2020. szeptember 1., kedd

Dunapest

Vámos Miklós: Dunapest




                                                                                     




"csak úgy érdemes élni, hogy hiszünk a humanizmusban, a demokráciában, a szabadság-egyenlőség-testvériségben, meg az… izé… legfőképp abban, hogy emberek maradhatunk az embertelenségben."





Tartalmas és színes utazásra viszi olvasóit a szerző. Vámos Miklós az egyik legolvasottabb és legismertebb magyar író, akinek új regénye Dunapest címmel került a boltokba. Izgalmas témát dolgoz fel. Linda a negyvenes, özvegy nő Budapestre utazik, az ő élményein át a múltba tehetünk egy nagy sétát. A történet tehát két szálon fut, a múltbéli történelmi részekhez alapos kutatás kellett, hogy életre keljen a ma is létező ház és lakóinak sorsa. A jelen és a múlt hatásait vizsgálva ismerhetjük meg a régi épület életét, egykori és új lakóit, magát a történelmet, annak hatását mai életünkre. A múlt bármilyen tragédiák hordozója is, itt él, velünk van.


Linda néhai férje magyar származású, bár Angliában született. Ezért utazik ide a nő emlékezni, egy hirtelen ötlettől vezérelve szépséges fővárosunkba. Linda félrehallásából ered a cím, ami így egy szójáték is lehet.
A kalandokhoz társa lesz Tóth Juli, akivel egy kávéházi találkozás alkalmával köt ismeretséget. Feltűnik még két férfiú, (Ákos és Dani) hozva a romantikát a történetbe. Nagyon bírtam ezeket a részeket, a srácok jól illetek ide, karaktereik sok humort is adtak a megfelelően lendületes cselekményhez. A férfi - nő kapcsolatok szövevényes titkai, hálója érzékletesen, mélységeiben bomlik ki.
                

                                
Talán nem is kell mondani, a múlt eseményei, emlékei színesebbek, érdekesebbek az olvasónak.
Mondanám mesés, misztikus titkokról hull le a lepel, ami rengeteg tragédiát is rejt.
 Vámos összefüggésekre világít rá, ábrázolja a politikai miliőt. A történelmi hátteret a ma is létező Pozsonyi út 38-40. épület és lakóinak története adja, ami Csillagos ház volt 1944-ben. 

A Hofstätter Béla által tervezett ház építészetileg is különleges több szempontból. Ezt a szépséges borító is remekül megidézi. Az egyéni sorstragédiák drámáját olvasni ma is döbbenetes, ahogy ezek megelevenednek és kibontakoznak az olvasó előtt a lapokon. Kisemberek a történelem viharában. A háttérből felsejlik a történelem vérfagyasztóan szomorú, kíméletlen valósága.

Számtalan közismert művész, politikus tűnik fel a történetben. Az ő életük felvillanó szakaszai adják az események lendületét. Olvashatunk Hatvany Lajos báróról, Heltai Jenőről vagy Szép Ernőről, de Wallenberg és Carl Lutz zsidókat mentő akcióiról is alapos képet kapunk. A személyes drámák sorából kiemelkedik a tervezőé, akit feleségével együtt a ház közelében lőttek a Dunába.

A két cselekményszál rengeteg politikai üzenet hordoz. Számtalan apró kiszólást olvashatunk a szereplőktől a jelen és a múlt történéseit megítélve. Egyetlen helyen éreztem ezt nagyon durván soknak. Ez a rész nem tetszett, ahol a nénikék a kávéházban lakásvásárlás okán amit előadnak, hajmeresztő volt. Így senki nem beszél, ennyire direktbe az olvasó arcába tolni a politikai véleményt irritálóan soknak találtam. Szerencsére a továbbiak mentették a helyzetet.


"Minden hazának olyan vezető jut, amilyet megérdemel."


Az tény, hogy Vámos Miklós fantasztikus módon tud megragadni egy-egy jellemző és fontos pillanatot, amit kimerevít. Ezzel továbbgondolkodásra készteti az olvasót a történtekről. A regény ezen részei egyszerűen vittek, behúztak a történetek helyszínére. Akár szereplőnek érezhettem magam a cselekményben. Színes, mozgalmas és korhűen megelevenedőek ezek a részek mind hangulatában jól hozzák a korabeli események hátterét. Vámos könyve remek múltidézés, a házról és lakóiról, rólunk a történelmünk egy vészterhes időszakáról. Mennyire nem becsültük(jük) azokat az alkotó embereket, aki származása akkoriban népnemzeti érdekből nem kívánatossá vált.
Az asszony rácsodálkozó döbbenete átélhető, mikor a Duna-parton lévő cipők történetét megismeri. Itt Kelet-Európában akkoriban valóban minden megtörténhetett, amit emberileg elképzelhetetlennek véltek.


"A folyó pereménél a kövezeten Linda sötét cipők sokaságára lett figyelmes. Hát ezek?
Ákos elmagyarázta. Vascipők. A holokausztáldozatok emlékére. Linda nem akarta elhinni. Belőtték őket? a Dunába? itt? a város közepén?"



Az épületben működő kávéház több alkalommal helyszíne a regénynek, kiderül maga a szerző is kötődik az épülethez.
Színes és meglepő tényeket ismerhetünk meg a házról és lakóinak sorsáról, ami bizony felkavaró. A könyv végi összefoglalót is érdemes elolvasni, kinek hogyan alakult az élete, illetve a forrásmunkák száma sem csekély. Elevenen él és lüktet a történelem ami meghatározza a mát. Ez egy nagyon jó, korhű regény. Kedvelem Vámost, szinte mindent elolvastam tőle, most is hozta a szokásos, történetmesélős regényt.




Linda jelen kalandjai jellemzően maiak, fiatalosak, kellően viccesek, bár én elfogult vagyok az író néhol fanyar, ironikus humorával. Talán itt a párbeszédek érzésem szerint többször az író csapongó monológjaivá váltak számomra. Az IKEA is túl sok volt benne, hacsak nem szponzor talán? Azonban 
a végére összeállt ez a rész is, egészen jól megírt lezárást kapunk a változó idősíkokkal. A kötet remekül lekötött, elgondolkodtatott és szórakoztatott is, bár kétségtelen, hogy a történelmi rész, a múlt eseményei elevenebbek, valósághűbbek voltak. 

Sok jó meglátása van a kapcsolatokról, a jelen világunk mozgatórugóiról. Vámosnak sikerült felvillantania az életet egyszerű mindennapi helyzetekben, erős érzelmeket generálva az olvasóban. Ettől életszagú és félelmetesen valós lett.



Köszönet az Athenaeum Kiadónak az előolvasási lehetőségért.


A regényt ITT tudod előrendelni! 

A ház fotója: A Dunapark épülete 1948-ban (Fotó/Forrás: Fortepan / Mihalik István)

Athenaeum, Budapest, 2020
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635430406 · Megjelenés időpontja: 2020. szeptember 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése