2020. szeptember 13., vasárnap

Hallgass!

John Hart: Hallgass! 




                                                                                         













Összetett, több szálon futó, igényesen megírt történet, amely krimiként és családtörténetként is olvasható. Különös hangulatú könyv, mély érzelmekkel megírt regény. Egy percig sem volt unalmas vagy vontatott, Hart ügyesen kezeli a szereplőket: fokról fokra építi fel a cselekményt és a karaktereit. Hart zseniálisan titokzatos, ugyanakkor lírai regényíró. Némi képzelőerőre szüksége lesz az olvasónak.


A krimi egy kis Stephen King utánérzéssel íródott, kellően mocskos, sötét titkokat kiderítő nyomozás. A kriminek induló történet a felétől átvált teljes egészében megmagyarázhatatlan, az álmokon és a szellemeken keresztül közvetített, történelemből merítkező cselekményre. Lényegében a rabszolgaság szomorú történetére, valamint a rabszolgák és tulajdonosaik kapcsolatára alapozott családi dráma. Bár csupán egyetlen könyvét olvastam az amerikai szerzőnek, de ez most egy egészen más felépítésű krimi volt.


A nyomasztó családi múlt és misztikum jó arányban keveredik, izgalmas a történelmi háttér is, mégis picit túl szövevényes a többrétegű és nem kicsit nyomasztó cselekmény. Nem igazán vérfagyasztó krimi, hanem egy színes, történelmi mondanivalót is rejtő nyomozás története. Nincsenek hátborzongató részletek, de a szereplők gazdag jellemzése és finom pszichológiai leírása tökéletes. Megdöbbentő, fájdalmas, sötét történet, ami akár családregénynek is olvasható. Ez egy második rész, az előzmény magyarul 2009-ben Elveszett remény címmel jelent meg. Igaz, van számtalan visszautalás, olvasható önállóan is, hiszen az eltűnt lány sorsa itt már csak háttér.



Főhősünknek, Johnny Merrimonnak volt egy ikertestvére, Alyssa, aki bő tíz éve nyomtalanul eltűnt. Ez a család széteséséhez vezetett. Johnny magányos életet él az őseitől örökölt 6000 hektáron. Kicsit olyan érzésem volt, mintha az Ahol a folyami rákok énekelnek regény fiú változatát olvasnám, Kingesített, mágikus realizmussal alaposan nyakon öntve. Ott voltam Észak-Karolina vad mocsarában, éreztem és láttam ezt a mesés és különleges hátteret, amit éppen egy milliárdos akar megvásárolni. Magán vadászataira kisajátítana, de természetesen Johnny nem akarja eladni háromszoros áron sem. A vevőt különös körülmények között hamarosan holtan találják a mocsárban. A feszültség és a cselekmény végig meggyőző, John Hart tehetséges író. Nem csak évszázadokat, de műfajokat átívelő a történet.

Johnny egyetlen kapcsolata a normális élettel régi barátja, Jack Cross. A fiatal ügyvédre így most nagy szüksége lesz. Kölcsönösen számíthatnak egymásra, a gyerekkort idézi vissza egy erős barátságról mesél ez a szál, ahol Jack és Johnny felnőttkori életének részleteit ismerhetjük meg. Megrázó a sebezhetőségük, őszinte és mély kapcsolatuk most alapos próbatétel elé kerül. Hart sötét és kísérteties története baljós varázserővel párosul. Mit rejt a mocsár, mi folyik Hush Arborban, ebben az unalmas kisvárosban? Miért tűnnek el ott az emberek? A feszültség fokozatosan növekszik a történet előrehaladtával. A csodás borító jól illik a történethez, szép és kifejezően egyszerű.
Végül hogyan érnek össze a szálak, a régen eltűnt kislány sorsa milyen titkokat rejt még, arra a választ Hart meséje az utolsó lapokig tudja fokozni. Hangulatos, hidegrázós és kellően izgalmas. Tökéletesen sötét és meglepő az események sora. Aki szereti a misztikus thrillereket, annak merem ajánlani. Maradandó és különleges olvasásélményben lesz része.


ITT megvásárolhatod kedvezménnyel ezt a különleges krimit. 



John Hart: 1965-ben született amerikai író. Könyveit harminc nyelven a világ hetven országában adták ki. Számtalan díjjal elismert író. Idehaza eddig hét regénye jelent meg a General Press Kiadónál a Világsikerek sorozatban. Többek között A megváltás útján, Lenn a folyónál, A múlt fogságában fűződik a nevéhez.


General Press, Budapest, 2020
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524311 · Fordította: Tóth Bálint Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése