2020. szeptember 17., csütörtök

Törött csontok

Angela Marsons: Törött csontok





                                                                         













Angela Marsons idehaza legújabb, immár hetedik thrillere, amelyben ismét Kim Stone és csapata nyomoz, Törött csontok címmel került a boltokba. Úgy gondolom, ismét egy remek Kim Stone regény született.


Angela ahogyan az előző krimi esetében a Holt lelkeknél is tartalommal, valódi társadalmi problémával töltötte meg a cselekményt. Ott a rasszizmusra, a gyűlölet bűncselekményekre irányult a figyelem. Itt ismét egy kemény, lelket felőrlő probléma áll a középpontban. Ez pedig nem más, mint a prostitúció, a drogok és a modern rabszolgaság alvilága. Ide viszi el az olvasót, tükröt tartva a világnak.


Lehet, némileg elfogult is vagyok, hiszen azonnal Angela Marsons rajongója lettem, miután elolvastam debütáló Elfojtott sikoly című regényét. Itt lépett színre először Kim Stone, az antiszociális, és természetesen érzelmileg sérült női detektív. Menthetetlenül függő lettem. Kim karaktere egyszerre érdekes, intenzív, a nyers őszinteségével azonnal a kedvencem lett.

Kim Stone egyszerűen fogalmazva, egyike azoknak a felejthetetlen szereplőknek, akikkel az olvasó elég ritkán találkozik. Erős rokonságot mutat Lisbeth Salander karakterével. Marsons az igazságosság erős női bajnokát alkotta meg, akit saját démonai könyörtelenül hajtanak előre. Ez itt itt újra erős hangsúlyt kap, Kim múltja fontos elem lesz a történésekben.


Ebben a krimiben Kim és csapata fiatal prostituáltak sorozatgyilkosát üldözi, és egy a rendőrség előtt otthagyott csecsemő ügyén dolgozik. Itt és most mindenekelőtt a hátrányos helyzetű nők, otthonról elszökött, tapasztalatlan gyereklányok az áldozatok, ahogyan sajnos a mindennapi életben is megesik. Őket éri el a gyilkos könyörtelen bosszúja.
Angela olyan világba viszi az olvasót, amelyben a nők és a lányok rettenetes kizsákmányolása sajnálatosan már-már természetes. A bűncselekmények és a megjelenített karakterek reálisak és hitelesek. A szerző nem fél attól, hogy ismét nehéz témákkal foglalkozzon, feltárja a bevándorlók kiszolgáltatott helyzetét, érzelmeiket, a kizsákmányolást, a prostitúciót és az emberkereskedelem sötét alvilágát. Súlyos igazságokat fogalmaz meg a társadalomról, a családról.

A téma szerintem örök aktuális. Mégis egy pörgős, izgalmas cselekménysor bontakozik ki a lapokon. A történet tele van finom fordulatokkal, és meglepő befejezéssel zárul. Nyomasztó, nehezen emészthető ez a krimi, de fontos témára irányít figyelmet. Az áldozatok brutális halála, a kiszolgáltatott helyzetük döbbenetesen elkeserítő. Ha egyszer valamiért kisiklott az életük, onnan egyedül képtelenek visszatérni a rendes útra. Az adósságcsapda, a kényszer nagy úr. Ezek a tapasztalatlan, még kamasz gyereklányok gyorsan vágynak felnőni, azonban ez kiábrándító valóságot hoz számukra, ahonnan nincs visszaút. Meglepően sokrétű, összetett és fájó téma ez. A gyerekkori traumákat nem lehet igazán feldolgozni.




Ismét többet megtudhatunk a csapatról: Bryant, Dawson és Stacey, valamint Barney, a kutya megjelenése üde színfolt a sötét és elgondolkodtató könyvben. Tetszett Stacey, a fekete vidéki lány csendes, módszeres és mély gondolkodású karaktere. Társával pozitívan hatnak egymásra, emberként, valamint rendőrként a legjobbat hozzák ki egymásból. Miközben az elhagyott csecsemő ügyét vizsgálják, az illegális bevándorlók és kényszermunka világába jutunk, ahol megdöbbentő háttér bontakozik ki.


Angela Marsons az egyik legtehetségesebb író, kivételes képességekkel rendelkezik egy olyan szereplőgárdát teremtve és mozgatva, hogy a cselekmény sűrű pókhálója is remekül működik. A vége akciódús, meglepő csavar is akad.

Önálló kötetként is olvasható, azonban több előzmény itt kap magyarázatot, néhány ottani szereplő itt is feltűnik. Tehát előbb a Holt lelkek olvasása ajánlott, így ez a krimi nagyobb élményt adhat. Javaslom a kötet végén Angela levelét is elolvasni.


IDE katt, Angela új krimijét itt tudod megrendelni!

General Press, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524359 · Fordította: Szabó István

1 megjegyzés: