2020. szeptember 4., péntek

Az ügy

Lee Child: Az ügy 
(Jack Reacher 16.)


                                                                                                           



"Néha csak úgy lehet kideríteni, hogy forró-e a kályha, ha az ember rátenyerel."








Lee Child karizmatikus főhősének magánéletét, annak jellemző és fontos pillanatait mindig beleszövi az adott történetbe. Az ügy kétszeresen is érdekes a sorozat rajongóinak. A hadseregben töltött hosszú évek itt érnek véget Reacher számára. Innen válik magányos hőssé, aki Amerika államaiban csavarog. Ennek körülményeit, hátterét tudjuk meg a regényből, az adott nyomozás mellé. Most arról is képet kapunk, hogyan alakult ki Reacher országjáró életstílusa. A ruháit inkább kidobja, mint mosatná, vagy az összecsukható úti fogkefe praktikusságáról is olvashatunk néhány színes mondatban.



Reacher utolsó katonai nyomozóként kiderített ügye, egy egészen jelentéktelennek tűnő ügynek indul. Fontos tudni, amit Lee Child is kihangsúlyoz: 1997-ben járunk, amikor még nyugodtabb és talán némileg biztonságosabb hely a világ.

Ezek az események a kezdő történet, az Elvarázsolt dollárok előtt játszódik néhány hónappal. Így most visszautazunk az időben picit. Megismerjük Reacher múltjának ezt a szakaszát. A parancs, az elvárások avagy a becsület és igazság párharca a krimi.

A semmi közepén álló, Mississippi-államában lévő Carter Crossing kisvárosában gyilkosság történik. Ami csupán annyiban érdekes, hogy a közelben van egy katonai bázis. Talán nem is kell mondani, a gyanúsított egy katona, aki nem akárki, hiszen az apja egy szenátor. A szálak magasra vezetnek, lesz itt meglepetés még!

A Pentagonból odaküldött nyomozót kell felügyelnie Reachernek illetve a katonai mundér becsületét védeni. Ez pontosan azt takarja, hogy tüntesse el a lehetséges bizonyítékokat. Ami egyáltalán nem lesz egyszerű, és sokba kerül, megismerve a gyilkosság körülményeit, annak hátterét. Nem mellékesen a városka rendőrfőnöke egy magányos és csinos, egykor a tengerészgyalogosoknál szolgát nő. Reacher elveszett.. a nőt nem tudja megtéveszteni inkognitójával, ahogy kell a két védtelen lélek közt azonnal felizzik valami. Ez a kapcsolat hozzásegíti Reachert, hogy az igazságot ne engedje eltussolni. Reacher, az örök kíváncsi hamarosan kideríti van még két korábbi áldozat, azaz sorozatgyilkossal van dolgunk.



A világ helyzetét elemző leírások, a személyes és politikai háttér ad egy különös hangulatot a kriminek. Több visszautalás elhangzik az Eltűnt ellenség vagy az Elveszett holnap történetekre. Igazán üde színfolt, hogy a régi bajtársak közül feltűnik Frances Neagley, aki segítő és hű társa Reachernek a bajban. Nyomozónk komoly lelki tusát vív önmagával és a hadsereg védelme érdekében ráerőszakolt parancsokkal. Reacher azonban nem lenne Reacher, ha nem tenne meg mindent, hogy a bűnösök meglakoljanak. Igazságot szolgáltat a maga módján és elrendezi a dolgokat. Talán a feletteseinek sem lehet oka panaszra. Azonban a leépítések őt sem kerülik el, lapátra teszik.


Csodaszép, érzelmes leírásokat olvashatunk Reacher és Elizabeth Deveraux közötti érzelmekről, ahogy a két felnőtt átadja magát a szenvedélynek. Persze a nő életének is vannak titkai. Ehhez a városkán éjfélkor átrobogó vonat is ad egy speciális hátteret. A vonat egyébként is jelentős lesz a cselekményben, amit a gyönyörű és sejtelmes borító is kiemel. A krimi lassan áll össze, sok feleslegesnek tűnő kör után, hiszen az ördög a részletekben bujkál. Így egy végig fordulatos és gondolkodásra serkentő cselekményt olvashattam. Semmi nem az, aminek elsőre látszik.

Az egyszerűnek látszó kis ügyből egy súlyos és veszélyes, érzelmeket megmozgató krimi kerekedik ki. A háttér ez esetben is feszült, remek karakterábrázolásokkal megírt. Az is igaz, hogy a történet lassabb ütemű, lazább, mint az előzőek, ám akciótól nem mentes. Reacher kioszt pár pofont, az igazság érdekében. Eközben a humorát is megcsillogtatja. A végére felpörögnek az események, a feszültség valóban izzik. A lezárás az egyik legjobbra sikerült a katonai temető képével, ahonnan kisétál Reacher a biztató, új életébe egy újabb, lehetőségekkel teli világba. Szeretem a hosszú történeteket, ahol Child lazán visz tévútra. Ezúttal is egy jól átgondolt és felépített regényt ad az olvasóknak. Az ügy remek olvasmány, és mindenképpen Child egyik legjobb Reacher regénye.



ITT tudod megszerezni Reacher kalandját! Csapj le rá most! 





Lee Child: eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de 1998 óta New York államban él feleségével.

Az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Az Elvarázsolt dollárok című történet volt a sorozat nyitó epizódja, amivel megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját 1997-ben. Regényeit azóta több, mint negyven nyelvre lefordították, két könyvét megfilmesítették. Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award
Legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját kapta meg.

Eredeti megjelenés éve: 2011
General Press, Budapest, 2020
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524335 Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése