszett, hogy néhány negatív élmény is bekerült a négy részre osztott kötetbe. A rengeteg utazás persze veszélyhelyzetekkel is járt. Ezekről is mesél a könyvben. Megtudjuk, hová nem menne vissza, vagy mely helyek kedvesek a szívének. Ahogyan arról is olvashatunk,hogy a magyar csapat 1976-os montreáli olimpiai utazását is ő segítette, de számtalan hírességgel is utazott. Valóban sok színes és érdekes történet kapott helyet a kötetben.
A fejezeteket a magánélet, a gyerekkor élményei, emlékei színesítik. Kiderül, miért éppen Nagykőrös a világ közepe? A kötetben szereplő izgalmas úticélok közül nekem legjobban az izlandi vulkánok közti strandolás, a 66-os út bejárása vagy a Falkland-szigeteki kalandok tetszettek. A 80 történet számtalan kulturális és kulináris érdekességet is bemutat. Mesél arról, milyen is magyarnak lenni a világban. Szívmelengető volt olvasni Kőrösi Csoma Sándor sírhelyénél tett látogatásról, vagy éppen az afrikai kalandokat. Innen kiemelkedik még az Észak-Korea vagy Bangkok, Thaiföld és Tibet mozgalmas képeivel.


A világ rejtélyes és szórakoztató vagy éppen veszélyes titkait ismerhetjük meg személyes élményeiből. A légiforgalmi szakember átélte a 2004-es thaiföldi cunamit, elmeséli hogyan lehet tíz reptéren megfordulni egyetlen nap alatt, vagy azt, hogy kétszer lépett át a 2020-as évbe. Eddig 795 reptéren utazott át, 2650 járaton ült, a megtett távolságok alapján eddig 113-szor kerülte meg a Földet, és több mint 11-szer juthatott volna el a Holdra. Neki életforma, lételeme az utazás. Földvári Andársról a Turkish Airlines készített egy megható marketing-videót is, amikor az ötszázadik repülőterén landolt 2016 májusában. IDE kattintva ezt meg is nézheted. Beszél angol, svéd, lengyel felsőfokon, német, orosz középfokon, francia, holland nyelveket alapfokon.A magyar világutazó könyvét ITT tudod megvásárolni kedvezménnyel! XXI. Század, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122988

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése