2020. március 14., szombat

A rokon

Emma Donoghue: A rokon                                                                                   


Emma Donoghue 2010-ben A szoba című sikerregényével azonnal berobbant a köztudatba. A könyvből készült film is rögtön népszerű lett, tovább növelve az írónő sikersorozatát. Ezúttal ismét egy kortárs környezetbe helyezett történettel lepte meg olvasóit.A rokon egy meghökkentő és váratlan találkozás története. Ragyogó mese a szerelemről, a veszteségről és a családi mintákról, annak meghatározó erejéről. Főhősünk a hetvenkilenc éves Noah, egy özvegy, gyermektelen nyugdíjas New York-i vegyészprofesszor, akit hirtelen és valóban váratlanul a tizenegy éves unokaöccse felügyeltével bíznak meg. A gyámügyes ideiglenes otthont keres Michaelnek, így akad a távoli és egyetlen élő rokonra, Noah személyében. Ez mindkettőjüknek nagy kihívás és meglepetés egyszerre. A fiú családi háttere elég terhelt, erről is kapunk képet, ahogy megismerhetjük Noah életét, házasságának fontos állomásait, sorsát. Magát az okot, miért akarja éppen Nizzában ünnepelni a 80. születésnapját, milyen titkok nyomába ered sok-sok év távlatából néhány régi fénykép alapján. Noah nem számol vele, az a néhány régi családi titok miféle eredményt is hozhat.

Adott tehát egy furcsa páros, akik együtt ezen a közös utazáson rengeteg további bonyodalomnak lesznek részesei, ami további helyzetkomikum forrása lesz. Michael, ahogyan az várható egészen felborítja az öregúr mindennapjait, életritmusát. A korkülönbségből adódóan a kapcsolat számtalan súrlódást eredményez, ami finoman bájos, és szórakoztató. Igazán tetszett ahogyan bemutatja a különbségeket az idős ember és a gyermek szemlélete között, illetve ahogy akaratlanul is hatottak egymásra.

Remek a két karakter, a beállítás, az egymással való interakció, a humor és az empátia, amelyet a nagybátyja képes volt megjeleníteni annak érdekében, hogy megértse és jobb kölcsönhatásba lépjen unokaöccsével. Ez a történet tele van érzelmekkel, a családregények kedvelőinek elbűvölő és érdekes utazás. Néha nyersen őszinte, komor, szívszorító, de leginkább elgondolkodtató. A történetben fontos adalék a hangulat.Emma Donoghue ismét megmutatja képességét a feszültségből eredő történetmesélésre. Szereplőit a maguk emberi valójában ábrázolja, hatalmas empátiával rajzolja meg őket. Noah a családi kapcsolat miatt is kényszerhelyzetbe kerül, de igyekszik barátságot kötni Michael-lel. Ami nem megy könnyen és hoz némi feszültségforrást a történetbe.Egy vicces, szívmelengető történet egy idős emberről és egy fiúról, akik lassan megismerkednek a kényszer szülte utazáson, majd feltárják egymásnak a fájdalmas életüket. A legszebb, hogy egy új, közöset kezdenek írni. A szokatlan és furcsa páros kalandjai a régmúlt titok nyomán át az összetartozást erősítve érnek véget. Végső következtetésként megállapítják, az is meghatároz minket a genetikai örökségünkön túl, hogy milyenek vagyunk, hogy honnan jöttünk, miféle emlékeink vannak, hol és hogyan nevelkedtünk. Az őseink tetteit megváltoztatni nem tudjuk, annak motivációját megérteni is nehéz lehet esetenként. A két nemzedék eltérő világnézete, problémái és a szeretet ereje egy találékony és elgondolkodtató felfedezésre viszi az olvasót.


ITT tudhatsz meg többet, rendelheted meg a könyvet a kiadótól! 
Emma Donoghue 1969-ben született Dublinban, kétszeres bevándorló: nyolc évig élt Cambridge-ben, ahol PhD fokozatot szerzett a 18. századi irodalomból, majd a kanadai Londonba költözött, ott él francia élettársával és két gyermekükkel. Könyveket, színdarabokat és forgatókönyveket ír.
A szoba című filmért Oscar- és Emmy-díjra is jelölték. Korábbi regényei többek közt: A csoda, Érzékek tánca, Life Mask, Landing, Hétpecsétes titok, A cafka, illetve a (fiatalabb olvasók számára írt) Lotterys-sorozat. Nizzába akkor szeretett bele, amikor családjával két évet töltött a városban
XXI. Század, Budapest, 2020
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955822 · Fordította: Dudik Annamária Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése