2020. március 8., vasárnap

Életemnél is jobban

Nyáry Krisztián: Életemnél is jobban
115 újabb szerelmeslevél és történet



                                                                           













A szerző neve garancia arra, hogy tartalmas és szórakoztató olvasmányban lesz részünk. Az előző kötet után (Írjál és szeressél) ahogyan az alcím is jelzi, itt az újabb, tematikusan összeállított szerelmeslevél-csomag. A szenvedélyes, felizzó vágytól, a reménytelen szerelmen át a kiteljesedésig, majd a gondokon át a szakításig jutunk. Remek a könyv felépítése, gazdag a képanyaga, ami hoz egy hangulatot is az olvasottak mellé.

Külön fejezetek tárgyalják Sissi és Jászai Mari szerelmeit, és igen tanulságos volt Halda Alíz és Gimes Miklós megrázó szerelmét, sorsát megismerni. Tetszett a Betegségben vagy a Fegyverek árnyékában kialakult szerelmesek sorsa. Igazán szívmelengető volt a Kései szerelmek fejezet, ahol kiemelkedik Szántó Piroska és Vas István szerelme. Meglepő az El nem küldött levelek sorsa. Ez zárja le a kötetet. Jó volt elmerülni az érzelmek kavalkádjában, megismerni ezeket a leveleket.


Ebből a 115 szerelmeslevelekben elbeszélt, abból kibontakozó sorsokból, a művészek lelkiállapota és érzelmeik kerülnek bemutatásra. A szerelem sötét verem, sorsformáló ereje izgalmas és fájdalmas történeteket, síron túl is erőt adó izzásáról olvashatunk. Mindig érdekeltek az életrajzok, a mögötte lévő művészek érzései, emberi alakja. Szerencsére ők sem szentek, ez kiderülhet itt is. Akár kikapcsolódásnak, szórakoztató módon elénk tárt művészsorsokat, emberi drámákat ismerhetünk meg Nyáry Krisztiánnak köszönhetően. A művészek mellett politikusok szerelmi életéből is kapunk néhány pillanatot. Izgalmas és tanulságos volt bepillantani ezekbe az újabb levelekbe.




A levelekhez rövid ismertetőket olvashatunk, amelyekből rengeteg érdekes dolog derül ki. A korszakról, szokásokról vagy az adott kapcsolatról. Ady és Boncza Berta - Babits, József Attila - Vágó Márta vagy Gyömrői Edit kapcsolata, Szabó Lőrinc és Mikes Klára története már ismertek, ezekre vannak utalások, az Így szerettek ők melyik kötetében találunk bővebbet róluk. Érdekes volt Radnóti és Beck Judit leveleit megismerni, vagy Mednyánszky László festő különleges szerelméről olvasni. Ahogyan a politikusok érzéseiről is sokat megtudhatunk. Lám, lám, ők is csak emberek. Ez friss és eredeti színe a kötetnek. Itt feltűnik Zrínyi Ilona - Thököly, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, Nagy Imre alakja.

                                                                             
                                                                                 
A történetek nagyon sokszínűek, amelyek által akár észrevétlenül tanulhatunk is. A kibontakozó háttér is megismerhető, amiből a nagy művek születtek. Ez a könyv még tovább színezte, gazdagította a már ismert életrajzokat. Élmény volt megismerni ezeket a leveleket, az azokból kibontakozó érzelmi viharokat, szenvedélyes vágyakat átélni. A bennük megfogalmazott gazdag érzések mára szinte eltűntek, kivesztek életünkből. Ami minden eddigi általam olvasott Nyáry Krisztián kötetre elmondható, az az igényes tartalom és kivitel. Tetszetős, mind a külső, mind 
a belső tartalom, figyelemfelkeltő. Jól szerkesztett, átgondolt, okosan tanít, igazi kedvcsináló 
a további ismeretekhez.

Ez amit igazán értékelek, ahogy értő módon, szeretettel és megértéssel ábrázolja a bemutatott művészek életét, hozza őket emberközelbe. Ehhez még hozzájárul a szerző olykor megcsillanó ironikus humora is. A szerelem misztikuma, varázsa az emberi élet egyik legszebb érzése.
Nyáry Krisztián irodalomtörténész, érti a dolgát ez kétségtelen. Szóval engem ismét megvett most is. Még úgy is, hogy néhány történet egy részét már ismertem az Így szerettek ők-ből, erre vannak utalások ezen kötetben is.




A válogatásban mások mellett Szabó Magda, Mészöly Miklós, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc, Jászai Mari, Liszt Ferenc, Kosztolányi Dezső, József Attila, Babits Mihály, Erzsébet királyné vagy éppen Frida Kahlo leveleibe pillanthatunk bele. Ahány levél, annyiféle sors és érzelem. Mert a szerelemnek sokféle arca van.


Nyáry Krisztián

1972. július 6-án Budapesten született. Kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész.
Az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök – 33 magyar, a Merész magyarok – 30 emberi történet és a Festői szerelmek című könyvek szerzője többek között.
Az Így szerettek ők c. kötete a 2012-es év egyik könyvsikere volt. A kötet olvasásnépszerűsítő hatása miatt 2013-ban elnyerte a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által adományozott Fitz József-könyvdíjat és XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál irodalomtanárokból álló zsűrijének Budai-díját.

Corvina, Budapest, 2019
340 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631366174

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése