2020. március 21., szombat

ZéróZéróZéró

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró
A világot felforgató kokain nyomában



                                                                                               




"Egyszer nyer az ember, másszor veszít. Az élet csupa kockáztatás."







Ha egy szóval kellene jellemeznek a könyvet az a pokoli lenne. Döbbenetes erejű, drámai és valós tényeken alapuló dokumentum-krimi az olasz író regénye. Hihetetlen munka lehetett ezt megírni.
Nehéz és egészen mellbevágó olvasmány, ám megéri ezt a rácsodálkozást, amit elindít a történet az olvasóban. Idő kell megemészteni és elhinni, hogy ez tényleg a valóság. Amit leír és dokumentál a szerző, még talán így is csak egy kisebb szelete csupán a valóságnak.


Becsületes, tiszta fejjel végiggondolva sokkoló is, hiába ad tippet, elképzelhetetlen, hogy valaha megszűnjön ez a probléma a világban. Még hátborzongatóbb annak tudatában olvasni a könyvet, hogy tudjuk ez a valóság. Egyszerűen nincs jó és tökéletes megoldás. Akár posztapokaliptikus regénynek is olvashatjuk, ami bizonyosan további vitákat és botrányokat generálhat.

Előző, nagy sikerű könyve a Gomorra 2006-os megjelenése óta Saviano folyamatos rendőri védelem alatt él a camorra halálos fenyegetései miatt. A bátor és merész író-publicista, ha lehet ilyet mondani, érzésem szerint újra bőséggel növelte ellenségei számát. Bátor fiú, elismerésem, hogy ismét rángatja az oroszlán bajuszát.


Roberto Saviano könyvének címe, a három egymás melletti nulla a drog finomságára utal. A három nullás a legtisztább, legjobb minőségű kokain. Az egész regény tiszta őrület, egy lázas drogmámor. Egy mély dráma, lelki megmártózás ebben a fertőben. Bemutatja a drogkartelek világát, amit úgy gondolom, az átlag emberek kevéssé behatóan ismernek. Nos, minden elképzelést felülír a regény.
Az első 200 oldal olyan in medias res, rögtön a sűrűjébe csap a szerző. Bizonyít, tényszerűen tárja fel a valóságot, sorozatos gyomrosokat tartogat, csak kapkodtam a fejem, igazi lázálom. Bevallom, több névre rákerestem, hogy eligazodjak ebben a világban. Bőséges, elképesztő anyag van róluk.

Alapos és mélyreható betekintés a kábítószer-kereskedelem globális hatásaiba, természetesen Európát is beleértve. A bosszú, a hazugság, a világméretű összeesküvések szövevénye magasra vezet, a drog útja a termelőktől a felhasználókig elég kanyargós. Többek közt tonhalkonzervekbe és márványtömbökbe rejtve utazik a kokain. Minden, de minden a drog körül forog, annak van alárendelve.

Az eredetileg újságíró Saviánó oknyomozó riportja regényszerűen tárja fel azt, amit legmerészebb álmainkban sem gondolnánk. Az összefonódások elképesztőek. A drogkartelek kialakulása már szinte családi vállalkozás Kolumbiában, mindenki érintett ebben a dologban. A kenőpénzek, a korrupt zsaruk és politikusok, a bestiális és kegyetlen vallatások, vég nélküli bandaháborúk, leszámolások és gyilkosságok mind a hatalom birtoklásához vezetnek, nem kegyelmeznek senkinek. Politikai manipulációk, árulások, zsarolások, akinél a pénz, ott a hatalom, erről szól a történet.

Borzasztó az, amit Roberto Saviano leír, de ajánlom azoknak, akik bírják a brutalitást, kedvelik a valós, mozgalmas cselekményt és érdeklik a részletek. A történet hibátlan, kegyetlen és nagyot üt.
Bepillantást kapunk a kokain kereskedelmének és fogyasztásának világméretű hálózatába, és a mögötte álló bűnszervezetek működésébe. EZ a való világ.

Saviano ügyesen építi fel a könyvét. A kötet rámutat a gazdasági világválság és a drogkereskedelem kapcsolatára is, azt fejtegetve, hogy a drogkereskedelemben megforgatott pénzek nélkül a legnagyobb nemzetközi pénzügyi szervezetek aligha élték volna túl a 2008- 2009-es válságot. Kimondottan izgalmas és gondolatébresztő volt az orosz maffia jelenléte, annak működése, kiemelném az orosz-magyar szálat. Az egyéni sorsokat mesterien építi be a regény eseményeibe, jeleníti meg az egyéni drámákat (kolumbiai szépségkirálynő-vonal).

Bizony félelmetes ezekről olvasni, mélyen húsbavágó dokumentumregény ez, társadalmunk gyógyíthatatlan bajáról. Az olvasó tisztában van vele nagy vonalakban, hogy mi történik a világban, mégis döbbenetes ez az arcunkba tolt valóság. Tökéletes filmalapanyag, amire le is csaptak a filmesek. A könyvből készült sorozat az HBO GO műsorán nézhető.




Roberto Saviano (Nápoly, 1979) 2006-ban lett világszerte ismert, köszönhetően minden idők egyik legbátrabb könyvének, a Gomorrának, amely aztán több mint negyven nyelven jelent meg. A Nápoly környéki maffia, a Camorra tevékenységét dokumentarista pontossággal és egyben haragvó szenvedéllyel leíró könyvből készült film 2008-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál nagydíját. A könyvből aztán sorozat is készült, melyet Magyarországon az HBO vetít.  Megkapta a PEN és az Olof Palme-díjat.

Helikon, Budapest, 2020
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792697 Fordította: Matolcsi Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése