2020. március 1., vasárnap

Sohanapján

Lee Child: Sohanapján 
(Jack Reacher 24.)




                                                                                           












Jack Reacher 24. alkalommal tér vissza régi, hű olvasóihoz és igyekszik meghódítani újabbakat. A nagy számok törvénye alapján az elvárás is nagy. Lee Child profi író, jól mesél, azonban ahogy azt sajtóhírekből tudhatjuk, talán ez volt az utolsó történet a szerzőtől. Child nyugdíjazza önmagát, hősét öccsére hagyományozza. Kíváncsian várom, vajon ez mit eredményez a sorozatban. Természetesen némi frissítés, ráncfelvarrás rá is fér az egykori katonai rendőrre. Jack Reacher a sodródó, modern amerikai hős visszatért egy újabb akciódús kalandban.




Reacher ellenállhatatlan karakter, igazi márkanév, az új történet hozza a szokott formákat, jól bevált klisséket. Megbízható, mint egy hamburger. Lelkes Jack Reacher-fan olvasó vagyok, gyermeki lelkesedéssel, izgatottan várom mindig az újabb megjelenéseket, minden kötetet olvastam. Eddig csupán egy volt, ami nem igazán tetszett (Az ügy). Igen, Lee Childnek van egy jól bevált vázlata - és ez elég egyszerű. Rosszfiúk kontra Reacher. Ez a kaland azonban magában foglalja a rossz fiúk hidegvérű, kitervelt kiiktatását, legyilkolását... rendőrség sehol. Önbíráskodás van csak, igazságosztás alatt.

Így, elég vegyes érzésekkel tettem le a könyvet, mert a végére egy gyilkológépet, egy Terminátort csinált a szerző a figurából. Ez nekem kész karaktergyilkossággal ért fel. Valami hiányzott, ami a régiekben benne volt. A történet magva, bája, humora, Reacher kreativitása vagy az izgalmas fordulatok, meghökkentő titkok. Van egy hétköznapi kiindulóhelyzet, Reacher egy idős úr segítségére siet és egy jól irányzott jobb egyenessel letéríti a bűn útjáról a fiatal rablópalántát. Innen ahogy szokott, kiderül a bűn legmélyére jutunk, a legsűrűbb bandaháborúba csöppenünk. A valahol Amerikában, a semmi közepén lévő kisvárost az ukrán és albán maffia tartja a kezében. Az ügyes nézőpontváltásokkal belelát az olvasó a rosszfiúk rosszindulatú terveibe, ezek fokozzák a feszültséget.
Megtudjuk azt is, hogy a kelet-európai nőket hogyan csábítják az amerikai szexkereskedelembe, a netes pornó világába. Megalázva és kihasználva őket. Kiderül, az egészségügyi ellátás Amerikában iszonyú pénzbe kerül, ha nincs biztosításod. Ezek a társadalmi problémák elgondolkodtatóak a krimiszál mellett. A lassú jogi igazságszolgáltatási rendszer és a vázolt helyzet ösztönzi hősünket gyors és hathatós cselekvésre.


A maffiának eladósodott idős házaspár sorsa, akiket a kényszer vitt bele az uzsorakamattal megspékelt kölcsönbe, megindító. A város nyugati része az ukránoké, míg a keleti rész az albánok irányítása alá tartozott. A jól működő rendszer Reacher megjelenésével azonnal felborul, amit az új rendőrkapitány kinevezése is segít. A bandaháború Reachernek köszönhetően kirobban, izgalmas helyzeteket teremtve. A bandatagok kapzsisága és ostobasága a sötét humort garantálja.
Ezt az adok-kapok játékot hullák számolatlan mennyiségben jellemzik, ahogy kell. Akad egy rátermett pincérnő, Aby, aki Reachert segíti. A már-már mesés végelszámolásra a város megtisztul, győz az igazság. A kisemmizett szegény házaspár visszakapja vagyonát, a beteg meggyógyul, Reacher ahogy szokta, továbbáll.

Hatalmas és ügyes reklámkampánnyal harangozta be a kiadó az új krimit. A végén feltették a nagy kérdést: melyik az olvasók kedvence az eddigiekből? Sajnos nem igazán lettek értékelhető válaszok, nehéz is egyetlenegyet kiemelni. Ami elhangzott többeknél az a Megérte meghalni kötet volt.
A teljesség igénye nélkül jöjjenek a személyes kedvenceim, csak úgy, ahogy eszembe jutnak, sorrendre nem vállalkoznék! Ajánlom őket mindenkinek, akár megismerni hősünket. Igazán kiváló mindegyik krimi! 
Hiba nélkül, Csak egy lövés, Elvarázsolt dollárok, Megérte meghalni, Eltűnt ellenség, A baj nem jár egyedül, Rögös út, Esti iskola, A pók hálójában, 61 óra, Lángoló sivatag, A titokzatos látogató, Bosszúvágy, Néma város.

Ha az új krimit el kellene helyezni a képzeletbeli listámon, valahol a Néma város után tenném. Talán a huszadik, a Néma város volt az utolsó, ami nagyot szólt, ahol valami eredetit, újat adott Lee Child. Az éjféli szállítmány is még egészen jó volt, ha nem is kiemelkedő, ahogyan ez a rész sem a legjobbak közt van. Persze önmagához mérve, Child korábbi köteteihez képest négy csillag csupán. Jack Reacher visszatért, még így is egy szórakoztató akciókrimit kap az olvasó, ha nem a régi Reachert keresi, várja a lapokon. Izgatottan várom a 25. jubileumi részt.



ITT tudod megszerezni a Sohanapján történetet!




Lee Child: eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de 1998 óta New York államban él feleségével.

Az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Az Elvarázsolt dollárok című történet volt a sorozat nyitó epizódja, amivel megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját 1997-ben. Regényeit azóta több, mint negyven nyelvre lefordították, két könyvét megfilmesítették,  számtalan díjat nyert. Legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját.













General Press, Budapest, 2020
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523833 Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése